Nyhet

Hjemmekino-lyd har blitt populært under korona

Lukkede kinoer og coronaisolasjon har fått oss til å se filmene hjemme. Og lyden skal være god. Det gleder en dansk tonemester.

Skrevet av / 13.03.21 - 13:37
Hjemmekino-lyd har blitt populært under korona

Film er som oftest best på kino. Men når kinoene er stengte, og korona har tvunget oss til å holde oss hjemme, så ser vi film der. Og ikke bare ser vi film hjemme i mye større grad enn før; lyden skal også være like god som på kino.

Hos HiFi Klubben er det tydelig at interessen for god lyd er stor. Siden mars i fjor har salget av utstyr til hjemmekinoen vokst med 25 prosent. Og det gjelder da hjemmekino-utstyr og hvor TV-er og lydplanker ikke regnes med.

Les også Disney ryster kinobransjen! Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.

Den nyfunnede interessen begeistrer den Robert-nominerte lyddesigneren Peter Albrechtsen.

«Det er fantastisk hvis flere oppdager hvor viktig lydkvaliteten er for en god filmopplevelse. Jeg bruker måneder, noen ganger år, for å lage det perfekte lydbildet, som kan være med på å gi en autentisk og sensuell filmopplevelse,» sier Peter Albrechtsen og utdyper:

«Alle tonemestere uffer seg over flatskjerms-TV. Uten ordentlige høyttalere går man glipp av en stor del av opplevelsen.» 

Interessen for bedre hjemmekino-lyd gleder den Robert-nominerte lyddesigneren Peter Albrechtsen.

Selv om det er en viss logikk forbundet med at korona har vært den utløsende faktoren for den økte interessen for lyd, så mener ikke produktsjef Jens Holst Larsen at det ene og alene har forårsaket det.

«En god lydplanke bør være et minimum når man kjøper TV, men det er et ordentlig godt surroundsystem som gir den riktige opplevelsen. Men det skal ikke så mye til for å heve lydopplevelsen.»

I tilleg til korona peker Jens Holst Larsen fra HiFi-klubben på HDMI 2.1 som årsak til oppgradering i hjemmekinoen.

Utover koronapandemien som har fått oss til å bruke pengene som ellers ville gått til kinobilletter, ferieturer og fatøl, på hjemmelektronikk, så peker produktsjefen også på en annen faktor, som har bidratt til oppgraderingen. Det er nemlig HDMI 2.1, som gir mulighet for 120 Hz oppdateringshastighet i 4K-oppløsning.

«Overgangen fra HDMI 2.0 til 2.1 betyr ikke så mye for film, da det ikke finnes noe materiale enda. Men for konsollspillene utgjør det en stor forskjell, da Playstation 5 og Xbox Series X begge støtter 120 Hz i 4K,» sier Jens Holst Larsen.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart og lyssterk 4K-projektor

Denon-receiver gir Atmos hjemmekino i mellomstore rom

8K-hjemmekinolyd til en fornuftig pris

Yamaha lanserer nye lydplanker

Sonys nye høyttalere kan noe helt spesielt

Dali lanserer ny senterhøyttaler i Oberon-serien

Scroll to Top