Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

CES 2024: Mer lyd og bilde fra Dolby

Dolby viste muskler på CES: Deres Dolby Vision og Atmos-formater blir stadig mer utbredt.

Skrevet av / 19.01.24 - 12:00
CES 2024: Mer lyd og bilde fra Dolby

Dolby Laboratories var selvfølgelig en aktiv deltaker under CES 2024. Det amerikanske selskapet, grunnlagt av Ray Dolby i 1965 er involvert i det meste av underholdning, film og musikkproduksjon, der formatene Dolby Vision og Dolby Atmos blir stadig mer utbredt. Under CES kunngjorde de nye og utvidere samarbeid med flere TV- og PC-produsenter, strømmetjenester og bilmerker.

Dolby Atmos FlexConnect: Hisense er med

Blant de nyeste teknologiene er Dolby Atmos FlexConnect, som skal gjøre Dolby-surroundlyden mer tilgjengelig. Kinesiske TCL var den første til å lansere denne finessen under fjorårets IFA-messe, og på CES 2024 kunngjorde også Hisense støtte for FlexConnect.

Chip-produsenten MediaTek kunngjorde også nylig at Dolby Atmos FlexConnect kommer til deres smart TV-plattform Pentonic, som brukes av flere kjente TV-produsenter. Dermed kan vi nok regne med at flere lanserer finessen etter hvert.

Dolby Atmos FlexConnect gjør det mulig å koble trådløse surroundhøyttalere direkte opp mot TV-en, uten behov for en separat lydplanke. Ved hjelp av innebygde mikrofoner og kamerasensorer i TV-en, kan den lokalisere, måle og optimalisere lydgjengivelsen fra de ekstra høyttalerne, til og med når de ikke er optimalt plassert i rommet.

Hisense 110UX kan kobles til ekstra surroundhøyttalere via Dolby Atmos Flexconnect. (Foto. Audun Hage)
Les også Her er de beste (og villeste!) TV-ene vi fikk se i Las Vegas Din neste TV-skjerm skal være kolossal, sylskarp, blendende lyssterk og – gjennomsiktig?

Mer Dolby Atmos-innhold til bilen

Dolby gjør også fremskritt i bilverdenen: mer enn 10 bilprodusenter over hele verden har lansert kjøretøyer som støtter Dolby Atmos.

Under CES 2024 kunngjorde man et utvidet samarbeid med Mercedes-Benz, lydboktjenesten Audible og Amazon Music. Samarbeidet innebærer at Mercedes-eiere kan få tilgang til Audible og Amazon Musics katalog med musikk og spennende fortellinger, i oppslukende Dolby Atmos-format.

(Hvis du har en Mercedes med kompatibelt anlegg da, vel og merke – Burmester 4D- og 3D-lydsystemer med den nyeste MBUX-generasjonen)

Lotus x Dolby Atmos
<
>
Dolby arrangerte også en visning av den sportslige SUV-en Lotus Eletre, som leveres med et potent Dolby Atmos-kompatibelt lydsystem. Denne bilen har vi allerede testet her hjemme, men den kommer til USA senere i år. (Foto: Dolby)
Les også Mercedes EQE med Dolby Atmos: Wow! Burmester-anlegget i Mercedes EQE har fått en velkommen oppdatering med Dolby 3D-lyd, og vi kan røpe at det låter steintøft! Samtidig vanker det en trist nyhet for eksisterende EQE-eiere.
Les også Skjærer luften som en skalpell Lotus Eletre er fantastisk å kjøre, har plass som en limousin, og går langt nok.

Dolby til PC og gaming

Dolby har også fått flere PC-produsenter med på laget:  Alienware og ASUS annonserte sine første gaming-PC-skjermer som støtter HDR-foramtet Dolby Vision: nærmere bestemt Alienware 32 4K QD-OLED Gaming Monitor (AW3225QF) og ASUS’ ROG Swift OLED PG32UCDM. De nye skjermene støtter også Dolby Vision for spill, som gir bedre kontrast for spill som støtter dette.

Sist men ikke minst kunngjorde også Dell at de nyeste bærbare datamaskinene i XPS-familen vil støtte både Dolby Vision og Dolby Atmos.

Alienware 32 4K QD-OLED Gaming Monitor får Dolby Vision (Foto: Alienware)

Dolby til Apple Vision Pro

Denne uken kunne Apple også bekrefte at deres kommende VR-briller Vision Pro også vil støtte Dolby Vision HDR og Dolby Atmos surroundlyd (romtilpasset lyd/Spatial Audio).

Les også Apple Vision Pro kommer tidligere enn forventet Ryktene om store forsinkelser viste seg å ikke stemme.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Her er årets nye hjemmekino-produkter fra Sony

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Scroll to Top