XL10: Nytt Ultimatum fra Neat

Britiske Neat Acoustics kliner til med en ny langstrakt toppmodell.
forfatter

Neat Acoustics er ikke de mest berømte eller beryktede blant høyttalerprodusenter, men fabrikken i Teesdale i Nord-England har levert håndlagde høyttalere i over 20 år. I hjemlandet nyter Neat stor respekt, og nevnes gjerne i samme åndedrag som Naim og Linn, for å nevne noen.

Den nye toppmodellen XL10 rager 1,5 meter i været og veier 60 kilo. Den virker tilsynelatende som en ganske ordinær konstruksjon med diskant, doble mellomtoner og doble basser. Men vent nå litt – her finnes mer enn det blotte øye kan se! På innsiden sitter det nemlig to ekstra basselementer, og på toppen av høyttaleren sitter to ekstra diskanter.

XL10 bruker et såkalt isobarisk bassprinsipp hvor totalt 4 basselementer jobber i par, det ene montert bak det andre. Ved å doble magnetkraften og konarealet kombinert med stivere oppheng, oppnår isobarik-løsningen en dypbassgjengivelse som vanligvis krever langt større kabinettvolum.

Neat høyttalere har da også rykte på seg for å levere svært spenstig bass i forhold til størrelsen.

Hensikten med de to diskantene på toppen er å skape et større, mer luftig lydbilde. Selve kabinettet er laget i finsk kryssfiner av bjørk, med en 4,5 cm tykk baffel i MDF, og det er brukt rikelig med innvendige avstivinger, samt avdelte rom for diskant og mellomtonene.

XL10 blir ikke billig – rundt 150.000 kroner må vi nok regne med den vil koste. Heldigvis leverer Neat også høyttalere i mer tilgjengelige prisklasser, deriblant den prisbelønte Momentum-serien.

Neat Ultimatum XLS

I Ultimatum-serien finnes også den mindre gulvmodellen XL6, samt stativhøyttaleren XLS.

Sistnevnte kan også høres på Hi-Fi Messen i Horten kommende helg (17-18. september)!

Norsk importør er Nordic Sound Design.

www.neat.co.uk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.