TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Tidsmaskinen

Vi har lyttet til verdens dyreste retro-anlegg fra engelske AudioNote. Prislapp? Tre millioner!

forfatter
Publisert 07.12.12 - 00:00

Audio Note har alltid gått sine egne veier. Deres toppmodeller er ingen unntak og knytter sammen gårsdagen med i dag på en helt annerledes måte.

AudioNote er et britisk firma ledet av dansken Peter Qvortrup. En gang i tidenes morgen sto Peter for den europeiske distribusjonen av Snell høyttalere, som han personlig var meget glad i. Snell var blant de første til å håndmatche delefilterkomponentene for å passe til elementene i hvert høyttalereksemplar, og dessuten ha høyttalerkabinetter konstruert for å få frem helt spesifikke egenskaper.

Etter Peter Snells bortgang, lyktes det Peter Qvortrup etter hvert å få lov til å fortsette med å bygge Snells originalserier, som han i årenes løp har forfinet og optimert til en serie som spenner vidt i pris og prestasjoner. Men grunnkonstruksjonen er der fremdeles.

Så begynte han å representere japanske Kondos AudioNote-produkter og hadde snart utviklet en serie britiske varianter av disse konstruksjonene. Kondo og Qvortrup gikk etter hvert hver sin vei, og AudioNote navnet ligger nå hos Qvortrup.

Anlegget gir ikke inntrykk av å koste så mye som det gjør. Det er ikke noe som en uinnvidd innbruddstyv skulle egne mye tid til. Men han skulle bare visst…

Toppmodellene
AudioNote har produkter fra det billige til det uhyggelig dyre. I København ligger AudioConsult, en butikk som ble grunnlagt og eies av Qvortrup, og som tidligere ble drevet av hans far. Den sterke mannen under mange år i butikken er imidlertid Anders van Espensen, som bygde opp butikken til å bli en av de største hifi-butikkene i Danmark. Til tross for at grunnen til dette er et høyst spesialisert britisk hifi-merke.

Inne i et relativt nytt lytterom, butikken har blitt større de senere årene, står blant det beste som AudioNote kan bidra med. Anlegget var ikke helt innspilt ved mitt besøk, men ”det tar nærmest år”, som Anders van Espensen sier.

Som forsterker benyttes Ongaku, og ved å endre volumet på den kan man også endre lydkarakteren, da det medfører en impendansforandring. Her låt det best når man stilte volumet et par knepp under maks. Det løste samtidig en del romproblemer og eksempelvis ble klangen fra cembaloet på et musikkeksempel også mer sprø.

Jo, høyttalerne er konstruert for å plasseres i hjørnet.

Systemet er AudioNotes såkalte Level 5, der det ikke har blitt spart på noe av verken arbeid eller utgifter med hensyn til optimering av grunnkonstruksjonene. Forforsterkeren heter M9 og har en separat strømforsyning, CD-transporten heter CDT5 og har rør i digitaldelen, og den separate DAC-en med NOS 6463 i analogdelen heter – DAC5.

Alt dette var koblet til AN-E Signature høyttalere med separate delefiltre som tilsier rundt en halv million i pris. Hele anlegget koster godt og vel tre millioner…

Den integrerte forsterkeren Ongaku benyttes bare som forsterker i dette oppsettet.

Tidsmaskin?
Ja, det er hva Anders van Espensen selv sier om anlegget. Det fikk jeg først vite da jeg utførte den siste faktakontrollen med ham og jeg fortalte om mine inntrykk. Det er jeg er helt enig i. Slik sto det i mine notater: Man liksom vokser sammen med anlegget – låter litt som optimert ”før i tiden gjengivelse”.

Hva betyr nå det? Jo, det betyr at man faktisk får litt av den der følelsen man fikk da man var ung og bare fokuserte på det som ble spilt. Det var opplevelsen og musikken det handlet om, noe som gjorde at jeg på den tiden satt og spilte en blanding av for eksempel Deep Purple, Pink Floyd, Cornelis, Bach, Led Zeppelin og ikke minst The Beatles og gledet meg over det inntrykket musikken ga.

Det er faktisk det som dette anlegget kan – men her får man også med både detaljer og en fantastisk romfølelse. Det låter imidlertid ikke som det du normalt får lytte til på hifi-utstillinger og demoer. Men, du blir veldig avslappet når du lytter…

Det er en varm og stor – og ganske annerledes – gjengivelse der det ikke fokuseres på pinpoint-opplevelsen av de ulike instrumentene eller musikerne i rommet. I stedet er det helheten som er i fokus. Og helhetsopplevelsen. Til å begynne med synes man at man savner noe, men det avløses snart av en slags indre ro i kroppen – og det er en deilig følelse å få når man lytter til musikk.

En kunde kom innom og tok plass mens vi spilte en låt med Supertramp – han gikk nesten i selvsvingninger! På den andre siden var det også en låt som kanskje viste de aller beste sidene ved dette anlegget. Mannen var nesten i sjokk over det inntrykket musikken gjorde på ham. Det hørtes ut som om han skulle gå hjem og regne over pengene sine og se hva han kunne ha råd til – han var helt solgt.

Vi byttet en kort stund også forsterker til Shorshu, som er en Jinro modell med inngangstransformatorer. Det ga ytterligere litt mer bass, men også kanskje en anelse for mye annet også. Bare dette byttet stilte krav til at man burde justere høyttaleroppstillingen noe. Det handler som vanlig om at man skal legge ned all den tid og pleie som kreves for å få det så bra som mulig.

Anders van Espensen har vært med i butikken fra første dag.

Inn og lytte!
Vår anbefaling? Er du forbi København er det bare å passe på og gå inn for å få en litt annerledes hifi-opplevelse, en ”tidsmaskin”. Ikke vær redd for å gå inn i hifi-butikkene og utvide dine referanser – det er først når du har fått en masse ulike lydopplevelser at du vil vite i akkurat hvilken retning DU skal gå. Og det er ingen kjøpetvang…

Her får du i hvert fall en opplevelse som virkelig krydrer ditt inntrykk av den musikken du hører.

Audio Note importeres og distribueres i Norge av Audiocompaniet.

Et bilde fra en anmelders hverdag. Platestabler, notatbøker og telefon…

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Black Week Tilbud 30%
Kun 64,16 pr mnd i 12 mnd
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse

Siste artikler:

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ny dansk high end-serie Kjente navn bak tre forsterkere i tungvektsklassen
Rega-forsterkeren har blitt "digital" Rega har tviholdt på analoge innganger på sine forsterkere. Men nå har de endelig tatt steget inn i den moderne hverdagen.
Ny toppserie fra Audiolab Britiske Audiolab lanserer en helt ny forsterker - og faktisk en CD-transport også!
Budsjettvennlige forsterkere med Bluetooth En enkel og en avansert integrert forsterker.
L&B Techcast episode 7 I denne episoden snakker vi om TV og lydplanker. Hvor stor skal TV-en være? Skal du velge LED, QLED eller OLED? Hvorfor er lyden på TV-en så dårlig at du trenger en lydplanke og subwoofer i tillegg?
Endelig en DAC fra McIntosh Sju digitale innganger med HDMI.
Følg Lyd & Bilde