Lytting på millionanlegg

Vi har lyttet til verdens dyreste retro-anlegg fra engelske AudioNote. Prislapp? Tre millioner!
Annonse
Annonse

Audio Note har alltid gått sine egne veier. Deres toppmodeller er ingen unntak og knytter sammen gårsdagen med i dag på en helt annerledes måte.

AudioNote er et britisk firma ledet av dansken Peter Qvortrup. En gang i tidenes morgen sto Peter for den europeiske distribusjonen av Snell høyttalere, som han personlig var meget glad i. Snell var blant de første til å håndmatche delefilterkomponentene for å passe til elementene i hvert høyttalereksemplar, og dessuten ha høyttalerkabinetter konstruert for å få frem helt spesifikke egenskaper.

Etter Peter Snells bortgang, lyktes det Peter Qvortrup etter hvert å få lov til å fortsette med å bygge Snells originalserier, som han i årenes løp har forfinet og optimert til en serie som spenner vidt i pris og prestasjoner. Men grunnkonstruksjonen er der fremdeles.

Så begynte han å representere japanske Kondos AudioNote-produkter og hadde snart utviklet en serie britiske varianter av disse konstruksjonene. Kondo og Qvortrup gikk etter hvert hver sin vei, og AudioNote navnet ligger nå hos Qvortrup.

Anlegget gir ikke inntrykk av å koste så mye som det gjør. Det er ikke noe som en uinnvidd innbruddstyv skulle egne mye tid til. Men han skulle bare visst…

Toppmodellene
AudioNote har produkter fra det billige til det uhyggelig dyre. I København ligger AudioConsult, en butikk som ble grunnlagt og eies av Qvortrup, og som tidligere ble drevet av hans far. Den sterke mannen under mange år i butikken er imidlertid Anders van Espensen, som bygde opp butikken til å bli en av de største hifi-butikkene i Danmark. Til tross for at grunnen til dette er et høyst spesialisert britisk hifi-merke.

Annonse

Inne i et relativt nytt lytterom, butikken har blitt større de senere årene, står blant det beste som AudioNote kan bidra med. Anlegget var ikke helt innspilt ved mitt besøk, men ”det tar nærmest år”, som Anders van Espensen sier.

Som forsterker benyttes Ongaku, og ved å endre volumet på den kan man også endre lydkarakteren, da det medfører en impendansforandring. Her låt det best når man stilte volumet et par knepp under maks. Det løste samtidig en del romproblemer og eksempelvis ble klangen fra cembaloet på et musikkeksempel også mer sprø.

Jo, høyttalerne er konstruert for å plasseres i hjørnet.

Systemet er AudioNotes såkalte Level 5, der det ikke har blitt spart på noe av verken arbeid eller utgifter med hensyn til optimering av grunnkonstruksjonene. Forforsterkeren heter M9 og har en separat strømforsyning, CD-transporten heter CDT5 og har rør i digitaldelen, og den separate DAC-en med NOS 6463 i analogdelen heter – DAC5.

Alt dette var koblet til AN-E Signature høyttalere med separate delefiltre som tilsier rundt en halv million i pris. Hele anlegget koster godt og vel tre millioner…

Den integrerte forsterkeren Ongaku benyttes bare som forsterker i dette oppsettet.

Tidsmaskin?
Ja, det er hva Anders van Espensen selv sier om anlegget. Det fikk jeg først vite da jeg utførte den siste faktakontrollen med ham og jeg fortalte om mine inntrykk. Det er jeg er helt enig i. Slik sto det i mine notater: Man liksom vokser sammen med anlegget – låter litt som optimert ”før i tiden gjengivelse”.

Annonse

Hva betyr nå det? Jo, det betyr at man faktisk får litt av den der følelsen man fikk da man var ung og bare fokuserte på det som ble spilt. Det var opplevelsen og musikken det handlet om, noe som gjorde at jeg på den tiden satt og spilte en blanding av for eksempel Deep Purple, Pink Floyd, Cornelis, Bach, Led Zeppelin og ikke minst The Beatles og gledet meg over det inntrykket musikken ga.

Det er faktisk det som dette anlegget kan – men her får man også med både detaljer og en fantastisk romfølelse. Det låter imidlertid ikke som det du normalt får lytte til på hifi-utstillinger og demoer. Men, du blir veldig avslappet når du lytter…

Det er en varm og stor – og ganske annerledes – gjengivelse der det ikke fokuseres på pinpoint-opplevelsen av de ulike instrumentene eller musikerne i rommet. I stedet er det helheten som er i fokus. Og helhetsopplevelsen. Til å begynne med synes man at man savner noe, men det avløses snart av en slags indre ro i kroppen – og det er en deilig følelse å få når man lytter til musikk.

En kunde kom innom og tok plass mens vi spilte en låt med Supertramp – han gikk nesten i selvsvingninger! På den andre siden var det også en låt som kanskje viste de aller beste sidene ved dette anlegget. Mannen var nesten i sjokk over det inntrykket musikken gjorde på ham. Det hørtes ut som om han skulle gå hjem og regne over pengene sine og se hva han kunne ha råd til – han var helt solgt.

Vi byttet en kort stund også forsterker til Shorshu, som er en Jinro modell med inngangstransformatorer. Det ga ytterligere litt mer bass, men også kanskje en anelse for mye annet også. Bare dette byttet stilte krav til at man burde justere høyttaleroppstillingen noe. Det handler som vanlig om at man skal legge ned all den tid og pleie som kreves for å få det så bra som mulig.

Annonse
Anders van Espensen har vært med i butikken fra første dag.

Inn og lytte!
Vår anbefaling? Er du forbi København er det bare å passe på og gå inn for å få en litt annerledes hifi-opplevelse, en ”tidsmaskin”. Ikke vær redd for å gå inn i hifi-butikkene og utvide dine referanser – det er først når du har fått en masse ulike lydopplevelser at du vil vite i akkurat hvilken retning DU skal gå. Og det er ingen kjøpetvang…

Her får du i hvert fall en opplevelse som virkelig krydrer ditt inntrykk av den musikken du hører.

Audio Note importeres og distribueres i Norge av Audiocompaniet.

Et bilde fra en anmelders hverdag. Platestabler, notatbøker og telefon…
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Sven Bilen


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Du fortjener den beste lyden på terrassen i påsken. Du må ha et par utendørshøyttalere.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.