Search
Generic filters

Testplaten over alle testplater

Hvis du har drevet med hi-fi lenge, har du sikkert prøvd å teste anlegget med spesielle testplater. Denne inneholder en samling av alle de mest brukte lydene.

I hi-fieens unge dager var testplater noe enhver entusiast med respekt for seg selv måtte ha i sin samling. Platene kunne hjelpe med å avsløre anleggets svake sider og finne frem til feiljusteringer. Frekvensgang, fase/motfase på høyttalere og nåletrykk, samt antiskating på platespillere var noe av det platene kunne finne frem til. Og en hyggelig hi-fi-samtale mellom venner kunne handle om høyttalernes frekvensgang – og med hvilken testplate den var målt.

I dag er det de færreste av oss som begir seg ut på å teste våre anlegg. Også selv om det er enklere enn noensinne. Testplater kan fremdeles kjøpes på CD, men man kan også gratis laste ned både tonegenerator og lydtrykkmåler som apper til sin smartmobilen.

De har bare ikke den sjarmen som de gamle vinyl-testskivene hadde.

Jonas Olesen er samler av vinylplater, og testplatene har en spesiell plass i hans hjerte. Så spesiell, at han måtte lage sin egen! For litt siden demonstrerte han for en forsamling platen Test, som er basert på lyder fra hans yndlingstestplater, egne lyder og psykoakustiske testsignaler.

Ved receptionen kunne man se en del af Jonas Olesens samling af testplader. Foto: John Alex Hvidlykke.
Ved platedemonstrasjonen på Storrs Antikvariat i København kunne man se en del av Jonas Olesens samling av testplater. Foto: John Alex Hvidlykke.

På platen finner man sinussveip, støy i alle regnbuens farger, bølgeformer og til og med et spor med simulert tinnitus (hvis du ikke kan høre sporet, har du sannsynligvis allerede lidelsen!). Man finner også den paradoksale Shepard-tonen, som konstant stiger, uten noensinne å nå til ytterkantene av frekvensspektret.

Video: Spor 11, side 2: Advarsel – i morsekode!

Platen er trykket i et begrenset opplag på 300 eksemplarer.

Der var også dette 80'er-klenodie: En spectrum analyser til brug med stereoanlægget. Foto: John Alex Hvidlykke.
Dette 80-talls-klenodiet var også på plass: En spektrumanalysator til bruk med stereoanlegget. Foto: John Alex Hvidlykke.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker