TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

Testplaten over alle testplater

Hvis du har drevet med hi-fi lenge, har du sikkert prøvd å teste anlegget med spesielle testplater. Denne inneholder en samling av alle de mest brukte lydene.

forfatter
Publisert 11.12.15 - 10:46

I hi-fieens unge dager var testplater noe enhver entusiast med respekt for seg selv måtte ha i sin samling. Platene kunne hjelpe med å avsløre anleggets svake sider og finne frem til feiljusteringer. Frekvensgang, fase/motfase på høyttalere og nåletrykk, samt antiskating på platespillere var noe av det platene kunne finne frem til. Og en hyggelig hi-fi-samtale mellom venner kunne handle om høyttalernes frekvensgang – og med hvilken testplate den var målt.

I dag er det de færreste av oss som begir seg ut på å teste våre anlegg. Også selv om det er enklere enn noensinne. Testplater kan fremdeles kjøpes på CD, men man kan også gratis laste ned både tonegenerator og lydtrykkmåler som apper til sin smartmobilen.

De har bare ikke den sjarmen som de gamle vinyl-testskivene hadde.

Jonas Olesen er samler av vinylplater, og testplatene har en spesiell plass i hans hjerte. Så spesiell, at han måtte lage sin egen! For litt siden demonstrerte han for en forsamling platen Test, som er basert på lyder fra hans yndlingstestplater, egne lyder og psykoakustiske testsignaler.

Ved receptionen kunne man se en del af Jonas Olesens samling af testplader. Foto: John Alex Hvidlykke.
Ved platedemonstrasjonen på Storrs Antikvariat i København kunne man se en del av Jonas Olesens samling av testplater. Foto: John Alex Hvidlykke.

På platen finner man sinussveip, støy i alle regnbuens farger, bølgeformer og til og med et spor med simulert tinnitus (hvis du ikke kan høre sporet, har du sannsynligvis allerede lidelsen!). Man finner også den paradoksale Shepard-tonen, som konstant stiger, uten noensinne å nå til ytterkantene av frekvensspektret.

Video: Spor 11, side 2: Advarsel – i morsekode!

Platen er trykket i et begrenset opplag på 300 eksemplarer.

Der var også dette 80'er-klenodie: En spectrum analyser til brug med stereoanlægget. Foto: John Alex Hvidlykke.
Dette 80-talls-klenodiet var også på plass: En spektrumanalysator til bruk med stereoanlegget. Foto: John Alex Hvidlykke.
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vokser med oppgavene Elipsons effektforsterker virker forrederisk klein. Men den er i virkeligheten en tungvekter, som får det beste ut av dine beste opptak.
Steintøft jubileumssett fra Rotel Rotel jubilerer med en kraftig forsterker og CD-spiller med DAC
McIntosh-skrinet med det rare i? Det er mange som drømmer om en fet McIntosh-rigg hjemme i stua, men dette produktet tar kaka!
Linn lanserer ny utgave av sin legendariske platespiller Linn Selekt LP12 får ny arm og pickup.
HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
Radio for spesielt interesserte Tar seg godt ut sammen med McIntosh-anlegget ditt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend