Testplaten over alle testplater

Hvis du har drevet med hi-fi lenge, har du sikkert prøvd å teste anlegget med spesielle testplater. Denne inneholder en samling av alle de mest brukte lydene.

I hi-fieens unge dager var testplater noe enhver entusiast med respekt for seg selv måtte ha i sin samling. Platene kunne hjelpe med å avsløre anleggets svake sider og finne frem til feiljusteringer. Frekvensgang, fase/motfase på høyttalere og nåletrykk, samt antiskating på platespillere var noe av det platene kunne finne frem til. Og en hyggelig hi-fi-samtale mellom venner kunne handle om høyttalernes frekvensgang – og med hvilken testplate den var målt.

I dag er det de færreste av oss som begir seg ut på å teste våre anlegg. Også selv om det er enklere enn noensinne. Testplater kan fremdeles kjøpes på CD, men man kan også gratis laste ned både tonegenerator og lydtrykkmåler som apper til sin smartmobilen.

De har bare ikke den sjarmen som de gamle vinyl-testskivene hadde.

Jonas Olesen er samler av vinylplater, og testplatene har en spesiell plass i hans hjerte. Så spesiell, at han måtte lage sin egen! For litt siden demonstrerte han for en forsamling platen Test, som er basert på lyder fra hans yndlingstestplater, egne lyder og psykoakustiske testsignaler.

Ved receptionen kunne man se en del af Jonas Olesens samling af testplader. Foto: John Alex Hvidlykke.
Ved platedemonstrasjonen på Storrs Antikvariat i København kunne man se en del av Jonas Olesens samling av testplater. Foto: John Alex Hvidlykke.

På platen finner man sinussveip, støy i alle regnbuens farger, bølgeformer og til og med et spor med simulert tinnitus (hvis du ikke kan høre sporet, har du sannsynligvis allerede lidelsen!). Man finner også den paradoksale Shepard-tonen, som konstant stiger, uten noensinne å nå til ytterkantene av frekvensspektret.

Video: Spor 11, side 2: Advarsel – i morsekode!

Platen er trykket i et begrenset opplag på 300 eksemplarer.

Der var også dette 80'er-klenodie: En spectrum analyser til brug med stereoanlægget. Foto: John Alex Hvidlykke.
Dette 80-talls-klenodiet var også på plass: En spektrumanalysator til bruk med stereoanlegget. Foto: John Alex Hvidlykke.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nå kan du spare mye penger på nytt kamera
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!