Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Strømmetjeneste fra Dr Dre

Dr Dre har sammen med Trent Reznor og Jimmy Iovine bestemt seg for å utfordre Spotify med musikktjenesten Daisy.

Skrevet av / 08.03.13 - 14:51
Strømmetjeneste fra Dr Dre

Nedlasting var et fint mellomstadium etter CD-en som hovedmedium, men nå er det strømming som gjelder. Hvem gidder å la musikk oppta dyrbar plass på harddisken når de kan slippe? Svenske Spotify viste vei, og her i til lands kom Wimp raskt etter. Musikkutvalget er ganske likt, det er stort sett brukergrensesnittet som avgjør hvilken du vil ha.

Nå vil flere ha sin del av den strømmende kaka. Beat.no er blant de som prøver seg her hjemme, med nøyaktig det samme utvalget som Wimp. Kabel-tv-abonnenter med Canal Digital-abonnement kan få Wimp innbakt i abonnementet, mens Altibox-kunder kan velge Beat.

Superteam
Klart en musikkmogul som Dr Dre ikke bare kan stå og se på at folk forsyner seg av pengestrømmen (tok du’n?), uten selv å få sin del av kaka. Derfor har han gjennom sitt selskap Beats By Dre teamet opp med Trent Reznor og Jimmy Iovine, som enkelte TV-slaver vil kjenne igjen som dommer på American Idol, men som nok har mer stolthet som formann for plateselskapet Interscope-Geffen-A&B, i å lansere strømmetjenesten med det sexy navnet Daisy.

Kapital
Det er klart ikke bare bare å lansere nok en strømmetjeneste. Men Daisy har i hvert fall kapitalen i ryggen til å kunne klare bragden. Med seg på laget er nemlig milliardæren Len Blavatnik, selveste eieren av Warner Music Group. Han har ved hjelp av mektige venner skrapt sammen hele 400 millioner kroner og dytta inn i firmaet til de to kjernekarene, slik at de skal kunne åpne den musikalske tappekrana og strømme ut tonene til de millionene av sluttbrukerne de håper å overbevise.

Spotify er på sin side verdsatt til over 17 milliarder kroner. Men Spotify-gründerne Daniel Ek og Martin Lorentzon hadde langt fra 400 millioner å rutte med da de startet opp, og Daisy kommer da også til forskjell for Spotify til ganske ferdig oppløyd mark. Så får de bare håpe det fortsatt er plasser å så på.

Apple-samarbeid?
Som sin rival Spotify vil Daisy la brukerne velge sine egne spillelister. Og esset de håper å fiske ut av kortstokken er ingen ringere enn Apple. Beats har allerede vært i samtaler med Tim Cook og hjernen bak iTunes, Eddy Cue, om et potensielt samarbeid.

I tillegg til Blavanik sine grunker har Beats fått med seg et par andre finansmenn, og det er ikke småpenger som ligger i Beats-navnet heller. Hvor stor startkapitalen er nøyaktig, vet vi ikke, bare at den er stor.

Nylig kjøpte Coca-Cola og Goldman Sachs seg inn i Spotify for til sammen 600 millioner kroner, så det er ikke smågutter Daisy skal kjempe mot.

En i mengden?
For oss forbrukeres del er det lett å spå at Daisy blir enda et valg i rekken, og at eksisterende kunder av Spotify, Wimp eller Beat neppe vil bytte til Daisy. Men vi skal merke oss at selveste Trent Reznor, mannen bak prosjektet Nine Inch Nails og nå How to Destroy Angels, er kreativ leder i det nye selskapet. Dette er en svært kreativ sjel, som var blant de første store artistene som løsrev seg fra plateselskapet og i stedet begynte å selge musikken selv, gjennom nedlasting og eksklusive bokssett, og tjente gode penger på det. Han var også straks etter lanseringen av den første iPhone ute med å tilby en egen iPhone-app, som gjør at fans over hele verden kan kommunisere med hverandre gjennom tekst og bilder.

Om strømmetjenesten Daisy i tillegg får Apple bak seg, ser vi fort for oss en eller annen snedig løsning som bakes inn i iPhone og iPad og gjør at iDings-eiere går sammen i et eneste stort avhengighetsskrik.

Planlagt lansering for Daisy er fjerde kvartal 2013.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top