High-End 2012

Historien er full av spede forsøk, men denne gangen sier Sony at de mener alvor. Høyttaleren SS-AR1 er bare forsmaken på hva som kommer av high-end fra den japanske kjempen.
Annonse
Annonse
forfatter

De kan meget vel lykkes. Dersom de flinke ingeniørene hos Sony, for lov til å holde på, vel og merke. For tidligere forsøk på å få et fotfeste i high-end, har ofte endt i tårer. Kortsiktige mål er ikke det smarteste man setter seg, om man vil etablere seg i high-end sfæren.

Denne gangen skal de satse langsiktig, i følge dem selv. Og det med en høyttaler, som til 28.000 euro paret, havner i et skikkelig vepsebol med high-end høyttalere fra B&W, KEF, Sonus faber, Magico, Burmester, Wilson Audio, Marten, og et par dusin andre produsenter, som sloss om de samme kundene.

Sony har, i likhet med flere japanske giganter som Yamaha, Onkyo, Pioneer og JVC, hatt både forsterkere, CD-spillere og høyttalere, i high-end klassen.

Deres første SACD-spiller – SCD-1 – var definitivt en spiller som hugde sitt navn inn i historien av milepæler innen high-end hi-fi.

Annonse

SS-AR1, som her står ved siden av Sonys Eric Kingdon, er bygget i saktevoksende bøk og lønn fra kalde klimaer, som høstes, lagres og formes til høyttalerkabinett. Mesteparten av jobben er manuell, men med maskinelle utfresninger til elementer, slisser til forsterkninger og frontplaten. Som er laget i et stykke.

Høyttalerne, som innen et års tid skal få selskap av high-end elektronikk fra Sony, bruker i stor grad kjente elementer fra skandinaviske produsenter som ScanSpeak, som to 20 cm basser, en 13 cm mellomtone fra ScanSpeak og på toppen en 25 mm diskant.

Høyttalerne rekker fra 28 til 60.000 hz og veier 57 kilo stykket.

Vi har nevnt dem tidligere, men først nå har vi hatt anledning til å lytte på et par.

Annonse

Og det ga mersmak. På elektronikk fra Accuphase, lød det hele svært balansert, åpent dynamisk. Lydbildet var utpreget fyldig, med potent bass, og høy grad av gjennomsiktighet. Det var liten tvil om at de også lydmessig stiller i high-end klassen, men hvor bra de står seg sammenlignet med andre i samme klasse, skal vi finne ut av i en kommende test.

Spennende er det uansett, både med AR1, den litt mindre AR2, og ikke minst den kommende high-end elektronikken fra Sony. De kan når de vil, det har vi hør mange ganger tidligere. Denne gangen får man håpe de får det til og blir i high-end markedet også.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.