Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sony satser på high-end

Historien er full av spede forsøk, men denne gangen sier Sony at de mener alvor. Høyttaleren SS-AR1 er bare forsmaken på hva som kommer av high-end fra den japanske kjempen.

Skrevet av / 04.05.12 - 16:31
Sony satser på high-end

De kan meget vel lykkes. Dersom de flinke ingeniørene hos Sony, for lov til å holde på, vel og merke. For tidligere forsøk på å få et fotfeste i high-end, har ofte endt i tårer. Kortsiktige mål er ikke det smarteste man setter seg, om man vil etablere seg i high-end sfæren.

Denne gangen skal de satse langsiktig, i følge dem selv. Og det med en høyttaler, som til 28.000 euro paret, havner i et skikkelig vepsebol med high-end høyttalere fra B&W, KEF, Sonus faber, Magico, Burmester, Wilson Audio, Marten, og et par dusin andre produsenter, som sloss om de samme kundene.

Sony har, i likhet med flere japanske giganter som Yamaha, Onkyo, Pioneer og JVC, hatt både forsterkere, CD-spillere og høyttalere, i high-end klassen.

Deres første SACD-spiller – SCD-1 – var definitivt en spiller som hugde sitt navn inn i historien av milepæler innen high-end hi-fi.

SS-AR1, som her står ved siden av Sonys Eric Kingdon, er bygget i saktevoksende bøk og lønn fra kalde klimaer, som høstes, lagres og formes til høyttalerkabinett. Mesteparten av jobben er manuell, men med maskinelle utfresninger til elementer, slisser til forsterkninger og frontplaten. Som er laget i et stykke.

Høyttalerne, som innen et års tid skal få selskap av high-end elektronikk fra Sony, bruker i stor grad kjente elementer fra skandinaviske produsenter som ScanSpeak, som to 20 cm basser, en 13 cm mellomtone fra ScanSpeak og på toppen en 25 mm diskant.

Høyttalerne rekker fra 28 til 60.000 hz og veier 57 kilo stykket.

Vi har nevnt dem tidligere, men først nå har vi hatt anledning til å lytte på et par.

Og det ga mersmak. På elektronikk fra Accuphase, lød det hele svært balansert, åpent dynamisk. Lydbildet var utpreget fyldig, med potent bass, og høy grad av gjennomsiktighet. Det var liten tvil om at de også lydmessig stiller i high-end klassen, men hvor bra de står seg sammenlignet med andre i samme klasse, skal vi finne ut av i en kommende test.

Spennende er det uansett, både med AR1, den litt mindre AR2, og ikke minst den kommende high-end elektronikken fra Sony. De kan når de vil, det har vi hør mange ganger tidligere. Denne gangen får man håpe de får det til og blir i high-end markedet også.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Lyd & Bilde
Scroll to Top