Sony satser på high-end

Historien er full av spede forsøk, men denne gangen sier Sony at de mener alvor. Høyttaleren SS-AR1 er bare forsmaken på hva som kommer av high-end fra den japanske kjempen.

De kan meget vel lykkes. Dersom de flinke ingeniørene hos Sony, for lov til å holde på, vel og merke. For tidligere forsøk på å få et fotfeste i high-end, har ofte endt i tårer. Kortsiktige mål er ikke det smarteste man setter seg, om man vil etablere seg i high-end sfæren.

Denne gangen skal de satse langsiktig, i følge dem selv. Og det med en høyttaler, som til 28.000 euro paret, havner i et skikkelig vepsebol med high-end høyttalere fra B&W, KEF, Sonus faber, Magico, Burmester, Wilson Audio, Marten, og et par dusin andre produsenter, som sloss om de samme kundene.

Sony har, i likhet med flere japanske giganter som Yamaha, Onkyo, Pioneer og JVC, hatt både forsterkere, CD-spillere og høyttalere, i high-end klassen.

Deres første SACD-spiller – SCD-1 – var definitivt en spiller som hugde sitt navn inn i historien av milepæler innen high-end hi-fi.

SS-AR1, som her står ved siden av Sonys Eric Kingdon, er bygget i saktevoksende bøk og lønn fra kalde klimaer, som høstes, lagres og formes til høyttalerkabinett. Mesteparten av jobben er manuell, men med maskinelle utfresninger til elementer, slisser til forsterkninger og frontplaten. Som er laget i et stykke.

Høyttalerne, som innen et års tid skal få selskap av high-end elektronikk fra Sony, bruker i stor grad kjente elementer fra skandinaviske produsenter som ScanSpeak, som to 20 cm basser, en 13 cm mellomtone fra ScanSpeak og på toppen en 25 mm diskant.

Høyttalerne rekker fra 28 til 60.000 hz og veier 57 kilo stykket.

Vi har nevnt dem tidligere, men først nå har vi hatt anledning til å lytte på et par.

Og det ga mersmak. På elektronikk fra Accuphase, lød det hele svært balansert, åpent dynamisk. Lydbildet var utpreget fyldig, med potent bass, og høy grad av gjennomsiktighet. Det var liten tvil om at de også lydmessig stiller i high-end klassen, men hvor bra de står seg sammenlignet med andre i samme klasse, skal vi finne ut av i en kommende test.

Spennende er det uansett, både med AR1, den litt mindre AR2, og ikke minst den kommende high-end elektronikken fra Sony. De kan når de vil, det har vi hør mange ganger tidligere. Denne gangen får man håpe de får det til og blir i high-end markedet også.

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.