Nyhet

NW-A306: Rimeligere musikkspiller fra Sony

Sony vil med musikkspilleren NW-A306 overbevise oss om at slike har livets rett. Med bedre musikkopplevelse enn fra mobilen.

Skrevet av / 19.01.23 - 13:21
NW-A306: Rimeligere musikkspiller fra Sony

Det begynner å bli noen tiår siden Sony Walkman var ensbetydende med bærbare kassettspillere. Merkevaren eksisterer fremdeles, men nå i form av digitale musikkspillere. Men skulle ikke også disse for lengst vært avleggs? Vi bruker jo tross alt mobilen til det meste nå.

Sony Walkman NW-A306- scaled
Sony Walkman NW-A306 har Android operativsystem. Foto: Sony

Et argument for en rendyrket musikkspiller er at den kan ha en tilpasset signalvei for musikk. Og at den kan ha mye bedre batteritid, ved å droppe kamera, GPS og den slags. Dessuten mangler jo de fleste mobiltelefoner hodetelefonutgang nå til dags, så da må du bruke en knotete overgang om du vil drive dine mest vellydende, kablede hodetelefoner.

Rimeligere spiller – for folk flest?

Med mobiltelefonen har separate spillere og bærbare DAC-er blitt et nisjemarked. Derfor koster som regel slike musikkspillere en god slant, fordi kundegruppen er spesielt interessert i god lyd. Håpet med den rimeligere musikkspilleren NW-A306 må være å ta større markedsandeler i et lite marked, ved å tilby topp lyd til lavere pris.

Sony Walkman NW-A306 3- scaled
Foto: Sony

Høyoppløst lyd

Argumentene for NW-A306 er støtte for høyoppløste musikkformater inntil 384 kHz PCM og 11,3 MHz DSD. Megahøyoppløst, for den som lurer.

I tillegg bruker spilleren Android 12 operativsystem, og kan laste inn musikktjenester som for eksempel Spotify, Tidal og Apple Music (ja, den finnes på Android også). Men du kan også strømme filminnhold på Netflix, YouTube, HBO, Amazon og hva du nå enn måtte foretrekke.

Musikkfiler med lavere oppløsning, deriblant MP3, kan dra nytte av Sonys DSEE Ultimate teknologi, som etter beste evne forsøker å gjenskape det tapte i lydsignalet.

Trådløs Bluetooth

Ikke bare det, hvis du skulle ha ønske om å bruke trådløse hodetelefoner, så har den også Bluetooth med lydforbedrende kodeker som aptX HD og LDAC. Sistnevnte er Sonys egen kodek, som gir nærmest tapsfri kvalitet opp til CD-kvalitet, men som også støtter oppløsninger opp til 96 kHz. Riktignok er det ikke lenger tapsfritt når man kommer opp i den frekvensen, det ville krevd mer båndbredde enn de 990 kbps du får.

Til slutt loves en batteritid på inntil 26-36 timer, avhengig av om du spiller av lagrede filer i det interne minnet (gir lengst batteritid) eller om du strømmer med musikktjenester (kortest batteritid).

Sony Walkman NW-A306 blue- scaled
Også i blått. Foto: Sony

Hva så?

Hvem er så ment å bry seg? Alt som er nevnt over, støtter tross alt din Android-mobil også. Du kan spille høyoppløste filer, strømme fra høyoppløste tjenester, og overføre til hodetelefonene med gode lydkodeker. iPhone har riktignok begrenset kvalitet på Bluetooth med sin AAC-kodek, men den er fullt ut kapabel til å drive det ene og det andre.

Nyere flaggskipmobiler trenger en overgang til hi-fi-hodetelefoner med kabel, siden de mangler hodetelefonutgang. Den koster en hundrelapp, og gir helt grei lyd.

For spesielt interesserte

Er du spesielt lydinteressert, finnes det derimot grunner til å kjøpe separat spiller. For det første er du forsikret at musikken går uavbrutt, der du sitter og skroller på mobilen ved siden av. Spotify, Instagram, TikTok og andre tidstyver kan rulle foran øynene dine, mens musikken strømmer fra musikkspilleren ved siden av.

Hodetelefoner med kabel låter heller ikke på sitt beste med mobiltelefonen. Så selv om vi ikke helt finner noe godt argument for å bruke en Walkman sammen med trådløse hodetelefoner, så kan den være det med kablede klokker.

Sony Walkman NW-A306 2- scaled
Foto: Sony

Lavt lydnivå?

Sony må likevel jobbe litt for å overbevise oss. Skal man investere i en separat spiller, bør du nemlig være sikker på at den klarer å drive dine dyrebare hodetelefoner. Sony har nemlig en historikk for å vær blant de med aller lavest gain på markedet. Riktignok bare i Europa, hvor spillerne har fått en “bremsekloss” som følge av EU-regler.

Grunnen Sony oppga da jeg i sin tid spurte om hvorfor high-end-spilleren 1ZM2 ikke klarte å spille høyere, var:

– “Sony lager produkter i samsvar med lovene og forskriftene i hvert land og område (og har en politikk om å ikke bryte reguleringene).”

Sony har nok her tolket EU-reglementet i overkant strengt, for de er ganske alene om å ha lav lyd.

Vi kan håpe at saken er annerledes med NW-A306. Det vil dessverre overraske oss, men la oss håpe.

Sony Walkman NW-A306 SPREAD- scaled
Foto: Sony

Sony NW-A306: Pris og tilgjengelighet

Sony NW-A306 blir tilgjengelig i fargene svart og blå, har 32 GB minne, som kan utvides med SD-kort. Den vil koste 400 euro, som vi gjetter på betyr 4500-5000 kroner, når den kommer i salg mot slutten av måneden.

Ønsker du en enda mer seriøs spiller, kan du vente på NW-ZX707. Som vil koste rundt det dobbelte.

Mer info: Sony

Sony Walkman NW-ZX707- scaled
Den dyrere Sony NW-ZX707 er for de som tar musikken enda mer seriøst. Foto: Sony

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Djevelen kommer igjen

Aston Martin med B&W: Konsertlyd i verdens første Super Tourer

Legendarisk forsterker gjenoppstår

Live podcast-episode fra Elkjøp Campus

High-end du neppe har sett før

Gjett hva dette er

Scroll to Top