nyhet

Seriøs high-end fra Yamaha

Yamaha viser at de mener alvor med platespiller, forsterkere og høyttaler i det aller øverste sjiktet.

Skrevet av / 30.08.18 - 10:01
Seriøs high-end fra Yamaha

Da vi først hørte om utviklingen av NS-5000, de første high-end høyttalerne fra Yamaha på 40 år, var vi mange som håpet at det ikke skulle bli et blaff. Nå kan vi puste lettet ut.

For Yamaha har rullet ut et virkelig seriøst forsterkersett og en gedigen platespiller, som for alvor plasserer Yamaha på high-end kartet igjen.

Så langt består high-end serien av de nevnte NS-5000, platespilleren GT-5000, forforsterkeren C-5000, og effektforsterkeren M-5000.

Det er ingen CD-spiller, DAC eller nettverksspiller annonsert – ennå – så de som venter på en CD-5000 eller lignende, må smøre seg med tålmodighet.

(Foto: Produsenten)

C-5000

Forforsterkeren er helanalog. Ingen DAC eller USB-tilkobling overhodet, den er en rendyrket analog forforsterker, men med balanserte, ubalanserte og en påkostet platespillerinngang.

Den er også bygget opp med to symmetriske monokretser med hver sin strømforsyning, i et lavimpedant balansert kretsløpsdesign.

(Foto: Produsenten)

Det ser uforskammet lekkert ut, både utvendig og innvendig. Kobber brukes som skjerming og jording innvendig, og utvendig finner man blant annet en bryter for tilpasning til pickup, bass- og diskantjustering (jada), hodetelefontutgang og utgangsvelger.

C-5000 veier nesten 20 kilo. Helt sant.

(Foto: Produsenten)

M-5000

De to Vu-meterne på M-5000 kler retrodesignet på effektorsterkeren aldeles utmerket. Den de lyser opp under sju mm Asahi glass, og M-5000 dytter ut 2 x 100W i 8 ohm og 2 x 200W i 4 ohms belastning.

Vekten tipper på 26,9 kilo, og her er også kretsløpet balansert.

(Foto: Produsenten)

Strømforsyningen er koblet til både positiv og negativ side av signalet til utgangstrinnet, mens det vanlige er at negativ pol er koblet til jord. Yamaha mener at den flytende koblingen fjerner små endringer i spenningen og demper støy bedre.

(Foto: Produsenten)

Forsterkeren er også konstruert for å dempe vibrasjoner som kan påvirke lyden. Transformatoren er skrudd fast i en tre mm tykk messingplate, og den og kondensatorbatteriet, og kjøleribbene, er separert mekanisk fra kretskortene for å dempe vibrasjoner.

Skruer i messing er brukt flere steder, i stedet for lodding, fordi Yamaha mener det gir en bedre mekanisk kobling og demper motstand bedre.

(Foto: Produsenten)

På baksiden kan man se tilkoblingene og massive skrueterminaler for høyttalerkabler.

GT-5000

For lenge siden kalte Yamaha sine beste platespillere Gigantic and Tremendous, derav GT-5000, og den er virkelig gigantisk.

(Foto: Produsenten)

Spilleren veier 26,5 kilo, og er 54 cm bred, 25,6 cm høy, og 41 cm dyp.

Den er laget fra scratch som det heter, med en massiv base som støtter opp under en remdrevet innertallerken i messing, og en 5 kilo tung, 35 cm stor, yttertallerken i aluminium.

All denne massen hjelper selvsagt på dempingen av vibrasjoner, som er viktig for at en platespiller skal lyde godt.

(Foto: Produsenten)

Den er utstyrt med en relativt kort 223 cm tonearm, som hevdes å tåle pickuper opptil 36 gram.

Yamaha forteller at hastighetsavviket ligger innenfor ±0.1% og det er mulig å finjustere hastigheten med ±1.5%.

(Foto: Produsenten)

Spilleren er også utstyrt med balanserte utganger bak, ingen ledninger er ferdigmontert her i gården, så det er fritt frem for å velge fra øverste hylle.

(Foto: Produsenten)

Det antydes at platespilleren ender på 47.0000 kr, forsterkeren rundt 70.000 kr stykket.

Yamaha estimerer levering i løpet av 2018.

(Foto: Produsenten)

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Nytt flaggskip fra Rega

Drømme-strømmer fra HiFi Rose

Verdens første DAC med tapsfri Bluetooth

Argons beste blir bedre

High-end platespiller fra Musical Fidelity

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Scroll to Top