TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Rimeligere Exakt fra Linn

Linns avanserte Exakt lydteknikk blir nå tilgjengelig i den rimeligere Akurate-serien.

forfatter
Publisert 05.05.14 - 16:12

I forbindelse med sitt 40-års jubileum lanserte skotske Linn i fjor sin nye referanse high-end serie, Klimax Exakt. Med digital musikkstrømming direkte fra hovedenheten Klimax Exakt DSM, til de fullaktive høyttalerne Klimax Exakt 350, er dette et diskré, men svært vellydende high-end musikkanlegg.

Nå introduseres teknikken i den noe rimeligere (alt er relativt!) Akurate-serien. Det nye Akurate Exakt-systemet består av den kombinerte musikkspilleren og forforsterkeren Akurate Exakt DSM, samt en ny utgave av de aktive høyttalerne Akubarik.

Akurate Exakt DSM
Akurate Exakt DSM

Systemet ser tilsynelatende relativt enkelt ut, men det er bare på overflaten: Hovedenheten kan spille av høyoppløste musikkfiler via nettverk, i tillegg til å ta imot audio/video signaler via HDMI. Vinylfansen er også tilgodesett med et innebygd RIAA trinn, og kjenner vi produsenten av den legendariske LP12 rett, er nok også denne av høy kvalitet.

ADSM_Rear_72dpi
DSM hovedenheten har både analog, digital, HDMI- samt nettverkstilkobling. Deretter sender den signalet videre til høyttalerne via Ethernet/Cat5e-kabler.

Signaloverføringen til høyttalerne skjer ikke med vanlige høyttaler- eller signalkabler, men derimot digitalt gjennom Ethernet/Cat5e kabler. Linn selv kaller grensesnittet Exakt Link. Montert på baksiden av høyttalerne sitter forsterkermodulene og Exakt delefilteret, som består av en avansert DSP og romkorreksjonsenhet, samt egne D/A konvertere for hver av de fem forsterkerkanalene. Disse driver så elementene (superdiskant, diskant, mellomtone, øvre bass og subbass) direkte.

Akubarik Exakt Connectors Detail 72dpi_0

Et slikt digitalt delefilter gir konstruktørene større kontroll over det lydmessige resultatet enn tidligere var mulig. Til å begynne med kan hver enkelt høyttaler måles svært nøyaktig på fabrikken, hvor selv ørsmå dB-avvik i frekvensgangen (målt opp mot referansen) kan korrigeres digitalt. I tillegg blir det mulig å kompensere for fase- og tidsmessige forskjeller mellom høyttalerelementene, langt mer presist enn med vanlige analoge delefiltre. DSP-delen kan også optimalisere lyden til akustikken i lytterommet, selv når høyttalerne ikke er ideelt plassert.

Passer til flere høyttalere

Linn Klimax Exakt Tunebox
Linn Klimax Exakt Tunebox

Exakt-teknikken vil også bli tilgjengelig for eksisterende Linn høyttalere. Frittstående Exakt delefiltre (Linn kaller dem Tunebox-er) er lansert for Akurate 242, samt de eldre toppmodellene Keltik og Komri. Det kan også tenkes at  populære høyttalere fra andre produsenter blir å finne i Exakt-databasen etter hvert: Siden delefiltrene er digitale, holder det nemlig å laste ned filterprofilen fra nettet.  Tunebox-ene har analoge utganger, og kan derfor også benyttes med forsterkere fra andre fabrikanter, bare man har nok kanaler til rådighet.

Prøvelytting

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De gamle toppmodellene Komri, drevet av 8 x Klimax Solo forsterkere (pluss aktiv servobass) og Klimax DSM + Exakt Tunebox delefiltre er det ultimate referanseanlegget fra Linn.

Undertegnede besøkte Linn-fabrikken for en tid tilbake, og fikk da høre både Klimax 350 og Komri med Exakt. Spesielt sistnevnte ble en musikkopplevelse av de sjeldne: Drevet av 8 stykk av Linns dyreste Klimax Solo forsterkere, fikk de hårene til å reise seg, for å si det mildt! Men det skulle jo bare mangle, når prisen er i millionklassen. Komri er de største høyttalerne Linn har laget, og er offisielt sett ikke i produksjon lenger, men vi fikk se et spesialbestilt par i hvit pianolakk på samlebåndet, like før de ble sendt av gårde til en russisk kunde…

Linn Klimax DSM og Exakt 350A høyttalere.
Linn Klimax DSM og Exakt 350A høyttalere.

Linns nåværende toppmodell Klimax 350 ble også demonstrert, både med og uten Exakt oppgradering, med høyttalerne plassert tett opp mot bakveggen. Uten korreksjon låt det i utgangspunktet ganske fint, men litt hult og rart, med diffust lydbilde og med en tydelig pukkel i bassen, slik man typisk opplever når høyttalerne står for nær veggen. Med Exakt innkoblet låt det plutselig langt ryddigere, med presist fokus, bedre timing og ikke minst mye strammere bass. Nesten som et par helt andre høyttalere!

I Akurate-form blir prisen rundt 250.000 kroner for et komplett anlegg. Men vi kan alltids håpe at Linn tar med seg kunnskapen og forbedringene ned i den rimeligere Majik-serien etter hvert også!

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Nå blir Lyngdorf-forsterkeren enda bedre Med Tidal Connect og full dekoding av MQA-filer blir den kompakte strømmeforsterkeren TDAI-1120 et enda bedre kjøp.
Fjerner peiskosen fra vinylplatene Boksen som fjerner støyen.
Følg Lyd & Bilde