Digitalkonverter

I hvert fall så langt, skal vi tro produsenten selv.
Annonse
Annonse
forfatter

Den første versjonen av Arcams irDAC ble ganske så populær, og når denne skulle erstattes ville produsenten gå tilbake på tegnebrettet og gjøre den så bra som overhode mulig, innenfor budsjettet. Resultatet er at digitalkonverteren irDAC-II på flere måter låter bedre enn flaggskipet FMJ D33. Det er i hvert fall hva produktsjefen Andy Moore fortalte meg da jeg besøkte dem på nyåret (turen var betalt av den norske importøren). Og da var den ikke helt ferdig engang!

Seriøs Bluetooth
Det låter kanskje litt merkelig, men noe av det de har jobbet meget hardt med er Bluetooth-overføringen. Ja, for den nye DAC-en har nemlig innebygd Bluetooth som tar signalet trådløst fra mobilen og forvandler det til nesten hi-fi-lyd. Og selv om også Arcam vet at Bluetooth ikke gir CD-kvalitet, så er tanken at det bor mye kvaliteter i komprimert ”MP3-lyd” også, som man gjør smart i å trylle det meste ut av.

Les også: Nei, Bluetooth gir ikke CD-kvalitet

Ved å sørge for et mest mulig støyfritt arbeidsområde inne i DAC-en og dessuten redusere jitter til forsvinnende lave nivåer, så kan man oppnå imponerende gode resultater med Bluetooth. Uten susingen av et støygulv som kjennetegner mange andre produkter, og med et ganske så bra stereoperspektiv. Jeg fikk den demonstrert under besøket hos hovedkvarteret i Cambridge, og jeg må si lyden imponerte meg.

Det låt naturligvis enda bedre med ukomprimerte digitalsignaler. I hjertet sitter en ESS Sabre ES9016K2M, og men viktigst er at Arcam har jobbet med å gi den et så støyfritt digitalsignal inn som mulig, ved å sørge for at strømforsyningen påvirker signalet så lite som mulig, redusere jitter og dessuten håndtere analogsignalet skånsomt videre etter konverteringen. DAC-en støtter høyoppløste musikkformater, derav også DSD i høyeste oppløsning (DSD128).

Dessuten har irDAC-II fått en påkostet hodetelefonforsterker, tatt direkte fra flaggskipforsterkeren FMJ A49, og som kan drive selv tungdrevne hodetelefoner.

Les også: Test av 10 fantastiske hodetefoner

Som sin forgjenger har irDAC-II fem innganger: to optiske, to koaksiale og en USB (opp til 24-bit / 384 kHz). I tillegg til en vanlig linjeutgang sitter også en utgang med variabelt lydnivå, slik at du kan styre lydnivået med den medfølgende fjernkontrollen og dermed drive en effektforsterker eller aktive høyttalere direkte, uten behov for forforsterker.

Arcam irDAC-II koster rundt 6.000 kroner.

arcam.co.uk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.