Search
Generic filters

Rimelig digitalkonverter er Arcams beste

I hvert fall så langt, skal vi tro produsenten selv.

Den første versjonen av Arcams irDAC ble ganske så populær, og når denne skulle erstattes ville produsenten gå tilbake på tegnebrettet og gjøre den så bra som overhode mulig, innenfor budsjettet. Resultatet er at digitalkonverteren irDAC-II på flere måter låter bedre enn flaggskipet FMJ D33. Det er i hvert fall hva produktsjefen Andy Moore fortalte meg da jeg besøkte dem på nyåret (turen var betalt av den norske importøren). Og da var den ikke helt ferdig engang!

Seriøs Bluetooth
Det låter kanskje litt merkelig, men noe av det de har jobbet meget hardt med er Bluetooth-overføringen. Ja, for den nye DAC-en har nemlig innebygd Bluetooth som tar signalet trådløst fra mobilen og forvandler det til nesten hi-fi-lyd. Og selv om også Arcam vet at Bluetooth ikke gir CD-kvalitet, så er tanken at det bor mye kvaliteter i komprimert ”MP3-lyd” også, som man gjør smart i å trylle det meste ut av.

Les også: Nei, Bluetooth gir ikke CD-kvalitet

Ved å sørge for et mest mulig støyfritt arbeidsområde inne i DAC-en og dessuten redusere jitter til forsvinnende lave nivåer, så kan man oppnå imponerende gode resultater med Bluetooth. Uten susingen av et støygulv som kjennetegner mange andre produkter, og med et ganske så bra stereoperspektiv. Jeg fikk den demonstrert under besøket hos hovedkvarteret i Cambridge, og jeg må si lyden imponerte meg.

Det låt naturligvis enda bedre med ukomprimerte digitalsignaler. I hjertet sitter en ESS Sabre ES9016K2M, og men viktigst er at Arcam har jobbet med å gi den et så støyfritt digitalsignal inn som mulig, ved å sørge for at strømforsyningen påvirker signalet så lite som mulig, redusere jitter og dessuten håndtere analogsignalet skånsomt videre etter konverteringen. DAC-en støtter høyoppløste musikkformater, derav også DSD i høyeste oppløsning (DSD128).

Dessuten har irDAC-II fått en påkostet hodetelefonforsterker, tatt direkte fra flaggskipforsterkeren FMJ A49, og som kan drive selv tungdrevne hodetelefoner.

Les også: Test av 10 fantastiske hodetefoner

Som sin forgjenger har irDAC-II fem innganger: to optiske, to koaksiale og en USB (opp til 24-bit / 384 kHz). I tillegg til en vanlig linjeutgang sitter også en utgang med variabelt lydnivå, slik at du kan styre lydnivået med den medfølgende fjernkontrollen og dermed drive en effektforsterker eller aktive høyttalere direkte, uten behov for forforsterker.

Arcam irDAC-II koster rundt 6.000 kroner.

arcam.co.uk

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.