Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Revox

Sveits kanskje mest legendariske produsent, returnerer til Skandinavia med multirom og strømme-hi-fi.

Skrevet av / 30.04.18 - 15:51
Revox

Sjokolade, gjøkur og diskrete banker, er kanskje det første man tenker på når Sveits er tema. Men det er også et utviklet teknologisamfunn med mye historie å vise til.

Da mener vi ikke sveitsiske urfabrikanter, som har holdt på siden 1700-tallet, men produsenter som har utviklet lydutstyr for profesjonelt og hjemmebruk.

Som Revox.

Selskapet er opprinnelig sveitsisk og har kontorer i Sveits, Østerrike,  og Tyskland, hvor produksjonen foregår.

The Beatles

Spolebåndspilleren Revox B77, receiveren B780, B790 platespiller med tangentialarm og kassettspilleren B710. Alle fra 70-tallet.

Det startet som Studer i 1948, grunnlagt av ingeniøren Willi Studer, som laget spolebåndspillere blant annet under Studer- og Revox-navnene.

Beatles brukte to firespors Studer J37 spolebåndspillerne under innspillingen av Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band i 1967, som de mikset sammen opptakene fra.

Senere spillere, som B77 fra 1977 på bildet over, var med på å sementere Revox posisjon som en av de mest anerkjente produsenter av båndmaskinene  som ble laget på 60-, 70-, og 80-tallet.

I 1990 pensjonerte Willi Studer seg, og mens Studer ble overtatt av Harman, havnet Revox under eierskap av Motor-Columbus. Et energiselskap.

Men før det, allerede i 1983, forsøkte Revox seg med multiromslyd.

Integrert lyd

I dag er det et stort satsningsområde, hvor Revox under nytt eierskap, er opptatt av å tilby total kontroll over multiromsløsninger fra styringspanelene på veggen, til høyttalerne i den andre enden.

Dét behøver ikke være en konvensjonell høyttaler, som Revox også lager. Det kan være en usynlig høyttaler som integreres i vegg eller tak, og enten males eller tapetseres over.

Revox eksportsjef Steve Croft, viser innfellingshøyttaleren Invisible 80U, som bruker transdusere for å få overflaten til å fungere som en høyttalermembran.

 

Innfellingshøyttalerne finnes i to størrelser, og alt kan styres av Revox installasjonsenheter, med skjulte forsterkere, og styres av brukeren selv, for eksempel med en iPad.

Revox multirom støtter opptil 64 soner, som kan styres individuelt, i grupper, eller totalt, enten fra et programmerbart bryterpanel eller en pekeskjerm innfelt i veggen, eller som nevnt med et nettbrett, eller med mobilen.

Man kan bruke andre høyttalere hvis man ønsker, og det er mulig å integrere andre enheter som tv i Revox styringsssystemer.

Men det er ikke alle produktene som er forberedt for multiromstyring.

Hi-Fi

Revox Joy er en serie produkter som består av tre forsterkere, to av dem med Bluetooth, nettradio og Wifi, en CD-spiller, og en nettverksserver med innebygget harddisk og CD-spiller.

Joy-serien starter akkurat i overkant av 10.000 kr, og finnes i sort, hvitt og sølvgrått. De er foreløpig ikke kompatible med Revox kablede multiromssystem, men fungerer utmerket som et kompakt hi-fi-system der hvor lyd er viktig, men plassen kanskje er begrenset.

Flaggskipet i Joy-serien, S120, leverer 2 x 120 w effekt, og har kablet og trådløs strømming, FM- og DAB+ radio, analoge og digitale innganger, samt styring enten via app eller fjernkontroll.

Det finnes blant annet en toveis fjernkontroll med RF, som også har IR slik at den kan brukes med andre enheter enn Revox egne.

Alt-i-ett


Revox Symphony er et av de mest vellydende alt-i-ett-systemene vi har hørt til dato. Her er det vist i hvitt på et gulvstativ, men det finnes i grått med sort front og kan plasseres i bokhyllen.

Til nå virker det som Revox har en fot i to leiere. Den ene i multirom- og installasjonsverden, og den andre i hi-fi-verdenen.

Den moduloppbygde M100, er en 2 x 200 w kompakt receiver med CD-spiller, som kan utvides med moduler som utvider funksjonaliteten. Sammen med Revox Prestige-høyttalere, ga den et oppsiktsvekkende kontrollert og likevel friskt lydbilde, som var rikt på klangfarver og fullstendig blottet for forvrengning.

Lovende.

Benno Ketterer har vært hos Revox i 43 år, og har kontroll på det meste. Her tester han en M100. Testen tar 20 minutter, og gjøres på samtlige M100 før de pakkes og sendes.

 

Kvalitet

Revox er så opptatt av å beholde sitt renommé at de setter sin ære i kvalitetsjekker. For eksempel testes samtlige kretskort før de havner i produktene, hos Revox i Villingen i Tyskland, og ikke bare fem eller 10 prosent av dem.

Det har gitt Revox en ekstremt lav feilprosent, i følge dem selv.

Bildet over viser den trådløse receiveren og nettverksspilleren i Joy-serien, sammen med et par G70 bokhyllehøyttalere. Til høyre flaggskipet Prestige i grått med sort glassfront, og Joy-serien i sort.

Snart i Norge og Sverige

Her er et eksempel på hvordan et boligrom kan se ut, med Revox toveis fjernkontroll, en Joy forsterker og en Apple TV koblet til en Loewe tv.

Det som ikke vises på bildet, er de skjulte høyttalerne i veggen bak, og iPad-en som styrer dette og flere anlegg i et integrert Revox multiromsoppsett.

Revox finnes allerede i 40 land, og sammen med selskapet Solipi, kommer de snart til en utvalgt butikk her oppe også.

(Alle foto: Lasse Svendsen)
Revox høyttalere under montering.

 

 

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Gjennomsiktig kassettspiller vekker begeistring

Kompakt strømmeforsterker

Forsterkeren "ingen" har råd til

AirPlay: Lossless, så lossy, så lossless igjen

Du trenger kanskje en sånn

Får etterlengtede funksjoner

Ny rekord i antall høyttalere

Ny pickup-generasjon fra Rega

Forbedrer flaggskipet

Ny streamer fra McIntosh

Billig og bra musikkstreamer fra FiiO?

Her er lyden fra McIntosh

Scroll to Top