Nyhet

Polestar 3 – en SUV for de audiofile?

Med 25 B&W-høyttalere, 1610 watt, Dolby Atmos og avansert signalbehandling fra Dirac kan Polestar 3 bli en svært vellydende ekvipasje.

Skrevet av / 09.06.23 - 10:34
Polestar 3 – en SUV for de audiofile?

Polestar har ambisjoner om at kjøreturen i Polestar 3 skal være et av dagens høydepunkter. I tillegg til en inspirerende kjøreopplevelse, satses det også en lydopplevelse der man bokstavelig talt skal være omgitt av musikk.

For å oppnå førsteklasses lyd har Polestar teamet opp med ingen ringere enn Bowers & Wilkins og Dirac Research AB, to velkjente hi-fi spesialister som også er vel bevandret i billydens verden.

Polestar 3. (Foto: Polestar)

B&W og Dirac fikser lyden i Polestar 3

Anlegget de har utviklet består av 25 høyttalere, strategisk utplassert for å gi god surroundlyd i hele kupéen. Det brukes høykvalitets elementer kjent fra B&Ws 800-serie, inkludert fem Nautilus aluminium diskantdomer, hvor den ene senterkanalen stikker tydelig opp fra midten av dashbordet.

I tillegg sitter det syv mellomtoner av Continuum-typen rundt om i kupéen, fire basshøyttalere, fire surroundhøyttalere i nakkestøttene og fire høyttalere i taket, pluss en dedikert subwoofer som er fastmontert til karosseriet. Det hele drives av en forsterker på 1610 watt.

Et slik potent «orkester» behøver selvfølgelig en dirigent, og det er her Dirac kommer inn i (lyd)bildet. Den svenske lydpesialisten fra Uppsala er kjent for sin avanserte romkorreksjon, som benyttes i flere påkostede hjemmekino-receivere og prosessorer.

I Polestar 3 bruker man såkalt Opteo og Unison signalbehandling til å sy sammen et optimalt lydbilde, ved blant annet å redusere såkalt crosstalk – interferens mellom høyttalerkanalene.

661744_20221012_Polestar_3 661746_20221012_Polestar_3 661755_20221012_Polestar_3
<
>
Interiøret i Polestar 3 får blant annet en 14,5" infotainment-skjerm med Google Android brukergrensesnitt.(Foto: Polestar)

Støtter Dolby Atmos

B&W-systemet får også muligheten til å spille av Dolby Atmos surroundlyd, et lydformat som blir stadig mer utbredt: Vi testet nylig et Atmos-kompatibelt system i Mercedes EQE, og det ga definitivt mersmak.

Med musikkopptak i Dolby Atmos – tilgjengelig fra blant andre Tidal og Apple Music- kan stemmer, instrumenter og andre lyder plasseres på bestemte steder i et tredimensjonalt rom. Dette gjøres når lyden mikses i studio, og informasjonen følger med som metadata på opptaket, sik at lydbildet fra studio kan gjenskapes i kupéen. Det gir en mer oppslukende og realistisk lydopplevelse for både fører og passasjerer.

Lydsystemet i Polestar 3 virker for øvrig å ha en del likhetstrekk med Volvo EX90, som også kan leveres med Bowers&Wilkins-anlegg. Vi gleder oss til å teste begge to!

Polestar 3 kan konfigureres og bestilles nå, med levering i 2024. 

Les også Mer Atmos-lyd fra Dolby Dolby tok oss med til London og Abbey Road for å høre hva fremtiden kan bringe av spennende lydopplevelser til hjemmekino, hodetelefoner – og ikke minst bil!
Les også Sommerlåt i full surround Musikk i Dolby Atmos surroundformat, også kjent som Immersive eller Spatial Audio, blir stadig mer utbredt.
Les også Slik blir lyden i Volvo EX90 Med hele 25(!) Bowers & Wilkins høyttalere og Dolby Atmos surroundlyd, kan Volvo EX90 by på en musikalsk reise utenom det vanlige.

Polestar 3/B&W – Tekniske spesifikasjoner

Modell

Polestar 3

Antall høyttalere

25

Forsterkere

25 kanaler

Utgangseffekt

1610W

Høyttalere

5x 25mm Nautilus® Double Dome diskanter
7x 80mm Continuum® mellomtoner
8x 40mm fulltonehøyttalere
4x 170mm basshøyttalere
1x 250mm subwoofer

Lydmodus

Studio
Individual Stage
Concert Hall
Multiband Equaliser

Lydprosessering

Dolby Atmos
Virtual Venues
Dirac Unison
Vehicle Noise Compensation
QuantumLogic® Immersion

Høyttalerdeksler

Rustfritt stål

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Verdens første DAC med tapsfri Bluetooth

Argons beste blir bedre

High-end platespiller fra Musical Fidelity

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Denon lager platespiller igjen

Nye tonearmer til platespillere

Scroll to Top