Nyhet

Pass Labs-forsterkeren man har plass til

Pass Labs lager nesten bare digre forsterkere. Klasse A-forsterkeren INT-25 er heller ingen smågutt – bare mer kompakt enn de andre.

Skrevet av / 20.02.20 - 10:07
Pass Labs-forsterkeren man har plass til

Nelson Pass er en gammel ringrev i hi-fi-bransjen, og viden kjent for sine forsterkere. Dessverre finnes det for tiden ingen norske forhandlere av Pass Labs, men det burde det!

Pass er blant de mange som mener – og blant de få som roper høyt om det – at det ikke holder å måle en forsterker for å vite hvordan den låter. Man må lytte!

Les også Den perfekte høyttaler finnes ikke. Denne er nærmere enn de fleste. Noen høyttalere er dyrere enn andre. Og dessuten latterlig mye bedre.

Test: Hegel H590  – å høre den er å tilbe den

Pass Labs bygger transistorforsterkere med digre utgangstrinn, svære kjølefinner og enorme strømforsyninger. Alt med komponenter fra øverste hylle. Alt for å låte best mulig, men også for å vare en mannsalder.

INT-25 er mer kompakt

INT-25 er en mindre, integrert forsterker fra den amerikanske produsenten. Den er fremdeles en voksen sak, med 23 kilo på vektskålen, og med ganske seriøse kjølefinner. Men i forhold til andre Pass Labs-forsterkere, vil du nesten lure på om Rick Moranis har vært der med krympepistolen sin.

Pass Labs INT-25
INT-25 er mindre enn andre Pass Labs-forsterkere, men den er definitivt ingen smågutt. Foto: Pass Labs

 

Ren Klasse A

Fordi forsterkeren og utgangstrinnene er krympet, kreves mindre kraft og enklere kretser med færre komponenter i signalveien. Som igjen gir mindre forringelse over tid. Det tillater også at man kan lage en forsterker som opererer i ren Klasse A. Pass Labs er hellig overbevist om at Klasse A-drift låter bedre enn alt annet. Men det er lite effektivt, siden forsterkeren jobber på full spiker – selv når det ikke er noe musikksignal å forsterke! Dette er grunnen til at slike forsterkere alltid har lavere utgangseffekt enn tilsvarende Klasse AB-forsterkere.

I tilfellet INT-25 snakker vi 2 x 25 watt i Klasse A, som faktisk er meget respektabelt. Ikke mindre fordi den dobler til 2 x 50 watt i 4 ohm.

Ett par transistorer pr kanal

Pass har tatt i bruk en ny transistorteknologi, hvor man i stedet for store banker med små parallelle transistorer, bruker to gigantiske transistorer i utgangstrinnet til hver kanal. Hver av dem yter svimlende 700 watt og 40 ampere!

Med flere transistorer vil store deler av strømmen alltid velge å fare gjennom den transistoren med lavest motstand. Dette er grunnen til at det er uhyre viktig å plukke transistorer med lavest mulig innbyrdes toleranse. Altså de måler så likt som mulig. Men siden de aldri vil være helt like, vil man alltid få noe såkalt «current hogging» når man har flere transistorer som jobber parallelt. Det har Pass Labs eliminert med INT-25.

En ny bias-krets overvåker og kompenserer for temperaturforandringer, og transistorene kobles direkte til høyttalerne uten ballastmotstander, for lavest mulig forvrengning og høyest mulig dempefaktor (i dette tilfellet 500:1). Det skal også forbedre Klasse A-driften med lavimpedans høyttalere.

På baksiden finner du tre RCA-innganger. That’s it! Foto: Pass Labs

 

Ingen balansert inngang

Inngangstrinnet på forsterkeren er single ended. Det er med på å holde prisen nede (etter Pass-målestokk), da komponentforbruket halveres. Derfor finnes det heller ingen balanserte XLR-innganger på baksiden. Kun tre analoge RCA-innganger. Utgang til et enkelt høyttalerpar finner du også. Det er ingen andre utganger, så du kan for eksempel ikke legge til en XA-25 effektforsterker for bi-amping.

Pris

Prisen på Pass Labs INT-25 er høy, men ikke helt umulig for ekte entusiaster: 7250 dollar. Norske avgifter kommer i tillegg ved bestilling fra utlandet.

 

Pass Labs INT-25: Fakta

Type: Integrert Klass A forsterker

Effekt: 25 Watt rms @ 8 ohm / 50 Watt rms @ 4 ohm

Harmonisk forvrengning: 0.1% @ 25 Watts, 8 ohms, 1 KHz

Båndbredde: 100 KHz (DC -2 dB)

Inngangsimpedans: 48.000 ohm

Dempefaktor: 500:1

Analoge innganger: 3 x RCA

Gain: 26 dB

Mål: 43 x 15 x 45,5 cm (B x H x D)

Vekt: 23 kg

Farge: Sølv

passlabs.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Denon lager platespiller igjen

Nye tonearmer til platespillere

Ser du hva som er nytt?

Slank og rimelig forsterker fra Marantz

Billig platespiller med innebygget høyttaler

Scroll to Top