High-end

For de som lurer, Gryphon Mephisto Solo er noe av det feteste vi har sett. Her er det ikke bare designet som gir oss hakeslepp, bare se her:
Annonse
Annonse
forfatter

Klasse A forsterkere er en anakronisme. Alt skal bruke så lite strøm og være så effektivt som mulig. Men klasse A forsterkere er ikke i nærheten av å være politisk korrekt. Og godt er det. For det er noe eget med den silkemyke, organiske måten å spille musikk på, som gjør det ineffektive klasse A prinsippet så tiltalende før ørene.

Gryphon Mephisto Solo er monoutgaven av Mephisto, og koster det dobbelte, 840.000 kroner for å være eksakt. Nei, det er ikke en null for mye. De koster det.

Da skal man selvsagt forlange at det låter deretter, og skal man tro Gryphon, er det meste gjort for at dette skal lokke himmelsk lyd ut av høyttalerne dine.

De veier 108 kilo stykket, og bruker 80 (!) bipolare transistorer og en kondensatorbank på 1,000,000 microFarad, for å levere 200 w i 8 ohm. Eller opp til 800 w i 2 ohm.

Annonse

Gryphon har ikke falt for fristelsen – som så mange andre gjør – å brokoble en stereoforsterker, for å doble effekten, og samtidig øke forvrengning, doble inngangsimpedansen, og halvere dempingsfaktoren. Kort sagt, skape problemer i kjølvannet av en snarvei til mer effekt.

Solo er riktignok basert på Mephisto i stereoutgave, men er bygget som en monoversjon, bare basert på samme kretsløpstknikk. Resultatet i følge Gryphon, er dobling av strømkapasiteten, litt øking av effekt (opp 25 w fra 175 w), halvering av forvrengning, og dobling av dempingsfaktoren.

Med to slike i hus, trenger man både god plass, og separate 16 A strømkurser, men det er en liten investering sammenlignet med prisen på et par Mephisto Solo monoforsterkere.

Norsk audioteknikk

 

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Nikons nye Nikkor Z 50mm f1.2 er et rimeligere alternativ til den kostbare Nikkor Z 58mm Noct.
Canon PowerShot Zoom er en kjempegod idé som er veldig dårlig utført.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.