Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Opp til 800 w klasse A

For de som lurer, Gryphon Mephisto Solo er noe av det feteste vi har sett. Her er det ikke bare designet som gir oss hakeslepp, bare se her:

Skrevet av / 02.03.12 - 08:30
Opp til 800 w klasse A

Klasse A forsterkere er en anakronisme. Alt skal bruke så lite strøm og være så effektivt som mulig. Men klasse A forsterkere er ikke i nærheten av å være politisk korrekt. Og godt er det. For det er noe eget med den silkemyke, organiske måten å spille musikk på, som gjør det ineffektive klasse A prinsippet så tiltalende før ørene.

Gryphon Mephisto Solo er monoutgaven av Mephisto, og koster det dobbelte, 840.000 kroner for å være eksakt. Nei, det er ikke en null for mye. De koster det.

Da skal man selvsagt forlange at det låter deretter, og skal man tro Gryphon, er det meste gjort for at dette skal lokke himmelsk lyd ut av høyttalerne dine.

De veier 108 kilo stykket, og bruker 80 (!) bipolare transistorer og en kondensatorbank på 1,000,000 microFarad, for å levere 200 w i 8 ohm. Eller opp til 800 w i 2 ohm.

Gryphon har ikke falt for fristelsen – som så mange andre gjør – å brokoble en stereoforsterker, for å doble effekten, og samtidig øke forvrengning, doble inngangsimpedansen, og halvere dempingsfaktoren. Kort sagt, skape problemer i kjølvannet av en snarvei til mer effekt.

Solo er riktignok basert på Mephisto i stereoutgave, men er bygget som en monoversjon, bare basert på samme kretsløpstknikk. Resultatet i følge Gryphon, er dobling av strømkapasiteten, litt øking av effekt (opp 25 w fra 175 w), halvering av forvrengning, og dobling av dempingsfaktoren.

Med to slike i hus, trenger man både god plass, og separate 16 A strømkurser, men det er en liten investering sammenlignet med prisen på et par Mephisto Solo monoforsterkere.

Norsk audioteknikk

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Lyd & Bilde
Scroll to Top