TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Opp til 800 w klasse A

For de som lurer, Gryphon Mephisto Solo er noe av det feteste vi har sett. Her er det ikke bare designet som gir oss hakeslepp, bare se her:

Klasse A forsterkere er en anakronisme. Alt skal bruke så lite strøm og være så effektivt som mulig. Men klasse A forsterkere er ikke i nærheten av å være politisk korrekt. Og godt er det. For det er noe eget med den silkemyke, organiske måten å spille musikk på, som gjør det ineffektive klasse A prinsippet så tiltalende før ørene.

Gryphon Mephisto Solo er monoutgaven av Mephisto, og koster det dobbelte, 840.000 kroner for å være eksakt. Nei, det er ikke en null for mye. De koster det.

Da skal man selvsagt forlange at det låter deretter, og skal man tro Gryphon, er det meste gjort for at dette skal lokke himmelsk lyd ut av høyttalerne dine.

De veier 108 kilo stykket, og bruker 80 (!) bipolare transistorer og en kondensatorbank på 1,000,000 microFarad, for å levere 200 w i 8 ohm. Eller opp til 800 w i 2 ohm.

Gryphon har ikke falt for fristelsen – som så mange andre gjør – å brokoble en stereoforsterker, for å doble effekten, og samtidig øke forvrengning, doble inngangsimpedansen, og halvere dempingsfaktoren. Kort sagt, skape problemer i kjølvannet av en snarvei til mer effekt.

Solo er riktignok basert på Mephisto i stereoutgave, men er bygget som en monoversjon, bare basert på samme kretsløpstknikk. Resultatet i følge Gryphon, er dobling av strømkapasiteten, litt øking av effekt (opp 25 w fra 175 w), halvering av forvrengning, og dobling av dempingsfaktoren.

Med to slike i hus, trenger man både god plass, og separate 16 A strømkurser, men det er en liten investering sammenlignet med prisen på et par Mephisto Solo monoforsterkere.

Norsk audioteknikk

 

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.