Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Ny, norsk radiostasjon

Den nye radiostasjonen Ordentlig Radio er lansert, som ren nettradio til å begynne med. Og med relativt god båndbredde.

Skrevet av / 12.06.12 - 14:54
Ny, norsk radiostasjon

Å lansere en ny FM-radiostasjon i dag kan synes merkelig, all den tid det er bestemt at FM-båndet skal slukkes i 2017 (såfremt minst 50 prosent hører på digitalradio innen 2015). Men det stopper ikke Ordentlig Radio fra å lansere seg.

Stasjonen, som blant annet har Øystein Sunde, Halvtan Sivertsen og Hanne Krogh som aksjonærer, og med radioveteran Tor Andersen (P4) i spissen, hadde i 2009 gitt opp å få FM-konsesjon fra Medietilsynet. Valget falt til slutt på å lansere seg som ren digitalradiostasjon. Hvilket de gjorde forrige uke, etter lenger tid med prøvesending på sin egen hjemmeside. Håpet om FM-konsesjon har nå dessuten blomstret opp igjen, for det er snakk om at radioen kan nå ut på FM-båndet allerede etter sommerferien. Så blir det DAB i 2013.

Ordentlig Radios stemmer er Tor Andersen selv, og Michael Skorbakk, kjent fra NRK P1. Skorbakk er forøvrig også blant initiativtakerne for nå å få radiostasjonen på luften.

Stasjonens profil er norsk musikk, på alle språk. Gi plass til talentfulle norske artister som ikke ellers får spilletid andre steder.

– Men det er ikke først og fremst artistene som er min årsak til at vi har satt i gang Ordentlig Radio. For meg er det lytterne. At jeg nå har en mulighet til å spille all den gode norske musikken for lytterne mine. At det også er bra for norske musikere, gjør jo ikke noe, sier Andersen til radioassistant.com.

Blandet musikk
I tillegg til å spille gjennom sine A- og B-lister, har stasjonen sendinger som ”Lytt på nytt”, hvor det profileres en ny artist, ”100% kvinner”, som ikke trengs videre forklaring, ”ToppNorsken” med nåtidens schlagere og ”Norsk metall”. I tillegg finnes programmer som ”uHørt” med ukjente men forhåpentlig kommende artister, ”Bluesarven”, ”Trekkspilltimen” og ”Gull-grooven”, med gamle klassikere.

Mens mange nettradiostasjoner sender med middelmådig båndbredde (NRK-kanalene sender for eksempel med 192 kbps MP3, mens P4 er nede på begredelige 96 kbps MP3), tar Ordentlig Radio mål for seg å tilby best mulig lyd på nettradio. For tiden sendes stasjonen i 224 kbps MP3, men planen er 320 kbps etter hvert. I følge Michael Skorbakk, er det ikke stor hørbar forskjell på 224 og 320, så akkurat nå prioriteres ikke den ekstra kostnaden den høyere båndbredden medfører. Men at 224 kbps må likevel sies å være ganske bra. Lyden på Ordentlig Radio er i undertegnedes ører i den øvre klassen hva nettradio angår.

Slik hører du på Ordentlig Radio:
Fra dedikert nettradioenhet (Pinell Explorer, Tivoli Pal, etc).
Fra PC/Mac: Strøm direkte fra oradio.no, eller via iTunes.
Fra iTunes: Finn radioknappen – deretter «International», Ordentlig Radio ligger alfabetisk i lista.
Fra smartmobil/nettbrett: klikk her.

oradio.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Lyd & Bilde
Scroll to Top