Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Noen CD-spillere er ikke laget som andre CD-spillere

Man kan ikke ta Esoteric på finish og teknikk, men kan vi diskutere prisen?

Skrevet av / 02.04.20 - 16:45
Noen CD-spillere er ikke laget som andre CD-spillere

At high-end er ensbetydende med dyrt, er ikke alltid sant. Det kan handle om mye penger, men så må man spørre seg, hva får man for pengene.

Noen ganger lurer vi også på det, for det er ikke alt vi tester som ser ut som – eller høres ut – som en million.

Hos japanske Esoteric er de opptatt av at det både skal se bra ut, og låte bra, derfor er deres CD-spillere bygget som pansrede spillere med mildest talt avansert og påkostet teknikk. Derav prisen, vil vi tro.

For de nylig oppgraderte SACD/CD-spillerne i det som Esoteric ville kalt mellomklassen, har fått nye avspillemekanismer og flere tekniske oppgraderinger.

Spillerne i den nye XD-serien er nesten like, det er ikke lett å se forskjell på K-10XD og K-03XD, men noen forskjeller er det.

Den dyrere K-01XD har Esoterics nye Atlas 01 avspillemekanisme, med en to cm tykk stålbro som holder det roterende lageret stødig, og demper vibrasjoner med ren og skjær masse. CD-ene spennes fast før avspilling, og det skal gi overlegen lesepresisjon. I K-03XD er denne mekanikken identisk men her bruker Atlas 03 som den kalles, en litt slankere 18mm bro.

De bruker begge Esoterics Master Sound Discrete DAC som ble introdusert i den hundedyre Grandioso D1X-spilleren. Her er konfigurasjonen skalert litt ned, men spillerne bruker fremdeles en klokke per DAC-krets.

Spillerne har USB-inngang som støtter 22.5MHz DSD med asynkron overføring til DAC-en og PCM-signaler kan oppsamples opptil 768kHz – og spilleren kan foreta PCM til DSD-konvertering. De kan også spille av MQA-filer og har full dekoding av MQA fra alle innganger, inkludert USB.

Prisene reflekterer forhåpentlig ytelsen til spillerne, for 263.000 kr for K-01XD er ikke småpenger. K-03XD er en del rimeligere med pris på 169.000 kr, men vi snakker definttivt ultra high-end her.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 hendelser på “Noen CD-spillere er ikke laget som andre CD-spillere”

  1. Nils Fredrik

    Tror ikke disse spiller bedre enn Gryphons Scorpio, men den spiller kun CD og ikke noe annet, hørt andre spillere, men de klarer ikke uansett pris, og spille mer organisk enn Gryphon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

Lyd & Bilde
Scroll to Top