Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Naim mener alvor med New Classic 300

Naim lover med New Classic 300 å ta alt vi elsket fra 200-serien til et nytt nivå.

Skrevet av / 12.06.23 - 15:32
Naim mener alvor med New Classic 300

Vi elsket New Classic 200-serien til Naim, så mye at anmelderen nesten begynte å gråte da produktene skulle leveres tilbake. I kulissene har Naims ingeniører, med Steve Sells i spissen, jobbet med å ta ting til enda et nytt nivå, med New Classic 300.

Den nye serien består av en high-end musikkstreamer, forforsterker og mono effektforsterker. I tillegg får vi en platespillerforsterker, som også kan oppgraderes med sin helt egen strømforsyning. Så skal vi ikke glemme strømforsyningen NPX 300, som vi allerede har testet i samlag med 200-serien.

Fem produkter totalt finnes nå i serien, og skal du ha alle, blir det seks. Siden du altså trenger to effektforsterkere.

Naim NSS-333-Front-angle
Naim NSS 333. Foto: Naim

New Classic NSS 333 – high-end musikkstreamer

NSS 333 er Naims nyeste high-end musikkstreamer i New Classic-serien. Med både balansert XLR, RCA og DIN-utganger er den kompatibel med alle eldre Naim-forsterkere, men også forsterkere fra andre produsenter. NSS 333 kan oppgraderes med NPX 300 PSU, som da oppgraderer både digital- og analogdelen med separate multipinskabler.

Strømforsyningen alene koster skjorta, og det kan virke merkelig at den skal hjelpe på lyden. Men det var nettopp det den gjorde, da vi testet den med forforsterkeren NSC 222, som også har innebygd strømming.

Helt ny DAC

NSS 333 bruker Naims eget høyteknologiske filtersystem, som fjerner pre-ringing for maksimal oppløsning, og best mulig impulsrespons. Systemet opererer som vi er vant til fra den kanten, på 40-bit floating point, for ekte 24-bits presisjon og benytter 16 ganger oversampling. Masterklokken får lov å ene og alene bestemme dataflyten, for minimalt med jitter. Elektronisk støy som oppstår når DSP-en “napper i strømforsyningen” for hver utregning den gjør (såkalt aritmetisk støy), hevder Naim å ha jobbet hardt for å redusere.

Burr-Brown chipset benyttes, med filterkomponenter i isopor etter DAC-en for minimalt elektrisk absorbering. Dette skal gi et tryggere elektrisk miljø rundt signalet under den kritiske forvandlingsprosessen fra digitalt til analogt. Naim bruker dessuten sine egne, diskrete spenningsregulatorer internt, i lydkvalitetens navn.

Les også Naim har overgått seg selv Musikkelskere som bare MÅ ha den beste lyden, men samtidig ønsker det ypperste innen brukervennlighet, kan bare begynne å spare.

Balansert XLR

Det er ganske nytt at Naim utstyrer produkter med balansert XLR i tillegg til RCA og sin egen DIN-kontakt. De bruker da en såkalt impedansebalansert design, som de mener har lydmessige fordeler over ekte balansert drift. Fordi den lille forvrengningen som slipper igjennom er 2. harmonisk, hvor den er oddetallsharmonisk og umusikalsk, i en ekte balansert krets.

NP800 strømmemodul med alle tjenester

I hjertet av NSS 333 sitter Naims egen NP800 strømmemodul. Den bufrer hele fem minutter med musikk i minnet, som renses for jitter og annen digital forvrengning. NSS 333 støtter Tidal, Spotify Connect, Qobuz, UPnP og Roon. Chromecast, AirPlay 2 og dessuten Bluetooth. Internettradio har den også, så her er det mye musikk å sette seg inn i!

Alt styres med Naims egen app, men det følger også med en fjernkontroll som bruker Zigbee. NSS 333 kan inngå i et flersonesystem med Naims egne Mu-so eller Qb 2nd Gen sonehøyttalere.

Ekstra digitale innganger både med coax, BNC og optisk sørger for at den er enkel å koble opp mot andre enheter slik som CD-spillere, Apple TV og smart-TV.

Oppgradering med ekstern strømforsyning

Ønsker du å oppgradere NSS 333, kan dette gjøres med den eksterne strømforsyningen NPX 300. Som gir dedikert strøm til de digitale og analoge kretsene med hele 8 diskrete regulatorkretser og en stor og kjapp strømbank.

Naim NAC-332-Front-angle
Naim NAC 332. Foto: Naim

New Classic NAC 332 – High-end analog forforsterker

Med nye NAC 332 henter Naim teknologien fra sin mest kostbare forforsterker for å lage en av de beste analoge forforsterkerne noensinne. Målet har vært å lage en så musikalsk forforsterker som mulig, som skal stå på egne bein med egen strømforsyning, men som selvsagt også kan oppgraderes med nevnte NPX 300 PSU.

NAC 332 har både balanserte XLR og ubalanserte RCA utganger. Den gir dessutenstrøm til Naims nye eksterne platespillerforsterker NVC TT via en spesialplugg.

Volumkontrollen er analog, men digitalt kontrollert. Fikserte motstander skal gi perfekt kanalbalanse og regulerer lydnivået med høy presisjon.

Forsterkeren har også en innebygd hodetelefonforsterker, lik den som sitter i Uniti Atom HE, bare uten balansert utgang.

Naim NAP-350-Front-Up
Naim NAP 350. Foto: Naim

New Classic NAP 350 – Mono effektforsterker

Med Naim NAP 350 har Naim hentet ideen fra sin egen NAP 135 monoforsterker. En forsterker som på 80-tallet gjerne ble brukt i fire- eller seksspann, sammen med aktive delefiltre. Har du tenkt å gjøre det samme med NAP 350, må du være forberedt på å hoste opp noen seriøse grunker, for den koster 14.000 euro pr par! Da får du 175 watt pr. forsterker, og dessuten 1,7 kilowatt peak-effekt – som er svimlende kraftig! NAP 350 er faktisk den kraftigste Classic Line-forsterkeren noensinne.

Fullbalansert og fullregulert

Nye NAP 350 er fullbalansert og konstruert som monoforsterker med en enda større strømforsyning enn i nye NAP 250. Den er fullregulert med patenterte diskrete regulatorer, og kjører i ren Klasse AB.

Naim bruker åtte 009-transistorer hentet fra Naim Statement-forsterkerne, som er en dobling i antall pr. kanal fra nye NAP 250. Resultatet er ifølge importøren “en usedvanlig kraftig, men stillegående high-end monoblokk, som i praksis driver alt du skulle hive på den.”

Naim NVC_TT_front
Naim NVC TT. Foto: Naim

New Classic NVC TT – MM/MC platespillerforsterker

NVC TT ble lansert originalt som en del av Limited Edition platespillerpakken Solstice. Nå kan man endelig få kjøpt den løst.

NVC TT er den første platespillerforsterker med Naims diskret regulatorteknologi. Med Klasse-A forsterkning og presise filterkretser, er NVC TT “ekstremt støyfri og leverer utrolig lav forvrengning”. MM- og MC-delen er helt separert med egne forsterkerkretser og med 16 valg for motstand og kapasitans. Da har man hele 256 ulike innstillinger for MC-pick-uper.

NVC TT kan drives direkte med strøm fra både NAC 332 og NSC 222. Er disse forforsterkerne oppgradert med ekstern strømforsyning, får man også ytterligere en forbedring av strømmen til NVC TT, men Naim har i tillegg laget sin egen separate strømforsyning til NVC TT, kalt NPX TT. Som skal ta lyden fra platespilleren til nye høyder.

Det er dessuten nødvendig å ha NPX TT om du skal bruke platespilleren sammen med andre forsterkere enn NAC 332 eller NSC 222.

Naim New Classic 300: Pris og tilgjengelighet

De nye produktene i New Classic 300-serien forventes i butikk i oktober. Priser blir som følger:

 • New Classic NSS 333 Musikkstreamer/DAC  109.995 kr
 • New Classic NAC 332 forforsterker  109.995 kr
 • New Classic NAP 350 Mono effektforsterker (par)  169.995 kr
 • New Classic NPX 300 strømforsyning  84.995 kr
 • New Classic NVC TT platespillerforsterker (MM/MC)  37.495 kr
 • New Classic NPX TT phono strømforsyning  37.495 kr

Mer info: naimaudio.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Gjennomsiktig kassettspiller vekker begeistring

Kompakt strømmeforsterker

Forsterkeren "ingen" har råd til

AirPlay: Lossless, så lossy, så lossless igjen

Du trenger kanskje en sånn

Får etterlengtede funksjoner

Ny rekord i antall høyttalere

Ny pickup-generasjon fra Rega

Forbedrer flaggskipet

Ny streamer fra McIntosh

Billig og bra musikkstreamer fra FiiO?

Her er lyden fra McIntosh

Scroll to Top