Månedens klassiker – Rega Planar platespiller

Få har gjort så mye for lydkvalitet for så mange, og for så lite penger som Regas platespillere.

For 34 år siden lanserte Rega platespilleren Planar 2. To år senere Planar 3, og dermed var grunnlaget for legendestatusen lagt. Den enkle platespilleren med bare en treplate og en lett trefibertallerken, var så unnseelig og stusslig i all sin DDR-grå framtoning, at den kunne blitt forbigått i stillhet.

Om det ikke hadde vært for den uvanlig høye lydkvaliteten. Spilleren til knappe 200 engelske pund, hadde nemlig et langt finere platelager og en fra 1983 svært mye bedre tonearm, enn selv dyrere platespillere på den tiden. Det siste gjelder faktisk den dag i dag, og nåtidens versjon ser temmelig lik ut, men i forhold til originalen, er dagens Rega Planar 3, et langt mer forfinet produkt.

En 12 volts synkronmotor driver en flat gummirem rundt en innertallerken. Oppå hviler en glasstallerken med den klassiske sorte filtmatten, og en liten sort strøm­-bryter er alt som finnes på platespilleren. Foruten tonearmen, som på en Planar 3 er Rega RB301.

Armen som er så god, at mange andre produsenter, for eksempel Thorens, faktisk bruker den på sine langt mer påkostede drivverk. Hemmeligheten med en RB250, RB300 og RB301, er et stivt og dødt armrør, opphengt i kalibrerte lagre – ett på hver side – og armrøret er tredd med kabel av høy kvalitet.

Suksessen til tonearmen, har avfødt flere utgaver, og i dag har Rega seks tonearmer på samvittigheten. Fra den enkleste RB100 på den nye Planar 1, til den 13.000 kroner dyre RB1000. Platespilleren som i dag finnes i flere muntre farger, åtte til sammen, er fremdeles referansen blant rimelige spillere. En ny Rega-spiller koster 3.000 kroner, en P3 koster 6.000 kroner, og Rega lager også en utgave med 78 rpm hastighet og monopickup til 4.200 kroner.

Annonse

Brukte P3-er med RB300-arm koster ofte ikke en tusenlapp en gang, med pickup kan man regne med å betale mellom 1500 og 3000 kroner for et velholdt eksemplar. Og det må man si er svært mye kvalitetslyd for pengene. Som i 1977 er Rega P3 i dag ansett som den mest velspillende av rimelige platespillere, og eldre spillere kan så gar oppgraderes til moderne standard.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Marvel/Disney slipper i dag nok en trailer for Black Widow.
Jakob Oftebro og Noomi Rapace får hovedrollene i den kommende svenske Netflix-filmen "Svart Krabbe".
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.