Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Månedens klassiker – Rega Planar platespiller

Få har gjort så mye for lydkvalitet for så mange, og for så lite penger som Regas platespillere.

Skrevet av / 10.10.09 - 22:00
Månedens klassiker – Rega Planar platespiller

For 34 år siden lanserte Rega platespilleren Planar 2. To år senere Planar 3, og dermed var grunnlaget for legendestatusen lagt. Den enkle platespilleren med bare en treplate og en lett trefibertallerken, var så unnseelig og stusslig i all sin DDR-grå framtoning, at den kunne blitt forbigått i stillhet.

Om det ikke hadde vært for den uvanlig høye lydkvaliteten. Spilleren til knappe 200 engelske pund, hadde nemlig et langt finere platelager og en fra 1983 svært mye bedre tonearm, enn selv dyrere platespillere på den tiden. Det siste gjelder faktisk den dag i dag, og nåtidens versjon ser temmelig lik ut, men i forhold til originalen, er dagens Rega Planar 3, et langt mer forfinet produkt.

En 12 volts synkronmotor driver en flat gummirem rundt en innertallerken. Oppå hviler en glasstallerken med den klassiske sorte filtmatten, og en liten sort strøm­-bryter er alt som finnes på platespilleren. Foruten tonearmen, som på en Planar 3 er Rega RB301.

Armen som er så god, at mange andre produsenter, for eksempel Thorens, faktisk bruker den på sine langt mer påkostede drivverk. Hemmeligheten med en RB250, RB300 og RB301, er et stivt og dødt armrør, opphengt i kalibrerte lagre – ett på hver side – og armrøret er tredd med kabel av høy kvalitet.

Suksessen til tonearmen, har avfødt flere utgaver, og i dag har Rega seks tonearmer på samvittigheten. Fra den enkleste RB100 på den nye Planar 1, til den 13.000 kroner dyre RB1000. Platespilleren som i dag finnes i flere muntre farger, åtte til sammen, er fremdeles referansen blant rimelige spillere. En ny Rega-spiller koster 3.000 kroner, en P3 koster 6.000 kroner, og Rega lager også en utgave med 78 rpm hastighet og monopickup til 4.200 kroner.

Brukte P3-er med RB300-arm koster ofte ikke en tusenlapp en gang, med pickup kan man regne med å betale mellom 1500 og 3000 kroner for et velholdt eksemplar. Og det må man si er svært mye kvalitetslyd for pengene. Som i 1977 er Rega P3 i dag ansett som den mest velspillende av rimelige platespillere, og eldre spillere kan så gar oppgraderes til moderne standard.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Lyd & Bilde
Scroll to Top