TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Maktdemonstrasjon fra TAD

Den 9. mars demonstrerte Pioneer-eide TAD nye produkter i AIR Studios, London.

forfatter
Publisert 11.03.12 - 15:04

TAD (Technical Audio Devices) omtales av Pioneer som sin ”lekegrind” innen produktutvikling. Produkter som bærer dette merket er nemlig utviklet uten tanke på kostnad, det dreier seg rett og slett om å forsøke å lage hi-fi-produkter så tett opptil hva som er mulig med teknologien som er tilgjengelig. Prislappen blir deretter, og hittil har deres eneste gulvstående høyttaler kostet over 600.000 norske kroner… I 2010 lanserte TAD elektronikk for første gang, eksempelvis kan nevnes monoforsterkeren M600 som koster rundt en halv million for paret. Og forforsterkeren C600, til 300.000 kroner. Ikke småtteri!

Philippe Coppens er entusiastisk i demonstrasjonen av de nye TAD-produktene.

”Rimeligere” Evolution-serie
Nå har imidlertid TAD tatt teknologien sin ned i noen ikke fullt så ekstreme produkter når vi snakker pris, selv om TADs europeiske representant Philippe Coppens hevder at ytelsen fremdeles er tett opptil hva de har fått til i sine dyreste produkter. De kaller sin nye serie Evolution-serien, hvor de første produktene kom i 2010, nemlig en 2-kanals og en 4-kanals forsterker ved navn M2500 og M4300. To ellers identiske Klasse D-forsterkere, og selv om prisene er lavere enn M600, ligger de fortsatt på rundt 160.000 for 2-kanaleren og 200.000 kroner for 4-kanaleren.

TAD M2500, en 2-kanals Klasse D-forsterker i high-end-klassen.

Fredag ble vi presentert for en ny forforsterker, nemlig C2000. Dette er en kombinert forforsterker og DAC, med både USB, koaksial og balansert digitalinngang. Den mangler optisk, men i denne prisklassen er det ingen som bryr seg om det (de fleste er enige i at optisk overføring har for mye jitter og ikke hører hjemme i ekte high-end). Vi forventer at den vil prises tett opp mot 200.000 kroner. Billig er det ingen som har sagt den er!

Forforsterkeren er montert i ett enkelt stykke solid aluminium, for best mulig mekanisk stabilitet. Fullt symmetrisk utførelse helt ned til kretskortene, PC-brettet og kablingen. De analoge kretsene er fullbalansert fra inngang til utgang, med separate kretskort for venstre og høyre kanal og samme lengder på ledninger for begge kanalene, slik at dette virkelig er en dual mono-konstruksjon. Og for ikke å snakke om at dette er en virkelig påkostet DAC.

TAD C2000 er en helt ny forforsterker med innebygd DAC.

 

Chassiset til C2000 er en solid blokk av aluminium.

Ny gulvhøyttaler
Den nye høyttaleren E1, hittil den eneste modellen i Evolution-serien, ble også vist frem. Denne ble demonstrert på hi-fi-messa i Stockholm for rundt en måned siden, så noen avdukning kan man neppe si at fredagen var. Men for mitt vedkommende var dette første møte med høyttalermodellen. Hvor Reference-serien bruker berylliumdiskant montert koaksialt i en berylliummellomtone, har Evolution-serien beholdt berylliumdiskanten men erstattet mellomtonemembranen med magnesium. Dette er samme løsning som i toppmodellen som bærer Pioneer-navnet, nemlig S-1EX (86.000 kr). Likevel koster E1 mye mer, og forventes å koste over 200.000 kroner! En høyttalerkonstruksjon er da også så mye mer enn materialet i elementene. Kabinettet, delefilteret, i det hele tatt.

TAD-E1
Stativmodellen CR-1 og den noe rimeligere gulvmodellen E1.

I E1 sitter alt av elektronikk i høyttalersokkelen, separert fra kabinettet. Dermed elimineres enhver overføring av magnetisme og vibrasjon fra høyttalerelementene til delefilteret.

Basselementene har membraner med et lag kevlar og et lagt stivt og lett materiale som ikke er oppgitt. Kraftig neodymmagnet sørger for kontrollen.

Terminaler og delefilter er separert ut fra kabinettet, i sokkelen.

Demonstrasjon
De nye E1-høyttalerne ble demonstrert opp mot ”kompakthøyttalerne” CR-1 fra Reference-serien. 360.000 kroner koster de, og det er uten stativene. E1 var drevet av forforsterkeren C2000 og effektforsterkeren M2500, mens CR-1 hadde de råere C600 og et par M600 monoforsterkere. Feite kabler fra Audioquest var koblet til begge, det samme var diskspilleren D600 (280.000 kr).


Lydprøve av CR-1 og E1. Høres best med et par skikkelige hodetelefoner. Velg 480p eller høyere for best lyd.

Det var ingen tvil om slektskapet mellom de to oppsettene. Begge var åpne, naturlige og nøytrale i fremtoningen, og sangstemmer kom frem helt uten maskering. Fabelaktig! Men det var heller ingen tvil om at CR-1 låt enda bedre enn E1, med en rikere gjengivelse av nedre mellomtone og bassområdet. E1 var noe slankere, til tross for større kabinett. Men, klart, det hjelper også med den enda bedre elektronikken!

Likevel, låt etter låt ble vi som var til stede overveldet over den vanvittige dynamiske kontrasten i lydbildet. Akustikken i storestudioet til AIR Studios (en ombygd kirke) er da også upåklagelig, slik at høyttalerne virkelig fikk vist seg fra sin beste side.

Jeg ble mest imponert av hvordan sangstemmene sto ut fra musikken, mens tonene hang gjennomsiktig i lufta. Og hvordan perkusjon virkelig fikk leve.

Jeg gleder meg til å få testet høyttalerne i vårt eget testrom!

pioneer.no

Maktdemonstrasjon fra TAD
<
>

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
For øye og øret Hos det nordiske designfirmaet Poasana er idéen om et godt lydmiljø en viktig komponent for økt livskvalitet og generelt velvære
Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Følg Lyd & Bilde