Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Kombinert CD-spiller og DAC

Audio Research CD6 koster en halv bil, men så får du digitalomvandler på kjøpet.

Skrevet av / 07.02.14 - 10:21
Kombinert CD-spiller og DAC

Få har så tungt fotfeste i hi-fi-historien som amerikanske Audio Research. Grunnlagt i 1970 i Minneapolis er selskapet blant de eldste gjenlevende hi-fi-aktørene fra USA, og siden selskapet kun lanserer nye produkter når det faktisk har skjedd noe kvalitativt på teknologifronten, er det sjeldent det kommer nyheter fra den kanten.

Med CD6 har selskapet tatt konsekvensen av at CD-formatet er døende, men ikke helt dødt. Med andre ord snakker vi om å kombinere et CD-drivverk (Philips PRO2R) med en høyoppløst digitalomvandler (DAC). Et perfekt ekteskap for moderne musikkelskere hevdes det, og spilleren har hentet mye teknologi fra den enda dyrere CD9.

Digitale innganger
Ved å inkludere fire digitale innganger, er CD6 en high-end digitalomvandler hvor andre digitale kilder kan tilkobles. En elektrisk koaksial, to optiske, og en asynkron USB-inngang for tilkobling av datamaskinen. Dermed kan man for eksempel koble til TV, spillkonsoll og mediastrømmer, i tillegg til datamaskinen, for å få topp lydkvalitet fra alle hjemmets digitalbokser. Alle inngangene støtter alle kjente oppløsninger opp til 24-bit / 192 kHz.

For en mest mulig støyfri oversettelse fra digital til analog lyd, har CD6 fått fire DAC-chips som alle opererer i monodrift. To oscillatorer (kvartskrystaller) brukes som hver sin klokke – én for samplingfrekvensene 44,1 / 88,2 / 176,4 kHz, og én for 48 / 96 / 192 kHz. Dette for å holde jitterstøy til et minimum, uansett samplingfrekvens.

Utganger
Spilleren har i tillegg to digitale utganger, en AES/EBU og en BNC. Sånn i tilfelle du skulle ønske å bruke en enda bedre digitalomvandler, eller om du ønsker å gjøre digitale opptak i sanntid via spilleren. Av analoge utganger finnes det både ubalansert RCA og balansert XLR, i tillegg til en IR-inngang for fjernstyring.

Fronten
En dimbar tegnrute sitter på frontens venstre side, og til høyre indikeres samplingfrekvens, inngang og filtersteilhet med lysdioder. CD6 har håndtak på hver sin side av frontpanelet, for å gjøre det mer praktisk å rackmontere den.

Fjernkontroll i metall følger med.

Pris
CD6 koster 9.900 euro i Europa, forvent derfor en pris på rundt 85.000 kroner i Norge.

acoustictuning.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

Lyd & Bilde
Scroll to Top