Ikke bedre lyd med DAB+

Trodde du vi får bedre lyd med DAB+? Ikke hold pusten.
forfatter

Ryktene sier at NRK i dag skal ha en intern lyttesession. Det dreier seg om lytting til musikk spilt av med DAB+-kodeken, som er siste variant av AAC-protokollen (High Efficiency AAC v2, også kalt AAC+). I Norge skal vi nemlig bort fra den gammeldags DAB-protokollen med sin forhistoriske MP2-kodek (MPEG-1 Audio Layer 2), og omfavne det moderne DAB+-formatet. Altså, fra noe som låter mye dårligere enn MP3, til noe som låter vesentlig bedre, gitt at båndbredden er den samme.

Båndbredde
Men mye tyder nå på at NRK neppe er interessert i å gi oss bedre lyd. I stedet vil de knipe igjen båndbredden ytterligere. I dag sender en typisk DAB-radiokanal med 128 kbps båndbredde, som tilsvarer 92 kbps eller enda dårligere i MP3-kvalitet. Du kan tenke deg. NRK P2 og NRK Klassisk sender i 160 kbps på dagtid og 192 kbps på kveldstid. Et løft, men fortsatt ikke bra nok i mine ører. Dersom du har utrente ører, anbefaler jeg å legge spesielt merke til konsertopptak med applaus. Applaus er ikke langt fra et anagram for lapskaus, og det er nettopp hva det låter som, i DAB-kvalitet.

Jeg hadde trodd og håpet at den dårlige lyden på DAB ville bli en saga blott med DAB+, og at vi endelig skulle få bedre lyd enn på vanlig FM. Nå spøker det for dette. NRK sin lyttesession dreier seg nemlig om å finne ut hvor langt de kan strupe båndbredden på DAB+, før det låter helt for jævlig. Jeg frykter personlig at de kommer til å ende på 64 kbps.

Da strømmingstjenesten Wimp var i sin testfase, ble musikken strømmet i nettopp 64 kbps AAC+. Det låt slett ikke bra, spesielt diskanten var meget innestengt. Men det låt tydeligvis bra nok for Wimp i starten, da dette var den planlagte standarden ved lansering. Gudskjelov tok de til fornuften og gikk opp til 256 kbps, for å gi oss den gode lydkvaliteten de har i dag.

Flere stasjoner
NRK vil naturligvis skvise enda flere radiostasjoner inn i DAB-universet. Kult nok det, vi kan få en egen dedikert radiokanal for Black Sabbath, en egen kanal med bare rockekonserter, en julekanal, mulighetene er mange. Dette vil dessverre nødvendigvis gå utover båndbredden. Og mye tyder på at NRK ikke kommer til å gi oss bedre lyd med DAB+. Bare flere kanaler. Fortsatt med dårligere lyd enn FM.

Internettradio i stedet?
Den gode nyheten er at når DAB+ om et år eller to har blitt en innarbeidet standard, vil ganske sannsynlig 3G og 4G ha fått god dekning i fjellheimen som er Norge. Jeg gjetter på at mobilabonnementene har fått fri databruk som standard – i hvert fall i eget land, og dermed er det langt mer interessant med internettradio enn DAB+. Mange bordradioer kommer med trådløs nettverkstilkobling og internettradio, og noe sier meg at vi i fremtiden vil se økt utbredelse av internettradio også til bil. Internettradio har ikke de samme begrensningene, og mange stasjoner sender med 320 kbps MP3-kvalitet. Som er langt bedre enn jeg forventer at noen DAB+-kanaler vil levere. Kanskje med unntak av NRK P2 og NRK Klassisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.