Debatt

Det er alltid et spørsmål hvordan man skal fordele budsjettet sitt i et lydanlegg. Lønner det seg å bruke mest penger på høyttalere eller forsterker? Vi tar debatten!
forfatter

Med jevne mellomrom presenterer to medarbeidere fra Lyd & Bilde-redaksjonen hver sin holdning til et aktuelt, kontroversielt eller bare viktig tema innenfor teknologi, forbrukerelektronikk, gadgets, IT, mobiltelefoni eller et annet relevant emne. Emnet defineres alltid i form av en bestemt påstand.

Les argumentene og bland deg gjerne inn i debatten. Bruk kommentarfeltet under artikkelen.

Påstand: Det er bedre å bruke mer penger på forsterkeren enn på høyttalerne!

“Legg pengene i forsterkeren” – Geir Gråbein Nordby

Foto: Jarle H. Moe

Min påstand er at innenfor et gitt budsjett, er det som regel smart å bruke mer penger på forsterker enn høyttalerne. Det blir mer sant jo høyere i pris man kommer. Satt på spissen kan jeg fint bruke 10.000 kroner på forsterker og 4.000 kroner på høyttalere, men aldri omvendt! Faktisk brukte jeg lenge en 75.000 kroners forsterker (Chapter Precis 250S) til å drive et par små høyttalere til 6.000 kroner (Dynaudio Audience 42) i stua.

Riktignok har en høyttaler mer forvrengning enn en forsterker. Men det er også sant at det som mistes i begynnelsen av signalkjeden, aldri kan gjenvinnes i etterkant. Dette er også argumentet som brukes for å legge en god del penger ned i lydkilden (noen mener også at du skal bruke flere tusen kroner på strømkabler!). Men det er forsterkeren som har jobben å forsterke det elektriske signalet, før det går videre på sin ferd mot høyttalerne.

Det er mye som kan og vil gå galt i en forsterker, når den skal forsterke et elektrisk signal. Først skal spenningen fra det opprinnelige lydsignalet forsterkes i forforsterkersteget. En undervurdert jobb som krever presisjon. Deretter begynner den virkelige moroa. For i effektforsterkerdelen skjer forsterkningen av strømmen. Dette er nødvendig for å kunne drive høyttalere, som er en tungdreven mekanisk anordning. Til denne jobben kreves en kraftig trafo (strømforsyning), som byr på problemer i seg selv. Den drives nemlig av prinsippet elektromagnetisk induksjon, som kan gjøre store utslag på det elektriske signalet, på sin ferd gjennom forsterkeren. Lekkasjer fra effektforsterkertrinnet forplanter seg tilbake i forforsterkertrinnet, og vi får looper med elektrisk støy, som blander seg med det opprinnelige lydsignalet.

Men la oss ikke bli for tekniske. Min erfaring er at en god forsterker, og da gjerne en kraftig en, vil holde bedre kontroll på høyttalerne. Høyttalerne er en passiv komponent, som kun utfører oppgaven forsterkeren befaler dem til. En dårlig forsterker vil ikke kunne befale selv verdens mest velkonstruerte høyttaler til å spille bra. En meget god forsterker vil på den annen side kunne blåse liv i høyttalere som normalt burde låte dårligere. Fordi forsterkeren holder jerngrep på høyttalerne, får den dem til å yte sitt aller beste, og mange av oss har aldri hørt hvor bra et par rimelige høyttalere faktisk kan låte. På grunn av en dårlig forsterker.

«Høyttalerne er viktigst» – Sven Bilén

Det er naturligvis slik at det er hvordan man kombinerer produktene i sin lydkjede som bestemmer sluttresultatet. Så langt så godt. Jeg våger imidlertid den påstand at man bør utgå fra hvordan det rent faktisk låter til slutt. Høyttalere kan ha veldig ulik karakter, og du bør etter min mening starte med å velge den høyttaleren som du faktisk synes låter bra og liker å høre på. Om du ikke liker hvordan høyttaleren låter, kan du ikke tvinge den til det hvor bra forsterker du enn henger på.

Når jeg tester prøver jeg som oftest også dyrt med billig og forsøker å kombinere på tvers. Jeg driver ofte billige høyttalere med virkelig dyr og god forsterkning for virkelig å presse ut den siste rest av hva høyttalerne kan. På samme måte tester jeg ofte forsterkere med både billige og dyre høyttalere. Men min erfaring er at jeg sjelden kan vurdere en dyr forsterker koblet til en billig høyttaler, til det kreves en høyttaler som kan formidle alt det som forsterkeren kan.

I og for seg er det ikke noen større feil på Geirs resonering. Det kan låte overraskende bra med en billig høyttaler når den får de beste forsterkerforutsetningene. En gang i tiden satte Linns legendariske gründer Ivor Tiefenbrun alle datidens normer på spissen ved å påstå at den første lenken i kjeden, på den tiden platespilleren, var det viktigste. For, som han sa, om man begynner med skitt kan man aldri få annet enn skitt hvor bra resten av anlegget enn er. Det ligger faktisk unektelig en del i det, men en del av resonnementet hadde kanskje sin bakgrunn i at Tiefenbruns store produkt var – en platespiller. Og det samme resonnementet snudd om, sier også at hvor bra det enn er fra begynnelsen, så kan også alt bli ødelagt ved å forsømme den siste lenken i kjeden.

Grunnforutsetningen er imidlertid hvordan man enn snur på det, å ha en kvalitetsforsterker. Og i dag finnes det virkelig mange bra forsterkere selv til en høyst overkommelig utgift. Men, min erfaring er at en fantastisk bra forsterker bare kan løfte en billig høyttaler til en viss grense. En virkelig bra høyttaler kan du imidlertid drive med en billigere, men bra forsterker og likevel oppleve et glimt av den spesielle magien som en virkelig bra høyttaler kan prestere. Det er en magi som en dårligere høyttaler ikke kan formidle, selv ikke med den beste forsterker.

Jo bedre høyttalere jeg har hatt hjemme, desto mer glad har jeg blitt for å få lov til å oppleve hva en bra høyttaler faktisk kan. For meg betyr det flere opplevelser, mer musikkglede, mer lytting og mer gåsehud.

Så, vær nøye med ditt valg av høyttalere!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.