High-end lyd til folket

Dynaudio har frisket opp Excite-høyttalerne og lyktes over all forventning under demoen på messen i Munchen.

Blant svinedyre og enorme forsterkere og høyttalere, er det noen lyspunkter som gir mersmak. Dynaudios lansering av den nye Excite-serien, som opprinnelig var lansert i 2008, ble en mer spennende affære enn jeg hadde trodd. Ofte er det slik at oppgraderinger er hypet så mye at skuffelse er det man sitter igjen, etter at musikken stopper.

Ikke denne gangen.

Excite-serien har vi testet jevnlig siden 2008, og vi har stort sett vært begeistret over det vi har hørt. Men fem år er lenge, selv for en høyttalerserie, og før eller senere kommer en oppgradering, eller erstatning: Den nye modellrekken er helt ny.

Dynaudio Excite reveal

Designet er nytt, men likevel en forsiktig redesign av originalen fra 2008, mens delefilter og elementer er helt nye. Den nye Excite-serien består av fire modeller. Excite X14 er den lille stativhøyttaleren på bildet over, til 999 Euro paret (9000 kr), mens hyttaleren ved siden av, er den minste av de to to gulvstående: Excite X34 til 2190 Euro (ca 17.000 kr).

Dynaudio Excite  Center

En senterhøyttaler kommer også, X24 til 690 Euro (ca 6000 kr), for de som skal ha hjemmekino, men det finnes ingen subwoofer i samme serie. De kaller Dynaudio kort og gost SUB, og der finnes det modeller i flere størrelser. Og prisklasser.

Målet med den nye Excite-serien, har vært å skape mer lettdrevne høyttalere, som kan drives av selv små forsterkere. Som heller ikke behøver å koste skjorta. Under demoen – av X34, brukte Dynaudio Deutschland, en NAD D3020, en liten 30 w integert forsterker med digitale innganger (se bildet øverst), og det lød veldig friskt og balansert.

Langt mer åpent og detaljert enn jeg husker Excite-serien, og med skikkelig stram og kontroller bass. Men som samtidig hadde muskler nok til å flytte luft i de laveste oktavene, på de slanke X34-høyttalerne.

Dynaudio Excite range

Dynaudio har hørt på kritikken, og tatt frem frontgriller som festes med magneter på fronten, i stedet for plastpluggene den gamle Excite-serien bruker. Pent er er det også. Når du tar av grillen, ser du ingen sorte hull der grillen festes.

De to gulvstående har fått nye sokler, i kledelig grålakkert lettmetall, som sørger for sikker og stabil plassering.

Den største modellen, X35, koster 2990 Euro (ca 25-30.000 Kr) paret, og er den eneste treveismodellen, med eget mellomtoneelement.

Dynaudio Excite rosewood

Høyttalerne som er på vei ut i butikkene over sommeren, vil finnes i hvit eller sort lakk, eller rosentre og valnøttfiner, for de som foretrekker det.

Etter førsteinntrykket å dømme, vil jeg tro at Excite-serien har et potensiale til å være attraktive høyttalere for de som ønsker high-end lyd, uten å samtidig betale high-end pris.

 

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.