High-End 2013

Dynaudio har frisket opp Excite-høyttalerne og lyktes over all forventning under demoen på messen i Munchen.
Annonse
Annonse
forfatter

Blant svinedyre og enorme forsterkere og høyttalere, er det noen lyspunkter som gir mersmak. Dynaudios lansering av den nye Excite-serien, som opprinnelig var lansert i 2008, ble en mer spennende affære enn jeg hadde trodd. Ofte er det slik at oppgraderinger er hypet så mye at skuffelse er det man sitter igjen, etter at musikken stopper.

Ikke denne gangen.

Excite-serien har vi testet jevnlig siden 2008, og vi har stort sett vært begeistret over det vi har hørt. Men fem år er lenge, selv for en høyttalerserie, og før eller senere kommer en oppgradering, eller erstatning: Den nye modellrekken er helt ny.

Dynaudio Excite reveal

Designet er nytt, men likevel en forsiktig redesign av originalen fra 2008, mens delefilter og elementer er helt nye. Den nye Excite-serien består av fire modeller. Excite X14 er den lille stativhøyttaleren på bildet over, til 999 Euro paret (9000 kr), mens hyttaleren ved siden av, er den minste av de to to gulvstående: Excite X34 til 2190 Euro (ca 17.000 kr).

Annonse

Dynaudio Excite  Center

En senterhøyttaler kommer også, X24 til 690 Euro (ca 6000 kr), for de som skal ha hjemmekino, men det finnes ingen subwoofer i samme serie. De kaller Dynaudio kort og gost SUB, og der finnes det modeller i flere størrelser. Og prisklasser.

Målet med den nye Excite-serien, har vært å skape mer lettdrevne høyttalere, som kan drives av selv små forsterkere. Som heller ikke behøver å koste skjorta. Under demoen – av X34, brukte Dynaudio Deutschland, en NAD D3020, en liten 30 w integert forsterker med digitale innganger (se bildet øverst), og det lød veldig friskt og balansert.

Langt mer åpent og detaljert enn jeg husker Excite-serien, og med skikkelig stram og kontroller bass. Men som samtidig hadde muskler nok til å flytte luft i de laveste oktavene, på de slanke X34-høyttalerne.

Dynaudio Excite range

Annonse

Dynaudio har hørt på kritikken, og tatt frem frontgriller som festes med magneter på fronten, i stedet for plastpluggene den gamle Excite-serien bruker. Pent er er det også. Når du tar av grillen, ser du ingen sorte hull der grillen festes.

De to gulvstående har fått nye sokler, i kledelig grålakkert lettmetall, som sørger for sikker og stabil plassering.

Den største modellen, X35, koster 2990 Euro (ca 25-30.000 Kr) paret, og er den eneste treveismodellen, med eget mellomtoneelement.

Dynaudio Excite rosewood

Høyttalerne som er på vei ut i butikkene over sommeren, vil finnes i hvit eller sort lakk, eller rosentre og valnøttfiner, for de som foretrekker det.

Annonse

Etter førsteinntrykket å dømme, vil jeg tro at Excite-serien har et potensiale til å være attraktive høyttalere for de som ønsker high-end lyd, uten å samtidig betale high-end pris.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Asus har laget en serie ultralette bærbare maskiner med OLED-skjerm, med en pris som faktisk er overkommelig.
Apple erstatter ikke iMac Pro.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Oppdaterer dronen med 1'' kamera og 5.4K-video.
Hittil hemmeligholdt rapport avslører at Huawei hadde ubegrenset tilgang til alle samtaler i nederlandsk mobilnettverk.
Får dessuten 5G og 12,9" Liquid Retina XDR-skjerm.
Endelig kommer det en smart brikke til Apple-brukere, så man kan finne nøklene sine!
Samt 4K HDR og Dolby Vision for bedre bilde.
Touch ID, bedre lyd, 4,5K-skjerm og flere farger.
Sony FE 14mm F1.8 GM
Kjenner du noen som er hekta på Lego-Mario? Nå får han selskap av broren Luigi.
Nå kan du snart bestille Volkswagen ID.4 med firehjulstrekk. Og kanskje oppgradert stereo?
Fitbit lanserer nå Luxe, et praktisk og stilig aktivitetsarmbånd som skal hjelpe deg med å ta godt være på helse og velvære.
Samsungs nye TV-tjeneste byr på direktesendte TV-kanaler helt gratis.
Velkommen til Utmark: Briljant sort komedie eller banal russerevy?