Search
Generic filters

High-end-høyttalere uten forvrengning

Dalis nye high-end-serie Epicon har fått nye, helt spesielle høyttalerelementer, nesten helt uten forvrengning. Resultatet: klokkeklar lyd.

Det som gjør de nye høyttalerelementene til Dali spesielle, er bruken av et materiale som Dali kaller SMC (soft magnetic compound), som likner keramikk, i senter av magneten. Materialet er først knust til fint pulver, for så å bakes i ovn – hvorpå det stivner og får den egenskapen at det har magnetisme men samtidig nesten ikke leder strøm. Andre elementer har jern i midten, som også er svært magnetisk men også leder strøm. Jern leder strøm ulikt ved ulike frekvenser, slik at induksjonen av svinspolen går opp og ned sammen med musikken, og skaper mye av det vi kaller modulasjonsforvrengning.

Reduserer forvrengning
Det nye materialet i samlag med aluminiumringer rundt den magnetiske polen reduserer og stabiliserer spolens induktans, uavhengig av slaglengde. Dette tillater optimal konvertering av spenning fra forsterkeren til strøm som går gjennom talespolen.

Eller for å si det enkelt: høyttalerelementene får nesten eliminert 3. og 4. harmonisk forvrengning, som er ødeleggende for lydkvaliteten. Også den 2. harmoniske er lav. Dalis sjefsingeniør Lars Worre var meget entusiastisk på dagens presselansering, over å endelig kunne skilte med å ha gjort noe virkelig innovativt på teknologifronten. Dali kaller teknologien Linear Force Motor System.

Bånddiskant uten delefilter
I den nye Epicon-linja er det også tatt andre mål for å gjøre konstruksjonen optimal. I toppen sitter to diskanter; en dome som tar overtoner opp til rundt 15 kHz, og en bånddiskant som strekker seg opp til 30 kHz. Normalt vil man ha et delefilter på som filtrerer bort frekvensene under 15 kHz på bånddiskanten. Dette vil gi en liten faseglipp i overgangen, som ofte har skylda for at man føler bånddiskanthøyttalere har for mye diskant. Dali har i stedet filtrert ut bånddiskantens nedre frekvensområde akustisk med en linse, som hindrer denne faseglippen.

Fravær av delefilter mellom diskantene gir bedre faserespons.

 

Kabinett
Videre er det passet nøye på at kabinettet ikke har altfor mye krimskrams innvendig. Det betyr også at det er lite bruk av dempemateriale, som ville gjort at luften beveger seg saktere. I tillegg er det passet på at bassportene sitter rett bak hvert basselement, for at luften skal ha kortest mulig vei ut av høyttaleren. Alt dette har nemlig med timing og fase å gjøre. Det gjelder at tonene fra basselementene treffer øret nøyaktig på samme tidspunkt som mellomtonen og diskanten.

Lytteinntrykk
Sammen med få andre utvalgte fikk jeg gleden av å være først i Norge til å få høre den helt nye 2 ½-veis gulvhøyttaleren Dali Epicon 6, som er først ut blant tre modeller i serien (det kommer også en større gulvhøyttaler, og en stativmodell, i tillegg til etter hvert også senter og subwoofer).

Det første jeg la merke til er det totale fraværet av imponatoreffekt. På et par minimalistiske jazzspor opplevdes høyttalerne nesten som bassfattige, men med en klokkeklar stemmegjengivelse og herlige trommevisper. Før neste kutt av typen glattpolert bluesrock avslørte at det slettes ikke manglet bass, men tvert imot beviste høyttalerne at de virkelig kan slå. Og de går dypt. På papiret ned til 35 Hz, og det opplevdes ennå dypere.

Høyttalerne opplevdes som om de ikke hadde noen egen klangfarge, men i stedet slapp igjennom det som var på plata. Dermed låt alle plater svært forskjellige fra hverandre. Dynamikken var også svært imponerende. Det har nærmest blitt en klisjé å i et begeistret øyeblikk dra parallellen mot elektrostathøyttalere. Men det er da også det nærmeste jeg kan beskrive følelsen av å lytte til Dali Epicon 6.

Fra venstre: Ivar Brath Lien (Hi-Fi Klubben), Erik Wasa (Hi-Fi Klubben) og Lars Worre (Dali).

Noen av oss i redaksjonen vil selvsagt komme tilbake med en langt mer grundig omtale av høyttalerne, etter de har blitt lansert en gang i mars.

Siden dette er Dalis nye toppserie, er prisen selvsagt i den høyere enden av skalaen. Likevel er 70.000 kroner for et par lavere enn jeg på forhånd hadde fryktet.

dali.dk
hifiklubben.no

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.