High-end DAC og forforsterker fra Hegel

Norske Hegel satser stort med digitalkonverteren HD25 og forforsterkeren P20.
forfatter

Etter suksessen med high-end-forsterkersettet P30 og H30, har Hegel sett det nødvendig å lage en ny digitalkonverter som yter forsterkersettet enda mer rettferdighet enn hva den hittil toppmodellen HD20 klarer. Det nye esset i Hegels digitale erme er nemlig high-end-konverteren HD25. En helt ny DAC, inspirert av konverteren som er laget til den integrerte forsterkeren H300. Det eneste som gjenstår fra HD20 er strømforsyningen og kabinettet. Det rimelige kabinettet gjør at prisen tross dyr innmat blir på 15.000 kroner ut i butikk.

Markedets beste DAC-chip
Hegel har brukt hva de selv mener er den aller beste DAC-chipen på markedet, nemlig AKM AK4399 med 32-bits oppløsning. Dette er den samme chipen som også er brukt i HD11 og H300. DAC-chipen oppsampler alle digitalsignaler til 32-bit/192kHz, da det er med denne oppløsningen DAC-en fungerer optimalt.

– Vi har brukt DAC-chipen fra AKM, rett og slett fordi den er best. Vi har prøvd alle, sier markedssjef Anders Ertzeid selvsikkert. – Alt av oppegående DAC-chiper som fins har vi prøvd, og den er best. Men den er et helsike å få til å bli best. Den må mekkes og dilles en del med.

Han fortsetter.

– Alle problemene med chipen er løst. Vi har lagd helt ny strømforsyning til digitaldelene som har gjort ekstremt mye med oppløsningen. Den tar frem veldig mye mer detaljer i de høye frekvensene, uten at den låter frampå.

Markedssjef hos Hegel, Anders Ertzeid, forteller entusiastisk om de nye produktene.

Ny analogdel
Konverteren har også fått en helt ny analogdel, med transistorer av silisiumgermanium. Sjefskonstruktør Bent Holter forklarer at det dreier seg om transistorer av silisium, iblandet noe germanium, som gir silisiumet enda bedre egenskaper. Resultatet er transistorer med vesentlig lavere egenstøy.

– De drar frem ganske mye mer oppløsning enn tidligere DAC-er og andre analogsteg vi noensinne har lagd, sier Ertzeid.

Den nye flaggskip-konverteren HD25 har samme kabinett som HD20, men der slutter også likhetene.

Bedre volumkontroll
Den nye HD25 har dessuten en bedre volumkontroll med bedre oppløsning, og skal kunne erstatte en god forforsterker.

– Den grisebanker vår innstegsmodell P4, lover Anders Ertzeid.

192 kHz på USB
HD25 har fått et helt nytt USB-grensesnitt. Den er plug-and-play med PC og Mac, da med 24-bit/96kHz som maksimal oppløsning. Imidlertid kan du installere en driver for å gi mulighet for 24-bit/192kHz. Det sitter en bryter på baksiden av konverteren, hvor du kan velge modus A for plug-and-play 24-bit/96kHz eller modus B for 24-bit/192kHz. Nytt er også at Hegel nå har gått over til asynkron USB, for enda lavere jitter enn tidligere. USB-inngangen er da også helt galvanisk separert fra resten av DAC-en.

Forbedrede koaksialinnganger
Konverterne HD11 og HD20 har en spesiell coax 1-inngang, som korrigerer motstanden i overføringen til 75 ohm. Den andre koaksialinngangen har ikke dette, da det er dyrere å implementere, og penger ble dermed spart ved å bare ha det på en av inngangene. I HD25 har begge inngangene fått denne kretsen.

– Det er 10 ganger mindre refleksjoner i digitaloverføringen nå, på grunn av ekte 75 ohms impedans, sier Bent Holter.

iPod/iPad-konvertering
Nytt for HD25 er at den fungerer direkte med iPod, iPad og iPhone. Du trenger en overgang som gjør om pluggen i enden av USB-kabelen fra type A til type B. Dette er imidlertid en funksjon som Hegel ikke ønsker å markedsføre, i tilfelle Apple forandrer på standarden og det ikke fungerer lenger. Men inntil videre skal altså dette fungere.

Uten fjernkontroll
Nytt med HD25 er dessuten at den kan opereres uten fjernkontroll. Ved å tappe på fronten to ganger, skifter den kilde. Lydnivå kan derimot ikke justeres uten fjernkontroll, men dette er en klar forbedring fra lillebror HD20, som er ubrukelig om man mister fjernkontrollen.

Lyttedemo
Vi fikk høre HD25 i går, hos Soundgardens filial i Oslo sentrum. Den ble demonstrert opp mot HD20, på de helt nye høyttalerne Mantra 70 fra System Audio, drevet av en stk. Hegel H30 effektforsterker.

Sammenlignet med HD20 er det enda mer oppløsning i overtonene hos HD25, i tillegg til at bassområdet er større men samtidig enda mer uanstrengt. En musikksnutt med Leonard Cohen understreket dette for alvor, hvor stemmen hans kom enda mer ned i avgrunnen, samtidig som kordamene i bakgrunnen var enda luftigere. Det er ingen tvil om at HD25 er enda bedre enn HD20. Nøyaktig hvor bra den er til sin prislapp på 15.000 kroner er imidlertid vanskelig å si, da akustikken i rommet var mildt sagt begrenset. Men vi lover å komme med en fullstendig test straks vi får tak på et eksemplar!

Hegel HD25 lanseres i slutten av november. Prislappen blir som nevnt 15.000 kroner.

Den nye forforsterkeren P20 virker meget lovende.

Ny forforsterker
I tillegg til HD25 kunne Hegel avduke en helt ny forforsterker, nemlig P20. Denne tar over for innstegsmodellen P4A mk2, og er i følge Bent Holter og Anders Ertzeid mye bedre. Faktisk mener de den også er bedre enn jubileumsmodellen P10 som kun ble laget i begrenset opplag. Likevel er den nye P20 vesentlig rimeligere, 17.000 mot 23.000 kroner for P4A mk2 og 40.000 kroner for P10. Det betyr at P4A mk2 forsvinner ut av sortimentet.

I likhet med HD25 bruker P20 avanserte transistorer av silisiumgermanium, og etter en demo var det klart at lyden ble løftet enda et hakk når HD25 var koblet til denne, fremfor å ta seg av volumkontrollen selv.

Også P20 forventes å være leveringsklar i slutten av november.

hegel.com
soundgarden.no

HD25 og P20 ble demonstrert på System Audio Mantra 70, drevet av effektforsterkeren Hegel P30.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.