TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+
Nyhet

High End 2022: Ny jernhøyttaler med spennende teknologi

Endelig kommer det en større utgave av den utmerkede Jern. Og med helt ville høyttalerelementer.

forfatter
Publisert 22.05.22 - 15:26

For tiden er München verdens hi-fi-sentrum. Først og fremst på messesenteret MOC, hvor High End 2022 foregår, men også andre steder i byen. På det nærliggende Marriott Hotel har de laget en mini-messe kalt HiFi Deluxe.

Les også Sjokkerende Dali Kore flaggskiphøyttalere Maken til Dali-høyttalere har vi aldri hørt.
000EF8F8 5287 4936 8AA9 4C83AAC2EBE6

Her kan man blant annet møte danske Jern Speakers. Vi har tidligere testet Jern 14 DS, som utmerket seg med spesielt ren og resonansfri gjengivelse. Som blant annet henger sammen med at kabinettmaterialet er støpejern. Navnet Jern 14 betyr simpelthen at høyttaleren er av jern og veier 14 kg.

Ut ifra det er det ikke så vanskelig å gjette vekten på den nye modellen, Jern 35, som nettopp har blitt presentert i München. Kabinettet ligner en større utgave av Jern 14. Det spesielle «Barbapapa»-kabinettet er skapt for å minimere diffraksjoner.

Jern3
Den nye modellen (t.v) er en større utgave av Jern 14. (Foto: Jern Speakers)

Det større kabinettet åpner for muligheten til et større basselement – og potensielt dypere bass. Og enhetene i Jern 35 er noe utenom det vanlige. Bassen på 6,5″ er fra danse Puri-fi og er lett gjenkjennelig på det «krøllete» kantopphenget, som gir enheten en ekstra lang lineær membranvandring. Det er en spesialutgave laget til nettopp Jern 35, hvor det lille kabinettet byr på noen utfordringer. Ifølge Ole Lund Christensen fra Jern har man klart å få god bass –  og fortsatt ha en «nokså grei» effektivitet.

Jern4
Høyttalerenhetene er danske, dyre og helt unike: En spesialutgave av Puri-fi’s 6,5″ baseenhet og en Scanspeak Elipticor-diskant. (Foto: Jern Speakers)

Diskantenheten er også spesiell og dansk, nemlig Scan-Speaks Elipticor-dome, som vi så langt kun har sett i svinedyre høyttalere. Og ja, vi synes også at enheten burde vært rotert 90 grader for å få bedre vannrett lydspredning. Men Ole Lund Christensen står fast på at den skal være sånn – slik at man fortsatt får god diskant når man synker dypt ned i sofaen.

Jern2
Jern Foundation F500 subwoofer. (Foto: Jern Speakers)

På utstillingen kan man også se Jern Foundation F500-subwooferen (vi håper inderlig at det ikke er vekten!) med to motsatt rettede baseenheter og innebygd forsterker.

Vi kommer tilbake med en test når Jern 35 kan leveres. Men i skrivende stund finnes det kun to par i verden. Ved lanseringen blir prisen på rundt 200.000 kroner for et par.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vokser med oppgavene Elipsons effektforsterker virker forrederisk klein. Men den er i virkeligheten en tungvekter, som får det beste ut av dine beste opptak.
Steintøft jubileumssett fra Rotel Rotel jubilerer med en kraftig forsterker og CD-spiller med DAC
McIntosh-skrinet med det rare i? Det er mange som drømmer om en fet McIntosh-rigg hjemme i stua, men dette produktet tar kaka!
Linn lanserer ny utgave av sin legendariske platespiller Linn Selekt LP12 får ny arm og pickup.
HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
Radio for spesielt interesserte Tar seg godt ut sammen med McIntosh-anlegget ditt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend