Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

High End 2022: Ny jernhøyttaler med spennende teknologi

Endelig kommer det en større utgave av den utmerkede Jern. Og med helt ville høyttalerelementer.

Skrevet av / 22.05.22 - 15:26
High End 2022: Ny jernhøyttaler med spennende teknologi

For tiden er München verdens hi-fi-sentrum. Først og fremst på messesenteret MOC, hvor High End 2022 foregår, men også andre steder i byen. På det nærliggende Marriott Hotel har de laget en mini-messe kalt HiFi Deluxe.

Les også Sjokkerende Dali Kore flaggskiphøyttalere Maken til Dali-høyttalere har vi aldri hørt.

Her kan man blant annet møte danske Jern Speakers. Vi har tidligere testet Jern 14 DS, som utmerket seg med spesielt ren og resonansfri gjengivelse. Som blant annet henger sammen med at kabinettmaterialet er støpejern. Navnet Jern 14 betyr simpelthen at høyttaleren er av jern og veier 14 kg.

Ut ifra det er det ikke så vanskelig å gjette vekten på den nye modellen, Jern 35, som nettopp har blitt presentert i München. Kabinettet ligner en større utgave av Jern 14. Det spesielle «Barbapapa»-kabinettet er skapt for å minimere diffraksjoner.

Jern3
Den nye modellen (t.v) er en større utgave av Jern 14. (Foto: Jern Speakers)

Det større kabinettet åpner for muligheten til et større basselement – og potensielt dypere bass. Og enhetene i Jern 35 er noe utenom det vanlige. Bassen på 6,5″ er fra danse Puri-fi og er lett gjenkjennelig på det «krøllete» kantopphenget, som gir enheten en ekstra lang lineær membranvandring. Det er en spesialutgave laget til nettopp Jern 35, hvor det lille kabinettet byr på noen utfordringer. Ifølge Ole Lund Christensen fra Jern har man klart å få god bass –  og fortsatt ha en «nokså grei» effektivitet.

Jern4
Høyttalerenhetene er danske, dyre og helt unike: En spesialutgave av Puri-fi’s 6,5″ baseenhet og en Scanspeak Elipticor-diskant. (Foto: Jern Speakers)

Diskantenheten er også spesiell og dansk, nemlig Scan-Speaks Elipticor-dome, som vi så langt kun har sett i svinedyre høyttalere. Og ja, vi synes også at enheten burde vært rotert 90 grader for å få bedre vannrett lydspredning. Men Ole Lund Christensen står fast på at den skal være sånn – slik at man fortsatt får god diskant når man synker dypt ned i sofaen.

Jern2
Jern Foundation F500 subwoofer. (Foto: Jern Speakers)

På utstillingen kan man også se Jern Foundation F500-subwooferen (vi håper inderlig at det ikke er vekten!) med to motsatt rettede baseenheter og innebygd forsterker.

Vi kommer tilbake med en test når Jern 35 kan leveres. Men i skrivende stund finnes det kun to par i verden. Ved lanseringen blir prisen på rundt 200.000 kroner for et par.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top