Focal overhaler high-end høyttalerne

Skrevet av / 20.05.17 - 13:06
Focal overhaler high-end høyttalerne

Franske Focal rykket rett inn i high-end-klassen med Utopia-serien i 1995. Nå, flere utgaver senere, er det på tide med Utopia Evo III.

Som navnet antyder, er det en evolusjon på gang, men ser man nærmere etter, er det helt nye konstruksjoner vi snakker om.

De kommer i to utgaver og to størrelser. Scala og Maestro, har både oppgraderte kabinetter, nye elementer og delefiltre, men er gjenkjennelige for alle som har sett et par Utopia.

(Foto: Produsenten)

Den større Maestro er en treveis høyttaler med to 27 cm basselementer, hvor Focal har brukt sine fineste W-membraner drevet av en 50 mm svingspole og en kraftig ferrittmagnet. Basselementene har også MDS (Magnetic Damping System) med ±1.5 dB bassjustering.

Den 16,5 cm store mellomtonen er annerledes konstruert. Her er det brukt en tilsvarende W-membran med sandwich-konstruksjon, men også et nytt TMD-oppheng (Tuned Mass Damper) og seks magneter plassert i en sirkel for mest mulig effektivitet.

Diskanten er Focal kjente iAL2 med invertert berylliummebran og rekkevidde til 40 kHz.

(Foto: Produsenten)

Den mindre Scala-modellen inneholder den samme teknologien, fordelt på tre elementer med én istedet for to 27 cm basselementer.

Mens Maestro rekker ned til 25 hz i bassen, stopper det rundt 27 hz for Scala. Mer enn nok rekkevidde for de fleste, skulle jeg tro.

Høyttalerne har forresten fått bi-wire- og bi-amping-terminaler, justering av bass og diskant, og 93 og 92 dB (Maestro og Scala) følsomhet.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Arcam: Det beste vi har laget!

47 år gammel - og ung med de unge

Nå kommer Yamahas hodetelefonforsterker

Nytt flaggskip fra Rega

Drømme-strømmer fra HiFi Rose

Verdens første DAC med tapsfri Bluetooth

Scroll to Top