Search
Generic filters

Guide – Apple AirPlay

Med introduksjonen av AirPlay har det blitt mye lettere å spille av iPod-musikken din på trådløse enheter. Vi har kikket på AirPlay og produktene som støtter den nye Apple-standarden!

AirPlay er en genial funksjon for alle iPod og iTunes-brukerne der ute. Ved hjelp av AirPlay kan du sende lyden fra iPod-en din direkte til stereoanlegget via det trådløse nettverket. Dermed behøver du ikke å fysisk plugge inn iPod-en i en dockingstasjon lenger, men kan i stedet holde den i hånda mens musikken strømmer ut av høyttalerne. AirPlay fungerer også fra laptopen din via iTunes. På iTunes dukker det opp et lite symbol nede i høyre hjørne hvor du kan velge å sende lyden direkte til et anlegg som støtter AirPlay.

Hva er Airplay?
AirPlay er først og fremst en overføringsstandard som binder Apples produkter sammen med lyd- og bildeutstyr fra andre produsenter. Ved å bygge inn AirPlay-mottakere i iPod-høyttalere, stereoanlegg og receivere kan disse kobles trådløst til laptopen din, og strømme musikk i høy kvalitet (Apple Lossless gir opptil 16-bit, 44/48 kHz eller tilsvarende CD-kvalitet).

Airplay er ikke bare forbeholdt musikk, men kan også brukes til å strømme video og bilder. Har du en Apple TV kan du spille av video og vise bilder fra iPad-en din direkte på TV-skjermen. Denne enheten selges imidlertid ikke i butikk her i Norge enda, men kan plukkes opp på flyplasser, butikker i utlandet og bestilles på nett til cirka 600 kroner.

Multirom
AirPlay-standarden er ekstra kjekk for deg som har laptopen og musikkanlegget stående adskilt. Du kan legge til så mange AirPlay-enheter du vil, og navngi dem med for eksempel kjøkken, stue og soverom. Du bruker iTunes til å velge hvilken enhet som skal spille.

Den nye funksjonen fra Apple kan bli en seriøs utfordrer til Sonos, Logitech og andre leverandører av trådløse multiromsløsninger på sikt, men foreløpig har den noen begrensninger. Selv om du kan spille av musikken på flere enheter samtidig (såkalt ”Party mode”), kan du ikke velge ulik musikk for hver av enhetene enda, slik det er mulig med f.eks. Sonos. Med iTunes som kontrollsenter er man også begrenset til de filformatene Apple støtter, noe som betyr at musikkfiler i FLAC-format er utelukket.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Google håper smarthøyttaleren Nest Audio vil gi konkurrentene juling. Ny Chromecast med fjernkontroll også lansert, og dessuten mobilen Google Pixel 5.
Lenovo X1 Fold kan bestilles allerede nå.
Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!