Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide – Apple AirPlay

Med introduksjonen av AirPlay har det blitt mye lettere å spille av iPod-musikken din på trådløse enheter. Vi har kikket på AirPlay og produktene som støtter den nye Apple-standarden!

Skrevet av / 30.05.11 - 14:26
Guide – Apple AirPlay

AirPlay er en genial funksjon for alle iPod og iTunes-brukerne der ute. Ved hjelp av AirPlay kan du sende lyden fra iPod-en din direkte til stereoanlegget via det trådløse nettverket. Dermed behøver du ikke å fysisk plugge inn iPod-en i en dockingstasjon lenger, men kan i stedet holde den i hånda mens musikken strømmer ut av høyttalerne. AirPlay fungerer også fra laptopen din via iTunes. På iTunes dukker det opp et lite symbol nede i høyre hjørne hvor du kan velge å sende lyden direkte til et anlegg som støtter AirPlay.

Hva er Airplay?
AirPlay er først og fremst en overføringsstandard som binder Apples produkter sammen med lyd- og bildeutstyr fra andre produsenter. Ved å bygge inn AirPlay-mottakere i iPod-høyttalere, stereoanlegg og receivere kan disse kobles trådløst til laptopen din, og strømme musikk i høy kvalitet (Apple Lossless gir opptil 16-bit, 44/48 kHz eller tilsvarende CD-kvalitet).

Airplay er ikke bare forbeholdt musikk, men kan også brukes til å strømme video og bilder. Har du en Apple TV kan du spille av video og vise bilder fra iPad-en din direkte på TV-skjermen. Denne enheten selges imidlertid ikke i butikk her i Norge enda, men kan plukkes opp på flyplasser, butikker i utlandet og bestilles på nett til cirka 600 kroner.

Multirom
AirPlay-standarden er ekstra kjekk for deg som har laptopen og musikkanlegget stående adskilt. Du kan legge til så mange AirPlay-enheter du vil, og navngi dem med for eksempel kjøkken, stue og soverom. Du bruker iTunes til å velge hvilken enhet som skal spille.

Den nye funksjonen fra Apple kan bli en seriøs utfordrer til Sonos, Logitech og andre leverandører av trådløse multiromsløsninger på sikt, men foreløpig har den noen begrensninger. Selv om du kan spille av musikken på flere enheter samtidig (såkalt ”Party mode”), kan du ikke velge ulik musikk for hver av enhetene enda, slik det er mulig med f.eks. Sonos. Med iTunes som kontrollsenter er man også begrenset til de filformatene Apple støtter, noe som betyr at musikkfiler i FLAC-format er utelukket.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top