Det ligger i luften

Med introduksjonen av AirPlay har det blitt mye lettere å spille av iPod-musikken din på trådløse enheter. Vi har kikket på AirPlay og produktene som støtter den nye Apple-standarden!
Annonse
Annonse
forfatter

AirPlay er en genial funksjon for alle iPod og iTunes-brukerne der ute. Ved hjelp av AirPlay kan du sende lyden fra iPod-en din direkte til stereoanlegget via det trådløse nettverket. Dermed behøver du ikke å fysisk plugge inn iPod-en i en dockingstasjon lenger, men kan i stedet holde den i hånda mens musikken strømmer ut av høyttalerne. AirPlay fungerer også fra laptopen din via iTunes. På iTunes dukker det opp et lite symbol nede i høyre hjørne hvor du kan velge å sende lyden direkte til et anlegg som støtter AirPlay.

Hva er Airplay?
AirPlay er først og fremst en overføringsstandard som binder Apples produkter sammen med lyd- og bildeutstyr fra andre produsenter. Ved å bygge inn AirPlay-mottakere i iPod-høyttalere, stereoanlegg og receivere kan disse kobles trådløst til laptopen din, og strømme musikk i høy kvalitet (Apple Lossless gir opptil 16-bit, 44/48 kHz eller tilsvarende CD-kvalitet).

Airplay er ikke bare forbeholdt musikk, men kan også brukes til å strømme video og bilder. Har du en Apple TV kan du spille av video og vise bilder fra iPad-en din direkte på TV-skjermen. Denne enheten selges imidlertid ikke i butikk her i Norge enda, men kan plukkes opp på flyplasser, butikker i utlandet og bestilles på nett til cirka 600 kroner.

Multirom
AirPlay-standarden er ekstra kjekk for deg som har laptopen og musikkanlegget stående adskilt. Du kan legge til så mange AirPlay-enheter du vil, og navngi dem med for eksempel kjøkken, stue og soverom. Du bruker iTunes til å velge hvilken enhet som skal spille.

Den nye funksjonen fra Apple kan bli en seriøs utfordrer til Sonos, Logitech og andre leverandører av trådløse multiromsløsninger på sikt, men foreløpig har den noen begrensninger. Selv om du kan spille av musikken på flere enheter samtidig (såkalt ”Party mode”), kan du ikke velge ulik musikk for hver av enhetene enda, slik det er mulig med f.eks. Sonos. Med iTunes som kontrollsenter er man også begrenset til de filformatene Apple støtter, noe som betyr at musikkfiler i FLAC-format er utelukket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Med en av disse lydplankene blir det garantert en god jul.
Bitteliten sub med uante krefter.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Øretelefonene Nova H1 er laget for kvinner og andre som liker å pynte seg med øredobber.
Bitteliten sub med uante krefter.
En av tidenes mest populære Netflix-filmer får snart sin oppfølger (-e?).
De to kinesiske mobilprodusentene vil utvikle produkter i fellesskap fremover.
Nye smart-låser som du kan snakke til - og som kan snakke med dine andre smart-enheter.
Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Reporter-utgave med kevlar
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass