Genial CD-spiller fra Quad

Med innebygget DAC og analoge innganger er Quad Artera Play brennaktuell.

Skrevet av / 02.12.15 - 11:54
Genial CD-spiller fra Quad

Med en fot i den analoge, og en i den digitale tidsalderen, bygger Artera Play bro mellom CD-samlingen og digital strømming av musikk. CD-spilleren er også en digitalomvandler, en forforsterker med digitale innganger, og et meget kompakt alternativ til en high-end oppgradering av anlegget.

Spilleren som bare er 32 cm bred, er designet av Rodney Mead som har designet mange av Quads minimalistiske forsterkere helt opp til 90-tallet.

Den er satt sammen av en tykk frontplate i grå eller  sort aluminium, med kjøleribber på sidene og tykk glassplate på toppen. Spent fast med dempere for å eliminere vibrasjoner.

Les om Quad elektrostatiske høyttalere her.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Artera Play spilleren betjenes fra berøringsfeltet på fronten, eller med den medfølgende fjernkontrollen. Snur man den ser man utgangene til effektforsterkeren, som drives av et balansert klasse A utgangstrinn med volumkontroll.

Foruten to koaksiale og to optiske digitalinnganger, har den USB-inngang, og to par analoge innganger.

CD-spilleren – som ikke spiller SACD – bufrer musikken når man dytter inn en CD, for å eliminere jitter under konverteringen av signalet, og brukeren kan velge mellom fire filterinstillinger som tilpasser digitalyden uansett digital lydkilde.

Spilleren bruker ESS nyere Sabre32 9018 digitalomvandler, som kan takle opp til 32-bit/384kHz data og støtter også de etterspurte lydformatene DSD64, 128 og 256.

Effektforsterker

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det finnes også en effektforsterker kalt Artera Stereo, med 140 w effekt (250 i 4 ohm) per kanal, som matcher Artera-spilleren. Den har balanserte innganger for litt lavere støy og drives med klasse A kombinert med klasse AB-drift på utgangstrinnet.

Teknikken kalles Current Dumping, og er Quads måte å holde forvrengningen på et minimum. Current Dumping ligner litt på Devialets ADH-teknikk, og bruker en klasse A-krets med lav effekt og ditto forvrengning til å behandle musikksignalet, mens klasse AB-seksjonen leverer effekten til høyttalerne.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Slik mener Quad (og Devialet) at de kan holde forvrengningen på et mimimum og samtidig levere nok effekt til å drive de fleste høyttalere.

Artera-serien er ventet på koste i underkant av 20.000 kr per enhet, som ikke er avskrekkende spesifikasjoner og funksjoner betraktet.

Det er forøvrig verdt å nevne at Artera er ikke de eneste produktene som fornyer engelske Quads tilstedeværelse i markedet. Det er også en ny høyttalerserie på gang, Z-serien, som i motsetning til Quads berømte elektrostathøyttalere, bruker konvensjonelle elementer og bånddiskanter.

Men mer om dem senere.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Denon lager platespiller igjen

Nye tonearmer til platespillere

Ser du hva som er nytt?

Slank og rimelig forsterker fra Marantz

Billig platespiller med innebygget høyttaler

Scroll to Top