Genial CD-spiller fra Quad

Med innebygget DAC og analoge innganger er Quad Artera Play brennaktuell.

Med en fot i den analoge, og en i den digitale tidsalderen, bygger Artera Play bro mellom CD-samlingen og digital strømming av musikk. CD-spilleren er også en digitalomvandler, en forforsterker med digitale innganger, og et meget kompakt alternativ til en high-end oppgradering av anlegget.

Spilleren som bare er 32 cm bred, er designet av Rodney Mead som har designet mange av Quads minimalistiske forsterkere helt opp til 90-tallet.

Den er satt sammen av en tykk frontplate i grå eller  sort aluminium, med kjøleribber på sidene og tykk glassplate på toppen. Spent fast med dempere for å eliminere vibrasjoner.

Les om Quad elektrostatiske høyttalere her.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Artera Play spilleren betjenes fra berøringsfeltet på fronten, eller med den medfølgende fjernkontrollen. Snur man den ser man utgangene til effektforsterkeren, som drives av et balansert klasse A utgangstrinn med volumkontroll.

Foruten to koaksiale og to optiske digitalinnganger, har den USB-inngang, og to par analoge innganger.

CD-spilleren – som ikke spiller SACD – bufrer musikken når man dytter inn en CD, for å eliminere jitter under konverteringen av signalet, og brukeren kan velge mellom fire filterinstillinger som tilpasser digitalyden uansett digital lydkilde.

Spilleren bruker ESS nyere Sabre32 9018 digitalomvandler, som kan takle opp til 32-bit/384kHz data og støtter også de etterspurte lydformatene DSD64, 128 og 256.

Effektforsterker

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det finnes også en effektforsterker kalt Artera Stereo, med 140 w effekt (250 i 4 ohm) per kanal, som matcher Artera-spilleren. Den har balanserte innganger for litt lavere støy og drives med klasse A kombinert med klasse AB-drift på utgangstrinnet.

Teknikken kalles Current Dumping, og er Quads måte å holde forvrengningen på et minimum. Current Dumping ligner litt på Devialets ADH-teknikk, og bruker en klasse A-krets med lav effekt og ditto forvrengning til å behandle musikksignalet, mens klasse AB-seksjonen leverer effekten til høyttalerne.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Slik mener Quad (og Devialet) at de kan holde forvrengningen på et mimimum og samtidig levere nok effekt til å drive de fleste høyttalere.

Artera-serien er ventet på koste i underkant av 20.000 kr per enhet, som ikke er avskrekkende spesifikasjoner og funksjoner betraktet.

Det er forøvrig verdt å nevne at Artera er ikke de eneste produktene som fornyer engelske Quads tilstedeværelse i markedet. Det er også en ny høyttalerserie på gang, Z-serien, som i motsetning til Quads berømte elektrostathøyttalere, bruker konvensjonelle elementer og bånddiskanter.

Men mer om dem senere.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.