Hi-Fi guide:

Kategorien hi-fi byr på mange små og store produkter med et felles mål: Å gi deg en best mulig musikkopplevelse.
forfatter

Kategorien Hi-Fi består av mange ulike typer stereo lydkomponenter. Lyd & Bilde tester hvert år et stort antall hi-fi komponenter, med utgangspunkt i det klassiske stereoanlegget med lydkilde, forsterker og høyttalere.

Det tradisjonelle stereoanlegget kommer i nær sagt alle fasonger og prisklasser, alt fra trådløse høyttalere og komplette minianlegg til store, omfattende stereoanlegg med separate komponenter.

Her følger en oversikt over de ulike kategoriene hi-fi produkter:

Forsterkere

Tiden går, stereoforsterkeren består. Forsterkeren er på mange måter «hjertet» i stereoanlegget, og har den viktige jobben med å forsterke lydsignalet fra lydkilder som CD-spiller og radio, slik at det blir kraftig nok til å drive separate høyttalere. En typisk forsterker har en rekke stereo lydinnganger, og volumkontroll som bestemmer den totale lydstyrken fra stereoanlegget. Kvaliteten på forsterkeren er avgjørende for hvilken lydkvalitet du vil oppnå. Spesielt viktig er det at forsterkeren har nok utgangseffekt (Watt) og er stabil nok til å drive de høyttalerne du velger.

Vil du vite mer om hvordan du velger rett forsterker? Les vår Guide til stereoforsterkere

Les våre tester av forsterkere

CD-spillere

CD-spilleren har i mange år vært den primære lydkilden i et hi-fi anlegg, og er fortsatt det naturlige valget for deg som har en stor CD-samling og liker å kunne fysisk sette på en plate mens man blar gjennom platecoveret. Den tradisjonelle CD-spilleren har likevel blitt møtt av dalende interesse de siste årene, som følge av den rivende utviklingen innen iPod, streaming og nettverksbaserte musikkspillere.

På tross av dette er CD-spilleren fortsatt en sikker vei til god lydkvalitet. Selv de rimeligste CD-spillerne byr på musikkavspilling i 16-bits oppløsning, som låter bedre enn komprimerte MP3 musikkfiler. De mer påkostede CD-spillerne har bedre innebygd D/A konverter og mer stabilt drivverk for renere, mer dynamisk og fyldig musikkgjengivelse.

Les våre tester av CD-spillere

Platespillere

Den klassiske platespilleren er langt fra død – den har faktisk fått en gjenoppstandelse de siste årene. Mange musikkelskere setter fortsatt pris på den unike lyden man får fra vinyl, og ikke minst følelsen av fullsize platecover med store bilder. Ikke nok med det, mange hi-fi entusiaster sverger fortsatt til vinyl som den mest naturtro lydkilden, selv sammenlignet med moderne digitale lydavspillere.

Moderne platespillere kommer i alle prisklasser, fra under tusenlappen til flere hundre tusen kroner. Hensikten med en god platespiller er å hente ut mest mulig musikalsk informasjon fra platerillene, og for å gjøre dette har platespilleren en rekke bevegelige deler, som alle påvirker lydkvaliteten i større eller mindre grad. Spesielt gjelder dette pickup, tonearmen og avspillermekanismen. På rimelige platespillere kan du oppnå en klar lydforbedring ved å bytte til en bedre pickup.

Les våre tester av platespillere

 

Nettverksspillere

Bak det litt kryptiske navnet nettverksspillere ligger en musikkspiller som kobler seg til internett, samt ditt lokale nettverk. Herfra kan den laste ned og spille av musikkfiler du har lagret på harddisken, eller via direkte streaming fra internett. Denne formen for musikklytting er blitt svært populær, og er for mange blitt den primære kilden til ny musikk. Streamingtjenester som Spotify og Wimp byr på svært stort musikkutvalg mot en fast månedlig avgift. Man kan også laste ned høyoppløste musikkfiler i studiokvalitet fra musikkbutikker på nettet. Nettverksspilleren dekoder og spiller av disse musikkfilene på stereoanlegget ditt, omtrent som en CD-spiller, men uten det snurrende drivverket.

Les våre tester av nettverksspillere

D/A konvertere

D/A konvertere eller DAC står for digital til analog konvertere. En D/A konverter omvandler de digitale lydsignalene fra kilder som CD-spillere og datamaskiner om til analoge signaler du kan høre. Dessverre sitter det ganske billige DAC-er i de fleste CD-spillere og datamaskiner. Derfor kan lyden bli dårlig hvis du spiller musikk rett fra PC-en og ut på et stereoanlegg. Lar du den få hjelp av en ekstern D/A konverter, blir lyden mange hakk bedre.

D/A konvertere er en raskt voksende produktkategori fordi de kan kobles til din eksisterende lydkilde og gi stor lydforbedring. I motsetning til en nettverksspiller, har ikke D/A konverteren noen aktiv kontroll over musikkavspillingen. Derfor trenger du en egen kilde i forkant, slik som for eksempel en PC full av musikkfiler.

Les våre tester av D/A konvertere

DAB/FM radioer

Den klassiske bordradioen lever fortsatt i beste velgående, nå i digital utgave. Digital Audio Broadcast, forkortet DAB er den moderne standarden for digital radiokringkasting. Fordelene med DAB er at det gir større kapasitet i sendenettet enn FM-radio. Det er plass til langt flere kanaler i DAB, og tilbudet kan derfor blir mye større med DAB enn med FM. Den digitale overføringen gir ingen hørbar sus, selv ved svært lav signalstyrke. De aller fleste DAB-radioer har automatisk søk og programmering av stasjoner med et tastetrykk. Lyd & Bilde tester til enhver tid de nyeste DAB-mottakerne, og du kan finne et rikt utvalg tester i kjøpeguiden.

Les våre tester av DAB/FM-radioer

 

Minianlegg

Kategorien minianlegg bør være kjent for de fleste. Her får du et komplett, kompakt stereoanlegg i en eske. Minianleggene tar liten plass, men gir vesentlig bedre lydkvalitet enn de fleste stasjonære radioer. En av fordelene er separate høyttalere som kan plasseres for et optimalt stereo lydbilde. Noen minianlegg har også innebygd DVD- eller blu-ray spiller slik at de også kan kobles til TV-en og vise film.

Les våre tester av minianlegg

Komplette stereoanlegg

Kategorien komplette stereoanlegg ligner på minianleggene, men her i full størrelse. Her setter vi komponenter som D/A konvertere, forsterkere og høyttalere sammen til et komplett stereoanlegg. I denne kategorien finner du både tester av anlegg som Lyd & Bilde-redaksjonen selv har satt sammen, samt anbefalte komplette anlegg fra ulike leverandører.

Les våre tester av komplette stereoanlegg

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.