Nyhet

Esoteric N-01XD

Fullintegrert DAC med nettverksstilkobling og MQA-støtte.
forfatter

Mange tror kanskje at audiofile mennesker bare er opptatt av å børste støv av platesamlingen, og henge sine kabler i små snorer på gulvet, mens de sjekker at høyttalerne fremdeles står plassert på den samme tilmålte millimeterpresisjonen.

Det kan godt hende, og det kan godt hende at de også har en nettverksspiller de bruker når de strømmer musikk. Audiofile er nemlig ikke en stereotyp gruppe, 0g det er fullt mulig å ha både vinylplater og digital nettverkstrømming.

Derfor finnes det nettverksspillere som Ayre QX-5, eller Technics SL-G700, som også inkluderer CD-spiller.

Esoteric N-01XD gjør mye av det samme, bare uten CD-spiller, men den stiller i en helt annen klasse.

Spilleren er egentlig en digitalkonverter med nettverkstilkobling, og analoge utganger. Den er bygget hos TEACs Esoteric-avdeling, som kun befatter seg med den mest ekstreme high-end, og N-01XD er ikke noe unntak.

Spilleren, la oss kalle den det, er overdådig bygget med et massivt chassis som både skjermer og demper, og inneholder en DAC med DSD og MQA-støtte, slik at man kan koble til digitale lydkilder og kablet nettverk for musikkstrømming, og bruke det Esoteric kaller en Master Sound Discrete DAC.

Kompleksiteten er overveldende, DAC-en bruker 32 separate elementer – for hver kanal, og Esoterics Delta-Sigma-modulator som kjører med 64-bit og 512Fs sampling (!).

Den analoge utgangskretsen bruker en buffer-forsterker med svært høy slew rate på f 2,000V/µs, og utgangene bruker kondensatorer med hele 250,000μF kapasitet.

Det er ganske formidabelt for en forsterker, for ikke å snakke om en DAC. På baksiden er det også tilkoblinger for en separat masterklokke, og spilleren støtter Esoterics ES-Link som blant annet støtter høyere sampling over HDMI-inngangene, 22.5MHz DSD og 768kHz/48-bit PCM.

Det finnes også en Esoteric Sound Stream for Apple iOS/Android, hvor man kan styre strømmingen over nettverket, og bla i musikkbiblioteket på en harddisk tilkoblet det samme nettverket.

 

Esoteric N-01XD støtter Tidal, Qobus, og Spotify, den er såkalt Roon Ready, og har innebygget støtte for MQA-filer (Tidal Master).

Den er klar for levering fra april 2020, til 235.000 kr.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.