Search
Generic filters

Det ligger i luften!

Ønsker du deg saftig lyd uten en ledning i syne? Les vår guide til trådløse lydprodukter!

Noen teknologier vet man ikke at man trenger før den finnes. Men når den først er der, klarer man seg ikke uten! Slik er definitivt tilfelle med trådløse nettverk og internett-tilkoblinger, som har gjort det mulig å være tilkoblet når som helst, hvor som helst. Teknologien har revolusjonert måten vi kommuniserer med omverdenen på – og har samtidig lagt grunnlaget for en ny generasjon trådløse gadgets, deriblant nettbrettet. Det finnes knapt et apparat som selges i dag som ikke kan kommunisere med nettverk på en eller annen måte.Den trådløse teknikken har for lengst også nådd lydverdenen. Det finnes i dag en mengde lydprodukter som henter musikken direkte fra nettverket, og kan styres med nettbrett eller mobil. Men hva er egentlig forskjellene, og hva bør man tenke på før man kjøper seg et trådløst musikkanlegg?

Hva er trådløs lyd?
Trådløs lyd er enkelt forklart overføring av lydsignaler fra en enhet til en annen, også kalt strømming. Musikken strømmes enten rett fra internett (via tjenester som Wimp, Spotify, Qobuz), fra en lokal harddisk med lagret musikk – eller direkte fra nettbrett eller smartmobil. I tillegg kan de fleste trådløse musikkspillere også fjernstyres fra mobiltelefonen eller nettbrettet ved å laste ned riktig applikasjon.Felles for alle trådløse anlegg er altså at en eller annen del av lydoverføringen skjer uten ledning. Det kan være strømming av musikk fra nettverket til anlegget, direkte til aktive høyttalere, eller en kombinasjon. Hvilken løsning som passer best, kommer an på hvor omfattende lydgjengivelse du ønsker, og i hvor mange rom du ønsker å spille lyd. Du kan kjøpe en frittstående, komplett høyttaler, et større multiromsystem eller en musikkspiller beregnet for å koble til ditt eksisterende anlegg.

Litt om teknikken

Enda så revolusjonerende det kan virke, er ikke trådløs lyd noe nytt, men baserer seg på den over hundre år gamle radioteknikken. Forskjellen er at trådløse nettverk opererer på langt høyere frekvenser enn tradisjonell radio, og bruker digitale signaler som kan overføre store datamengder.

Wi-Fi
Wi-Fi er en sekkebetegnelse for trådløse nettverk som bruker frekvensbåndet 2,4 GHz. All informasjon, enten det er internett, musikk, bilder eller styresignaler, strømmer digitalt over nettverket som 0-er og 1-tall. For at de ulike apparatene skal kunne kommunisere med hverandre, må de snakke samme språk. Det språket heter Universal Plug and Play (UPnP), en internasjonal standardprotokoll som gjør det mulig for to enheter å kommunisere med hverandre direkte over et nettverk.

Wi-Fi Direct
Trådløse produkter krever vanligvis en separat trådløs ruter for å kommunisere med hverandre, men nå finnes også teknologien Wi-Fi Direct som lar kompatible enheter opprette sitt eget lokale nettverk og kommunisere direkte.

DLNA
DLNA (Digital Living Network Alliance) er et internasjonalt samarbeid mellom produsentene innen audio/video markedet. DLNA spesifiserer retningslinjer som skal gjøre det enkelt for forskjellige typer hjemmeelektronikk som datamaskiner, håndholdte enheter og annet lyd- og bildeutstyr å kommunisere med hverandre via UPnP.

Bluetooth
Bluetooth (også kalt blåtann) er en trådløs teknologi som oppretter et personlig datanettverk mellom en eller flere enheter innen en begrenset rekkevidde. Bluetooth er en veletablert standard som støttes av de fleste mobiltelefoner.

AirPlay
Dette er Apples egen trådløs-standard som gjør det mulig for en rekke lydprodukter å streame musikk direkte til Apple-produkter som iPod, iPhone og iPad over et nettverk. Produkter som støtter AirPlay kan også motta musikk direkte fra en datamaskin med iTunes installert.

NFC
NFC (Near Field Communication) er en standard for smartmobiler og lignende enheter, som er en rask måte å aktivisere direkte radiokommunikasjon via Bluetooth eller Wi-Fi på. Forbindelsen skjer ved å holde enhetene i umiddelbar nærhet av hverandre. NFC er i ferd med å bre seg til mange trådløse høyttalere hvor du kan få kontakt med mobilen ved ganske enkelt å holde den inntil høyttaleren noen sekunder.

Internett-radio

Tivoli_Audio_Networks

Eksempel: Tivoli Audio Networks

En internettradio er kanskje den mest utbredte trådløse musikkspilleren. I tillegg til å kunne motta ”ekte” radio som DAB/FM, kan en internettradio også kobles seg til Wi-Fi nettverk og motta de mange tusen radiokanalene som er tilgjengelig via nettet. Noen internettradioer støtter dessuten strømming av musikk fra diverse musikktjenester eller lokale nettverk.

Fordeler
En internettradio gir billig, rask og enkel tilgang til live musikk og underholdning. Noen modeller støtter også DAB/FM og har dokking for iPhone.

Ulemper
En liten internettradio gir sjelden særlig kraftfull lyd, og er derfor best egnet til bakgrunnsmusikk. Funksjonaliteten er ofte begrenset, og ikke særlig egnet for strømming fra bærbare enheter. I dag finnes det også egne apper som dekker behovet for internettradio.

Bluetooth-høyttalere

Sony-SRS-BTX300_White_NFC

eksempel: Sony SRS-BTX300

Kategorien Bluetooth-høyttalere er en av de hurtigst voksende innen bærbar og trådløs lyd. I stedet for å koble seg til nettverket via Wi-Fi, kobler disse høyttalerne seg direkte til mobilen eller nettbrettet ditt. Ideelt og kjekt når du ikke trenger stor rekkevidde.

Fordeler
Bluetooth-høyttalere er ofte små og portable, med oppladbare batterier slik at de kan tas med på stranden eller i skibakken. USB-inngang gjør at de også kan fungere som PC-høyttalere eller lade mobiltelefonen.

Ulemper
Begrenset trådløs rekkevidde. Små fysiske mål gir som regel også begrenset med trøkk i lyden, men det finnes noen hederlige unntak som låter riktig fint.

AirPlay-høyttalere

Philips Fidelio Soundsphere

eksempel: Philips Fidelio

Det finnes nå et stort utvalg høyttalere, både stereo og alt-i-ett løsninger som støtter AirPlay. En AirPlay-høyttaler dukker automatisk opp på nettverket som en kompatibel lydenhet til iPhone, iPad og iTunes. Bare velg lydenhet og spill dine favorittsanger.

Fordeler
Stort utvalg av høyttalere i en rekke pris- og kvalitetsklasser, som alle gir kjapp og enkel tilgang til bedre lyd fra alle dine Apple-enheter.

Ulemper
Begrenset bruksområde. Ikke alle AirPlay-høyttalere har like god støtte for andre overføringsstandarder som DLNA, og har ikke nødvendigvis like god tilgang til musikktjenester som Spotify (men dette har man gjerne tilgang til uansett via iPhone). Lydkvaliteten via AirPlay-grensesnittet er begrenset oppad til CD-kvalitet.

Trådløse musikkspillere

Sonos_All_W

eksempel: Sonos

Sonos er et godt eksempel på et velfungerende trådløst musikksystem, som bruker trådløs teknikk til både nedlasting, strømming og betjening av anlegget. Det som er spesielt med Sonos er at produktene bruker det vanlige Wi-Fi nettverket til å kommunisere med andre enheter, men benytter et eget, lukket nettverk til å overføre lyd til de ulike enhetene. Dette gjør systemet veldig stabilt og velegnet for bruk i flere rom. Sonos-produktene finnes i mange varianter – alt fra rene musikkspillere og forsterkere til komplette høyttalerløsninger.

Fordeler
Sonos er et veldig stabilt, velfungerende multiromsystem som gir mange muligheter.  Innebygd støtte for musikktjenester som Wimp og Spotify. Musikkavspillingen styres enkelt med egen Controller-app til iPhone og iPad.

Ulemper
Sonos støtter ikke høyoppløste musikkfiler (24 bit/96kHz), men er begrenset oppad til CD-kvalitet (16 bit).

Hi-Fi musikkspiller med strømming

Marantz_NA7004

eksempel: Marantz NA7004

Her er alternativet for deg som har et tradisjonelt stereoanlegg og vil bytte ut CD-spilleren: En trådløs, nettverksbasert hi-fi musikkspiller. Disse kan strømme musikk direkte fra internett (noen støtter også AirPlay), men er aller fremst beregnet på å spille av høyoppløste musikkfiler fra harddisk. Musikken konverterer du fra CD-samlingen din, eller kjøper og laster ned fra nettet. Det finnes i dag en rekke musikkbutikker på nett som tilbyr nedlasting av album i studiokvalitet (24 bit/96khz), og for å spille av disse trenger du en kompatibel musikkspiller.

Fordeler
For deg som er opptatt av høyest mulig lydkvalitet. Høyoppløste musikkfiler er hi-fi alternativet til komprimerte MP3-filer, og gir rom for enda bedre lydkvalitet enn CD.

Ulemper
Høy pris. Hi-fi musikkspillere er utstyrt med påkostede D/A konvertere og analoge utgangstrinn som drar opp prisen. En annen ulempe er at brukervennligheten kan være haltende i forhold til rimeligere løsninger som Sonos og AirPlay. Men også her finnes det hederlige unntak. Merk: Selv om musikkspillerne er trådløse, kan det være en fordel med kablet tilkobling (Ethernet) for stabil avspilling av høyoppløste musikkfiler.

 

Trådløse hi-fi høyttalere

FT_05.indd

eksempel: Dynaudio Xeo 3

Dynaudio Xeo 3 er en fullaktiv trådløs høyttaler. De to stereohøyttalerne inneholder forsterkere, aktivt delefilter og D/A konvertere som sørger for meget høy lydkvalitet. Høyttalerne kobler seg ikke til det vanlige trådløse nettverket, men kommuniserer i stedet direkte med Dynaudios egen sender over en egen kanal på 2,4 GHz-båndet, med en rekkevidde på 50 meter. Den lille senderen har tre fysiske lydinnganger, inkludert optisk og USB-digitalinngang. Kildevalg og lydstyrke styres fra den medfølgende fjernkontrollen.

Fordeler
Dynaudios løsning gir høy lydkvalitet, og du kan koble andre lydkilder som TV og Blu-ray rett til koblingsboksen.

Ulemper
Høyttalerløsningen ikke er fullstendig trådløs. Du kan ikke strømme musikk direkte til høyttalerne fra smartmobiler eller nettbrett – alt må gå via koblingsboksen. Xeo 3 støtter heller ikke høyoppløste musikkfiler.

Forsterker/receiver med innebygd strømming

Pioneer VSX-1021-K_iPhone

eksempel: Pioneer VSX-1022

Strømming-teknologi kommer nå også innebygget i alt fra rimelige surroundreceivere til dyrere stereoforsterkere. Forsterkerne kobler seg til nettverket og får tilgang til musikksamlingen du har lagret på harddisken. Noen forsterkere støtter også AirPlay eller DLNA/UPnP, og kan styres med nettbrett eller smartmobil.

Fordeler
For deg som skal bygge et mer omfattende anlegg, kan det være greit å kjøpe en forsterker som har innebygd trådløs lyd – så slipper du å kjøpe ekstra bokser.

Ulemper
En separat forsterker blir nødvendigvis en del av et større system, og er ikke veien å gå hvis du bare skal ha bedre lyd på kjøkkenet eller soverommet.

Trådløse PC-høyttalere

Logitech_Z906

eksempel: Logitech Z906

Logitechs PC-høyttalere kan leveres med en egen Bluetooth-adapter som gjør dem til et trådløst lydsystem. Z906 er deres største system med kompakte, men kraftfulle høyttalere som dessuten er THX-godkjent for PC-bruk.

Fordeler
Du kan få bedre lyd fra PC-en, samtidig som du kan bruke høyttalerne sammen med bærbare enheter som mobil og nettbrett. Kult når du bare vil ha litt fetere lyd når du ser film eller spiller spill på nettbrettet, for eksempel.

Ulemper
Selve høyttalerne er ikke trådløse, men får signal via forsterkeren som sitter montert i basshøyttaleren. Det er kun oppkoblingen mot hovedenheten som er trådløs.

 

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.

Nå kan du laste ned Disney+

Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den! 
Les mer her >>
close-link