DAC i toppsjiktet

Pavane fra Metrum Acoustics er ”basert på den menneskelige måten å oppfatte musikk på”.

Skrevet av / 19.01.15 - 10:59
DAC i toppsjiktet

Nederlandske Metrum Acoustics’ sjefsingeniør Cees Ruijtenberg sverger til digitalkonvertere uten oversampling, da han hevder oversampling påvirker musikken på en unaturlig måte. Dette i motsetning til hva som er den allmenne oppfattelsen.

Til DAC-en Pavane har Cees ikke benyttet noen standard DAC-chip fra en tredjepart som Texas Instruments, Analog Devices, Sabre eller lignende, men i stedet utviklet sin helt egen chip, ”med nye innovative teknikker, som er mer basert på den menneskelige måten å oppfatte musikk på, enn på tekniske målinger.”

Pavane Silver
Metrum Pavane i sølv utførelse.

Pavane inneholder åtte moduler med den nye ”Transient”-teknologien. Signalet fra hver kanal blir delt opp i separate datastrømmer og behandles av Metrums egen FPGA korreksjons-chip. Resultatet skal være er en ekstremt høy linearitet, helt ned til -140 dB som gir Pavane et dynamikkområde på 24 bit. Med sin doble monokonstruksjon har Pavane en kanalseparasjon på 120 dB over hele frekvensområdet, som bidrar til en ”feilfri plassering av instrumenter”.

Såkalt Transient-teknologi sitter på innsiden.
Såkalt Transient-teknologi sitter på innsiden.

Intet er spart på, i jakten etter å plassere produktet i den absolutte DAC-elite. Det er store ord fra Metrum, som også understreker at det var litt av en utfordring å fremstille en DAC som var mer musikalsk enn Metrums egen innstegsmodell Octave og samtidig mer åpen enn Hex.

Mykere utseende
Metrum Acoustics har gått nye veier hva gjelder visuelt inntrykk, og den litt stramme industrielle designen på Octave og Hex er erstattet av et rundere, mer kurvet kabinett i aluminium, som er dempet innvendig med en dobbelt ramme, som gjør Pavane så godt som immun mot utvendige vibrasjoner. Topplaten er en sandwitch-konstruksjon av stål og herdet glass.

Utstyr
Fjernstyring gjør at man kan skifte mellom innganene på avstand, men lydnivå kan ikke justeres. Inngangene består av AES / EBU, USB, optisk og koaksial, og utganger er både balansert XLR og ubalansert RCA. Tilgjengelig i svart eller sølv utførelse.

Pris: 5.000 euro

Metrum har for øyeblikket ikke distribusjon i Norge, men interesserte kan prøve å kontakte Mindtech Audio i Danmark.

metrum-acoustics.nl

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Arcam: Det beste vi har laget!

47 år gammel - og ung med de unge

Nå kommer Yamahas hodetelefonforsterker

Nytt flaggskip fra Rega

Drømme-strømmer fra HiFi Rose

Verdens første DAC med tapsfri Bluetooth

Scroll to Top