Bilstereo i særklasse

Aston Martins nye sportsbil får en V12 under panseret - og dansk superlyd i kupeen.

http://www.youtube.com/watch?v=xfMbGji6Hlo

Hos engelske Aston Martin har de ennå ikke fått med seg hva uttrykket «downsizing» betyr. Mens bilfabrikanter som Audi, BMW og Mercedes putter stadig mindre motorer i sine sportsutgaver, sverger britene fortsatt til sine 8- og 12 sylindrede V-motorer. Den nye utgaven av Vanquish – Astons Martins toppmodell (kjent fra Bond-filmen Die Another Day) – får en 5,9 liters V12 motor under panseret, som yter hele 565 hestekrefter.

Aston Martin er kjent for å levere noen av de mest raffinerte sportsbilene på markedet, og selv om det er lite som slår den kultiverte lyden av en V12 motor, trenger man naturligvis litt annen musikk også. Derfor har Bang & Olufsen fått oppgaven med å utvikle lydsystemet til bilen.

Danskene har selvfølgelig gjort «litt» mer enn bare å putte en enkel radio og et par koaksialhøyttalere i den lekre bilen: Beosound-anlegget som er spesialdesignet for Vanquish består av hele 13 høyttalere og 1000 watt forsterkerkraft, og skal gjøre bilkupeen om til en konsertsal.

Tung lyd, lav vekt

Bang & Olufsen har lang erfaring med eksklusive bilstereosystemer, og leverer blant annet som tilvalg til mange Audi og BMW-modeller. Men det er ingen tvil om at lydsystemet i Vanquish har fått ekstra oppmerksomhet. Bang & Olufsens lydteknikerne har etter sigende brukt mer enn 400 timer for å finjustere lyden til den eksklusive kupeen, samtidig som de har brukt mye ressurser på å holde vekten nede. I en sportsbil med høy ytelse er selvfølgelig all overflødig vekt uønsket. Bang & Olufsen har derfor satt det omfattende lydanlegget på en kraftig diett, ved bruk av høyeffektive høyttalermagneter, og en forsterker laget i magnesium.

Bang & Olufsens akustiske linser gir en kontrollert spredning av lyden.

Når lydsystemet slås på, stiger B & Os karakteristiske akustiske linser opp fra dashbordet. De andre høyttalerne er skjult rundt i bilen bak aluminiumsgitter. «Sound Focus» funksjonen registrerer automatisk om det er en passasjer i kabinen, og stiller inn høyttalerne slik at lydopplevelsen er optimalisert for begge. En automatisk volumkontroll måler, tilpasser og kompenserer lyden i forhold til støybildet fra motor og klimaanlegg.

Hva mer er det å si? Fet bil, fet lyd!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.