Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Bilstereo i særklasse

Aston Martins nye sportsbil får en V12 under panseret - og dansk superlyd i kupeen.

Skrevet av / 09.08.12 - 23:59
Bilstereo i særklasse

http://www.youtube.com/watch?v=xfMbGji6Hlo

Hos engelske Aston Martin har de ennå ikke fått med seg hva uttrykket «downsizing» betyr. Mens bilfabrikanter som Audi, BMW og Mercedes putter stadig mindre motorer i sine sportsutgaver, sverger britene fortsatt til sine 8- og 12 sylindrede V-motorer. Den nye utgaven av Vanquish – Astons Martins toppmodell (kjent fra Bond-filmen Die Another Day) – får en 5,9 liters V12 motor under panseret, som yter hele 565 hestekrefter.

Aston Martin er kjent for å levere noen av de mest raffinerte sportsbilene på markedet, og selv om det er lite som slår den kultiverte lyden av en V12 motor, trenger man naturligvis litt annen musikk også. Derfor har Bang & Olufsen fått oppgaven med å utvikle lydsystemet til bilen.

Danskene har selvfølgelig gjort «litt» mer enn bare å putte en enkel radio og et par koaksialhøyttalere i den lekre bilen: Beosound-anlegget som er spesialdesignet for Vanquish består av hele 13 høyttalere og 1000 watt forsterkerkraft, og skal gjøre bilkupeen om til en konsertsal.

Tung lyd, lav vekt

Bang & Olufsen har lang erfaring med eksklusive bilstereosystemer, og leverer blant annet som tilvalg til mange Audi og BMW-modeller. Men det er ingen tvil om at lydsystemet i Vanquish har fått ekstra oppmerksomhet. Bang & Olufsens lydteknikerne har etter sigende brukt mer enn 400 timer for å finjustere lyden til den eksklusive kupeen, samtidig som de har brukt mye ressurser på å holde vekten nede. I en sportsbil med høy ytelse er selvfølgelig all overflødig vekt uønsket. Bang & Olufsen har derfor satt det omfattende lydanlegget på en kraftig diett, ved bruk av høyeffektive høyttalermagneter, og en forsterker laget i magnesium.

Bang & Olufsens akustiske linser gir en kontrollert spredning av lyden.

Når lydsystemet slås på, stiger B & Os karakteristiske akustiske linser opp fra dashbordet. De andre høyttalerne er skjult rundt i bilen bak aluminiumsgitter. «Sound Focus» funksjonen registrerer automatisk om det er en passasjer i kabinen, og stiller inn høyttalerne slik at lydopplevelsen er optimalisert for begge. En automatisk volumkontroll måler, tilpasser og kompenserer lyden i forhold til støybildet fra motor og klimaanlegg.

Hva mer er det å si? Fet bil, fet lyd!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Lyd & Bilde
Scroll to Top