Bilstereo i særklasse

Aston Martins nye sportsbil får en V12 under panseret - og dansk superlyd i kupeen.
Annonse
Annonse
forfatter

http://www.youtube.com/watch?v=xfMbGji6Hlo

Hos engelske Aston Martin har de ennå ikke fått med seg hva uttrykket «downsizing» betyr. Mens bilfabrikanter som Audi, BMW og Mercedes putter stadig mindre motorer i sine sportsutgaver, sverger britene fortsatt til sine 8- og 12 sylindrede V-motorer. Den nye utgaven av Vanquish – Astons Martins toppmodell (kjent fra Bond-filmen Die Another Day) – får en 5,9 liters V12 motor under panseret, som yter hele 565 hestekrefter.

Aston Martin er kjent for å levere noen av de mest raffinerte sportsbilene på markedet, og selv om det er lite som slår den kultiverte lyden av en V12 motor, trenger man naturligvis litt annen musikk også. Derfor har Bang & Olufsen fått oppgaven med å utvikle lydsystemet til bilen.

Danskene har selvfølgelig gjort «litt» mer enn bare å putte en enkel radio og et par koaksialhøyttalere i den lekre bilen: Beosound-anlegget som er spesialdesignet for Vanquish består av hele 13 høyttalere og 1000 watt forsterkerkraft, og skal gjøre bilkupeen om til en konsertsal.

Tung lyd, lav vekt

Bang & Olufsen har lang erfaring med eksklusive bilstereosystemer, og leverer blant annet som tilvalg til mange Audi og BMW-modeller. Men det er ingen tvil om at lydsystemet i Vanquish har fått ekstra oppmerksomhet. Bang & Olufsens lydteknikerne har etter sigende brukt mer enn 400 timer for å finjustere lyden til den eksklusive kupeen, samtidig som de har brukt mye ressurser på å holde vekten nede. I en sportsbil med høy ytelse er selvfølgelig all overflødig vekt uønsket. Bang & Olufsen har derfor satt det omfattende lydanlegget på en kraftig diett, ved bruk av høyeffektive høyttalermagneter, og en forsterker laget i magnesium.

Bang & Olufsens akustiske linser gir en kontrollert spredning av lyden.

Når lydsystemet slås på, stiger B & Os karakteristiske akustiske linser opp fra dashbordet. De andre høyttalerne er skjult rundt i bilen bak aluminiumsgitter. «Sound Focus» funksjonen registrerer automatisk om det er en passasjer i kabinen, og stiller inn høyttalerne slik at lydopplevelsen er optimalisert for begge. En automatisk volumkontroll måler, tilpasser og kompenserer lyden i forhold til støybildet fra motor og klimaanlegg.

Hva mer er det å si? Fet bil, fet lyd!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter