Bærbar og bærekraftig lyd

Spiller musikk utelukkende med energi fra solen.

Skrevet av / 24.06.16 - 20:12
Bærbar og bærekraftig lyd

Et par ingeniører fra København har kommet opp med en høyttaler, som de påstår kan spille musikk utelukkende med solenergi. Ja, den har innebygd oppladbart batteri, men om batteriet er flatt skal den likevel kunne fungere ute i sollyset.

Solcellepanelet er innfelt på toppen av høyttaleren. Foto: Earwig
Solcellepanelet er innfelt på toppen av høyttaleren. Foto: Earwig

Drømmen startet hjemme i kjelleren, hvor Jonas Gissel og Joakim Stentoft bygget høyttalere for venner og venners venner. Det har ballet på seg, og de to har nå sluttet i sine jobber for å jobbe med Earwig-høyttaleren på fulltid og sette den i masseproduksjon.

Dersom høyttaleren holder det produsentene lover, så er det et ganske så spektakulært produkt:

Høyttaleren skal fungere både natt og dag. Ute i sola skal høyttaleren fungere og til og med lade batteriet av solens overskuddsenergi. Et fulladet batteri holder til 75 timer med kontinuerlig avspilling.

 • Batteriet kan også lades med USB
 • Kabinettet er gjort i delvis resirkulerbart materiale
 • Innebygd forsterkning og DSP skal gi klar lyd helt opp til 115 dB
 • Bærehåndtaket forsvinner ned i høyttaleren når det ikke er i bruk
 • Høyttaleren styres med smartmobil-app

Hvis høyttaleren virkelig fungerer som beskrevet – og det er et stort hvis – så kan dette være intet mindre enn revolusjonerende. Jeg har selv hatt min dose solcelleladere til smartmobil, og ingen av dem har fungert som beskrevet. Legg den i stekende sollys, og du er heldig om du får ladet 10 prosent etter en hel dag med lading.

Earwig er ikke den første til å hevde et produkt som fungerer utelukkende med sollys. Den kanadiske dataprodusenten SOL selger for eksempel laptoper som får strømmen fra sammenleggbare solcellepaneler. Det lyktes aldri oss å få tak i et testeksemplar, men journalisten hos Engadget måtte la sin datamaskin ligge i stekende sollys i fem timer for å lade opp til 75 prosent, hvor produsenten hadde sagt man bare trengte to og en halv time i fint vær for å nå 100 prosent. Ikke helt verst likevel, men når man ser på de store, sammenleggbare panelene til SOL, så er det helt greit å være litt skeptisk når man ser det kompakte innfelte solcellepanelet på Earwig-høyttaleren, med tanke på at høyttaleren skal kunne spille OG lade i sola, med lydtrykk på opptil 115 dB.

Kickstarter
Når det er sagt, er vi svært spent på om høyttaleren holder hva som loves. Den lanseres som et folkefinansierings-prosjekt via Kickstarter, som betyr at folk bestiller og forhåndsbetaler, og produktet settes bare i produksjon hvis prosjektet når sitt økonomiske mål. Hvis ikke, får alle tilbake pengene sine.

Målet er satt til 100.000 dollar, og med 20 dager igjen av kampanjen har de fått inn i underkant av en tredjedel av totalbeløpet.

Se presentasjonen av produktet i videoen under.

kickstarter.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • LB+ Total i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 Mnd
  Kun 149,- mnd

  Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Denon lager platespiller igjen

Nye tonearmer til platespillere

Ser du hva som er nytt?

Slank og rimelig forsterker fra Marantz

Billig platespiller med innebygget høyttaler

Strøm vinylplatene dine

Scroll to Top