Search
Generic filters

Årets anlegg

Anlegget: SACD-spiller, Sony SCD-XA5400ES, 14 995 kr Forsterker, Naim NAIT XS 2, 14 500 kr Høyttalere, B&W CM9, 19 996 kr Totalt: 49 491 kr   Når fjorårets beste stereokomponenter settes sammen til et anlegg, blir musikkopplevelsene av et kaliber som gjør at du aldri vil dra hjemmefra igjen.

Årets stereoanlegg denne gang er ikke av den billigste sorten. 50 000 kroner uten kabler er mer enn hva de fleste har forespeilet seg, men dette anlegget er satt sammen av produkter som alle yter bedre enn sin prislapp.  Det er likevel ingen garanti for at de låter bra sammen. Denne gangen er det spesielt én utfordring.

Ikke skapt for hverandre
SACD-spilleren fra Sony og forsterkeren fra Naim er nemlig ikke konstruksjonsmessig skapt for hverandre. Naim låter best med kabler av den sjeldne DIN-standarden, på grunn av såkalt stjernejord, som gir et renere signal. Sonys SACD-spiller har naturligvis ikke dette, og låter på sin side best med balanserte XLR-utganger. Det betyr at verken forsterkeren eller SACD-spilleren yter sitt absolutt beste sammen, da de må kobles med RCA. En løsning er en DIN-til-XLR-kabel, som tilbys av Atlas Cables i form av kabelen Quadstar til veiledende 1300-1400 kroner for et metersett (audiocompaniet.no).

Lydkvaliteten
Men selv med vanlig RCA-kobling gir disse produktene en lydkvalitet på høyt nivå. Anlegget gjengir et flygel med en meget stor kropp, med fin fylde i mellomtone- og bassregisteret. Og det uten at attakket i anslagene er mykt, men snarere snertent og utagerende.

Sangstemmer plasserer seg i senter av lydbildet og kommer godt ut mot oss. Den klanglige synergien mellom produktene er faktisk en meget god match, med meget høy oppløsning i tonene og glimrende dynamikk. Man reagerer aldri på at forsterkeren bare har 60 watt pr. kanal, bortsett fra når man skal prøve å plage naboene. Det klarer man også, men kontrollen avtar noe.

Det er ikke flust av gode, dynamiske lydproduksjoner innen sjangeren hardrock og metal. Blant de få finner man Nine Inch Nails’ ”Year Zero”. Og med dette anlegget kommer musikken frem med heftige trommerytmer og saftig bass, mens stemmen til Trent Reznor står fritt ut fra musikken. Sammenliknet med undertegnedes eget anlegg bestående av Hegel CDP4A mk2, Gallo Reference 3.1, og for tiden Chapter Précis 250 (til sammen ca 130 000 kroner), er stemmen til Trent faktisk litt lenger fremme i rommet. Lydbildet er ikke fullt så ryddig og oppløst hos Sony/Naim/B&W, og spesielt bassområdet er vesentlig mer komplekst og stramt hos det dyrere anlegget. ”Årets anlegg” bærer til sammenlikning preg av litt kabinettresonans, og bassområdet er ikke fullt så godt integrert med de lysere frekvensområdene. Likevel er det mer liv i mellomtonen, og anlegget kan engasjere mer på enkelte typer musikk. Med SACD-er i skuffen briljerer anlegget med et enda større lydbilde og med en tystere bakgrunn enn med CD, og vi blir litt lei oss av at dette formatet aldri tok av med et stort utvalg av musikk.

Konklusjon
Årets anlegg denne gang varter opp med glimrende dynamikk og stor klanglig kropp. Musikken låter frigjort, med en stor klangbunn og høy oppløsning oppover. Den store kroppen gjør seg godt enten det er orkestermusikk fra en stor hall som skal gjengis, eller heftig rock. Kvinne- og mannsstemmer frigjøres fra høyttalerkabinettene og kommer langt ut i rommet. Det er i det hele tatt meget troverdig. Årets anlegg gir high-end-opplevelser til en ”rimelig” pris. 50 000 kroner er mye penger, men hadde anlegget kostet 80 000, hadde vi ikke hevet et øyebryn!

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.