Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets anbefalte Surround receivere

Vi har funnet frem til det vi mener er de beste surroundreceiverne på markedet i dag. Nytt i 2011 var økt fokus på nettverksstrømming.

Skrevet av / 17.01.12 - 05:27
Årets anbefalte Surround receivere

De siste årene har prisen på surroundreceivere falt hvert år, uavhengig av inflasjon, i takt med at lydkvalitet og utstyrsnivå har gått opp. Nå later det til at det begynner å stagnere. For surroundreceiverne i året som har gått koster omtrent det samme som sine forgjengere. Likevel er utstyrsnivået høyere, og flere receivere under 5.000 kroner har i året som gikk fått både Apple AirPlay (trådløs strømming fra iPhone/iPad og iTunes), internettradio og nettverksstrømming.

Nettverksstrømming betyr at receiveren spiller musikk via hjemmenettverket – enten trådløst eller med kabel – musikk som er lagret på en datamaskin eller harddisk tilkoblet nettet.

Mange receivere med nettverkstilkobling kan dessuten styres via en fjernkontrollapp til smartmobilen eller nettbrettet. En slik app gir større oversikt og økt brukervennlighet i forhold til receiverens medfølgende fjernkontroll.

Alle nye receivere er 3D-kompatible, det betyr at en 3D-Blu-ray-spiller kan kobles til med HDMI-kabel, og 3D-signalet er intakt i andre enden, der det kobles til TV-en. Lydreturkanal har også de fleste, slik at lyden fra TV-kanalene spilles over anlegget uten behov for en ekstra lydkabel.

De aller fleste ønsker en receiver som både skal gjengi filmlyd og stå for de musikalske stereoopplevelsene. Receivere med god lydkvalitet starter nå på rundt 4.000 kroner. Men bruker du 10.000 kroner får du mye mer kraft og kontroll, bedre lyd og flere tilkoblinger. En dyrere receiver vil ofte også gjøre en bedre jobb med å automatisk kalibrere høyttalerne til rommet.

Surroundreceiver – Budsjettklasse

Denon AVR-1912

Best i klassen

Denon AVR-1912 er den rimeligste receiveren vi vet om med AirPlay.  Den er dessuten den mest vellydende receiveren til under 5.000 kroner.

Denon AVR-1912 har en avansert versjon av Audyssey romkorreksjon, nemlig MultEQ XT, som korrigerer for inntil åtte plasser i rommet. I tillegg har den sju diskrete høyttalerkanaler, og den kan også skilte med hele seks 3D-kompatible HDMI-innganger.

Det kuleste med denne receiveren er nettverksfunksjonaliteten. Den kan strømme musikken direkte fra en nettverkstilkoblet datamaskin, eller bruk AirPlay for å trådløst strømme musikken fra din iPod Touch, iPhone, iPad eller datamaskin med iTunes.

En fjernkontrollapp til iPod finnes, og vi fant også en vellykket uoriginal app til Android som var lett å bruke og med mange avanserte funksjoner.

Med musikk i stereo låter Denon-receiveren i våre ører best i klassen. Det er ikke på grunn av kraften, for den kunne faktisk hatt litt mer krutt under panseret. Men den varme og veloppløste mellomtonen er rett og slett forførende, og lar sangstemmer briljere. Lydbildet er stort og oppløst.

Surroundlyden er også meget bra. Når man spiller høyt, mister Denon pusten litt fortere enn klassens kraftigste, men vi vil heller spille litt lavere og få desto renere dialoger og forførerisk filmmusikk. Dette er rett og slett en kanonbra receiver til prisen!

Les testen her

 

Surroundreceiver – Toppklasse

Onkyo TX-NR809

 

 

Jernhansken

Med kraft og eleganse holder denne receiveren høyttalerne i en jernhanske, mens den samtidig byr på flere fine funksjoner.

Med åtte HDMI-kanaler tar Onkyo tilkoblingsutfordringen på strak arm. Her kan også bildet skaleres opp til 4K oppløsning, fire ganger 1080p! Multikanalsutgangen inkluderer to separate subwooferutganger, slik at to subwoofere kan plasseres uavhengig av hverandre i rommet, og korrigeres for hver sin plassering i receiveren. Det kan være nok til å fikse bassproblemet i rommet ditt!

Av nettverksfunksjonalitet nevner vi strømming fra din PC samt internettradio, de med Spotify-konto kan dessuten glede seg over direkte tilgang via receiveren.

Audyssey MultEQ XT kan benyttes til å korrigere høyttalerne, eller du kan på forhånd velge at du kun skal måle avstander, innbyrdes høyttalernivåer og delefrekvenser. Det er tid spart, om du vet at høyttalerne dine klinger optimalt i din stue.

iPod og iPhone kobles til via USB, og denne kan dessuten ta over som fjernkontroll via en app. Pass på å laste ned Onkyo Remote 2 og ikke den første, da denne mangler direkteknapper for lydmodi. Til Android er det den nye og beste appen som er tilgjengelig.

Lydmessig har receiveren meget god kraft og kontroll selv ved meget krevende musikk. Dette kommer selvsagt også filmopplevelsen til gode, og vi opplever både kraftige og tydelige dialoger, samtidig som det er god kontroll på intense actionsekvenser. Oppløsningen i tonene er meget god, og kombinerer vi lydkvalitet, kraft og utstyr, har Onkyo en vinner i TX-NR809. 

Les testen her

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top