Search
Generic filters

Årets anbefalte stereo- og surroundanlegg

Den enkleste veien til opplevelsene er et komplett anlegg hvor alt er inkludert. Hold spesielt utkikk etter anleggene med strømming, som forenkler tilgangen til musikksamlingen.

Enten du er ute etter et stereoanlegg til musikk eller film, eller om det skal være surround, kan du lese om de beste anleggene fra året som gikk, på de påfølgende sidene.

Stereo eller surround?
Skal du ha et anlegg kun til musikk, er det greit å gå for et plasseringsvennlig stereoanlegg. Filmopplevelsene blir så å si alltid blir best i surround, såfremt anlegget oppfyller et minimum av lydkvalitet. Noen er også fans av å høre musikk i surround, men her er kildeutvalget begrenset.

Har du ikke plass til et surroundanlegg, kan du enten gå for stereo eller 2.1 (to høyttalere pluss basshøyttaler), eller har du veggmontert TV, kan en lydplanke være tingen. Dette er en planke hvor alt av høyttalere og elektronikk er montert, og den passer på veggen under TV-en. I året som gikk testet vi ikke lydplanker, da det ikke vare noen nye og spennende i forhold til i 2011.

Fordeler med alt-i-ett
Fordelen med et alt-i-ett-anlegg er at alt av utstyr og kabler er inkludert i pakka, bortsett fra kanskje den optiske kabelen som kobles mellom TV-en og anlegget. Det er enkelt å koble opp, hele anlegget kan styres med samme fjernkontroll, og det ser gjerne estetisk fint ut. Det kan også låte bra, bare man er på vakt.

Ikke la deg villede
Det første man skal gjøre, er å styre unna anleggene med blinkende lys og andre ”discoeffekter”. Vær skeptisk til ”3D bass”, ”superbass” eller noe annet med ordet ”bass” i seg. Dette er som regel en dårlig effekt som uansett bør være skrudd av. Og er anlegget merket med ”1000 watt”, vit at dette er reinspikka tøv. Det trekker mest sannsynlig ikke stort mer strøm fra stikkontakta enn en gammeldags mignonpære.

Skru av lydeffekter
Trikset med å finne et bra stereo- eller hjemmekinoanlegg er å skru av alt av lydeffekter, og lytte. Låter det platt eller spisst, er det lite eller ingenting av ekstraeffekter som vil gjøre lyden stort bedre. Det kan virke imponerende der og da, men lyttetrøttheten melder seg etter kort tid.

Ta med deg egen musikk eller film i butikken
Er du på utkikk etter et stereoanlegg, bør du ha med egen musikk som du kjenner godt. Skal du ha et filmanlegg, bør du få dette demonstrert med noe annet enn tegnefilm. Animasjoner ser nesten alltid imponerende ut, selv om avspilleren skulle mangle en del gråtoner. Når sant skal sies er bildekvaliteten på Blu-ray god nærmest uansett avspiller. Da er det viktigere hvor lang tid anlegget bruker på å sette i gang filmen, og hvordan det er å manøvrere. I tillegg til selvsagt lydkvaliteten.

 

Årets Beste komplette anlegg – stereo

Yamaha PianoCraft MCR-755

Yamaha forsøker å trekke veksler på musikkinstrumentene sine. Og lykkes. Her får man virkelig god lyd Det er dessuten blant få slike anlegg med en kompakt Blu-ray-receiver – med 3D! Så her får man både i pose og sekk.

Musikkanlegg og kompakt hjemmekino. Endog bare med to høyttalere, men det holder ofte for mange. Skulle man ønske det, er det mulig å koble til en separat subwoofer (ekstrautstyr), for mer bass til både film og musikk.

Det eneste anlegget fra Yamaha mangler, er DAB+ radio. Ellers er dette det mest komplette, og velspillende av anleggene vi har hørt i sin prisklasse. Som med de fleste andre, er det mulig å koble til en iPod, iPad eller iPhone, til USB-inngangen på fronten, og styre avspillingen med fjernkontrollen. Anlegget kan også strømme musikk over nettverket.

Yamaha-høyttalerne er relativt store – cirka 28 cm høye og 29 cm dype –  men ikke så store at de ikke bør få plass i de fleste bokhyller. Her får man et meget balansert lydbilde med fyldig bass, uten noen overdrivelser. Lydmessig er dette det mest komplette anlegget vi testet i budsjettklassen i 2012, med god dynamisk kontrast, og et engasjerende og åpent lydbilde. Det er ikke så gjennomsiktig og detaljert som i dyrere anlegg, men i sitt felt er Yamaha-anlegget det mest vellydende. Mye klarere og bedre definert mellomtone her enn i noen av de andre anleggene vi testet i året som gikk. Selv diskanten henger godt med i lydbildet og lyder distinkt.

Les testen her

 

Årets Beste komplette anlegg – surround

Yamaha BRX-610 & NS-P40

Yamahas anlegg er blant svært få i sin prisklasse med aktiv subwoofer, og hvor elektronikk og høyttalere kan kjøpes separat.  Og lyden er steintøff!

Blu-ray-receiveren gir et seriøst inntrykk, så også aktiv subwoofer. De øvrige høyttalerne i systemet er derimot innkapslet i lett plast som trekker inntrykket ned igjen. Men elektronikken kan også brukes med andre høyttalere, slik at det er enkelt å oppgradere til bedre høyttalere ved et senere tidspunkt. Pluss i margen. Vi savner bare et par HDMI-innganger, som de fleste andre anlegg har i dag. Har du TV med lydreturkanal er det greit, men ellers må øvrige komponenter kobles til med enten koaksial eller optisk lydinngang.

Bildekvaliteten er på høyde med andre Blu-ray-spillere, altså glimrende. Sylskarpe bilder med lite støy er hva som preger Blu-ray kontra gammeldags DVD, og det skal godt gjøres å se forskjell mellom spillerne i denne testen.Den velkjente, bassrike filmtrailerstemmen fra Hollywood gjengis med god sammenheng mellom senterhøyttaleren og subwooferen, slik at stemmen låter sammenhengende og fyldig. Lydkvaliteten fra høyttalerne er langt bedre enn vi fryktet da vi først pakket dem ut. Høyttalerne har imidlertid ikke samme oppløsning som enkelte konkurrenter. Der hvor Yamaha scorer høyt er med sin kraftige bassgjengivelse. Ingen av konkurrentene vi testet i fjor hadde samme kontroll på dypbasseffektene. Yamaha-anlegget kan spille høyest av de alle uten å bryte opp i forvrengning, og at høyttalerne mangler litt oppløsning er ikke nok til å dra Yamaha ned fra tronen. Så mye tøffere er nemlig filmopplevelsene. Musikk i stereo låter også skapelig. Kvinnevokaler låter ikke like oppløst og naturlig som med enkelte andre, men gitarer klinger fint og popmusikk funker bra. Du kan vurdere å oppgradere til enda bedre høyttalere, men hvis 6.000 kroner er budsjettet ditt, finner du neppe noe bedre til prisen.

Les testen her

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.