Velg den rette pc-en, når alt står på spill.

Hvis det er spill det er snakk om, så kan man ikke bruke hvilken som helst laptop.

Det beste med en datamaskin er at den kan brukes til hva som helst. Skal du skrive en roman, føre regnskap eller slappe av med underholdning i sofaen, er den bærbare pc-en suveren. Men handler det derimot om spill – hvis du ønsker å slappe av med 3D-skytespill eller utforske andre virkeligheter i store onlineverdener som World of Warcraft, så stilles det større krav til hardware.

Vi har nettopp begynt å teste gaming laptops – altså bærbare som er skreddersydd til spilling. Tester kan du lese etter sommerferien. Men i mellomtiden kommer en del tips til kjøp av gaming pc. Det handler hovedsakelig om bærbare spillmaskiner, men de fleste tipsene gjelder også stasjonære pc-er.

Til spil skal du have en af Core-processorerne fra Intel. Foto: Intel.
Til spill anbefales en av Core-prosessorene til Intel. Foto: Intel.

 

Prosessor

Prosessoren driver maskinen, og en hurtig prosessor er nødvendig for å kunne kjøre kompliserte spill i full hastighet. En Core i7-prosessor fra Intel er den nåværende toppmodellen, men de beste i5-prosessorene kan også brukes. Man kan faktisk oppleve at en av de dyreste i5-prosessorene yter bedre enn en økonomisk i7’er. Men du kan bare glemme de mindre dual-core Pentium-variantene.

Legg også merke til prosessor-generasjonen. Den nåværende generasjon av Core-prosessorene er sjette generasjon (kalt Skylake), men du kan ofte møte på maskiner med femte- og til og med fjerdegenerasjons-prosessorer. Selv om en prosessor av den nyeste generasjonen anbefales, teller grafikkortet og mengdem RAM mer enn versjonsnummeret på prosessoren.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

RAM gir hastighet

Du kan velge den kraftigste prosessoren på markedet, men det gjør ingen nytte hvis du mangler RAM. Det gjelder Windows, som vil bli tregt. Men det er særdeles viktig for spill. 8 GB er i dag absolutt minimum, mens 16 GB egner seg til seriøse gaming pc-er. Derfor må du forsikre deg om å få med tilstrekkelig med RAM om bord på kjøpet. Det koster som regel ikke mer enn et par hundre kroner å oppgradere.

Dyr og dejlig. En SSD-disk kan sætte fut i både Windows og spil. Foto: Samsung
Dyr og deilig. En SSD-disk kan få fart i både Windows og spill. Foto: Samsung

 

Harddisk(er)
Harddisken inneholder alle data og programmer som skal brukes på maskinen. Men, det som skiller en gaming-pc fra mer alminnelige maskiner er størrelsen og antall disker. Først og fremst krever de store spillene mye plass. 50 GB harddiskplass for et enkelt spill er ikke uvanlig. Derfor bør man ha en harddisk på minst 1 TB. Men når hastigheten er alfa og omega innen spill kombineres den fysiske harddisken ofte med en SSD på 128 eller 256 GB, som kan romme operativsystemet og sikre lynrask oppstart. Har du ikke budsjett til en supermaskin med flere harddisker, må du i hvert fall forsikre deg om at den innebygde disken er på minst 500 GB. En 500 GB SSD kan også kjøpes i løsvekt fra ca. 1.300 kroner.

Nvidias GeForce-processorer er i praksis standarden på spillecomputere. Her er de GeForce GTX980M, som er topmodellen til bærbare lige nu. Foto: Nvidia
Nvidias GeForce-prosessorer er i praksis standarden på gaming-pcer. Her er GeForce GTX980M, som er topmodellen til bærbare maskiner. Foto: Nvidia

 

Use the (Ge-) Force!

Grafikkortet er det viktigste komponentet i en spillmaskin, og grafikkprosessoren har ofte mer datakraft enn maskinens egentlige prosessor. Mens alminnelige CPU-er til pc-er har to eller fire prosessorkjerner, er antallet på de største grafikkprosessorene flere tusen.

3D-grafikkprosessorer kommer i dag enten fra Nvidia eller fra AMD-eide Radeon. Og i praksis er Nvidia så dominerende, at denne anmelderen kun har sett ett Radeon-basert grafikkort de siste tre årene. Og det var ikke i en spillmaskin.

Det er to grafikkprosessorer, som er interessante til spilling: GeForce GTX970M og GeForce GTX980M. Sistnevnte er betydelig kraftigere enn lillebror GT970M. Eldre generasjoner som GeForce GTX860M kan også brukes, men da får man også betydelig lavere ytelse. Man kan fint spille spillene, men man blir nødt til å skru detaljnivået og kanskje oppløsningen for å få akseptabel hastighet.

Vil man ha noe heftigere, så kan man koble sammen to identiske grafikkkort i en SLI-kobling, slik at grafikkortene jobber sammen. I prinsippet gir det dobbel ytelse, men prisen er tilsvarende høyere. I tillegg krever det bedre kjøling, noe som er allerede er problematisk nok på bærbare maskiner.

Skjerm
Valget av skjerm på en bærbar spillmaskin er i praksis et valg om hvor stor maskinen skal være. Spillene ser best ut på en litt større skjerm, men da blir maskinen også tyngre. De fleste dedikerte spillmaskiner kommer med en 15″ eller 17″ skjerm. Men det finnes både mindre og større varianter.

På skjermen kan man faktisk tillate seg å spare en slant. Du kan trygt velge bort touchskjermen og satse på en “gammeldags” skjerm. Touchskjerm blir fort overfladisk på en spillmaskin når det er mus og tastatur man naturligvis bruker.

En gaming-laptop i den seriøse ende er stor og tung (her er det MSi GT80). Foto: John Alex Hvidlykke. Lyd & Billede
En ordentlig kraftig gaming-laptop er stor og tung (for eks. denne MSi GT80-en). Foto: John Alex Hvidlykke. Lyd & Bilde

 

Er den bærbare kraftig nok?
Ettersom du krysser av listen blir ikke maskinen bare dyrere men også betydelig tyngre. En stor skjerm, kraftig kjøling av prosessoren og grafikkortet, i tillegg til et batteri i tungvekterklassen, som kan holde pc-en gående. Det blir fort mange kilo tilsammen. Og maskinen er snart bare i symbolsk betydning bærbar. 4-6kg er ikke uvanlig for en fullt utstyrt gaming laptop. Det går kanskje fint å bære med seg i en sekk eller dra med seg i en vogn på LAN-parties. Men skulle man derimot bruke maskinen som et daglig verktøy på skole eller jobb kan det fort bli en byrde å bære på.

Razer kan ha funnet løsningen på problemet i form av et eksternt kabinett, Razer Core. Som kan inkludere et grafikkort i full størrelse og fungere som en grafisk turbolader til en mindre laptop. Systemet ble demonstrert på CES i Las Vegas i januar. Det er beregnet til den 1,25kg lette Razer Blade Stealth-laptopen. Men det kan også brukes med andre bærbare maskiner som støtter USB-C, inkludert Macbooks.

Foto: Razer
Det beste fra begge verdener? En lettvektsmaskin som du kan bære i veska hver, og et eksternt kraftig grafikkort til gaming. Foto: Razer

(Artikkelfoto: 3DMark 15 – Firestrike)

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.