annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
(Foto: Produsenten)
annonse

Velg den rette pc-en, når alt står på spill.

Hvis det er spill det er snakk om, så kan man ikke bruke hvilken som helst laptop.

Det beste med en datamaskin er at den kan brukes til hva som helst. Skal du skrive en roman, føre regnskap eller slappe av med underholdning i sofaen, er den bærbare pc-en suveren. Men handler det derimot om spill – hvis du ønsker å slappe av med 3D-skytespill eller utforske andre virkeligheter i store onlineverdener som World of Warcraft, så stilles det større krav til hardware.

Vi har nettopp begynt å teste gaming laptops – altså bærbare som er skreddersydd til spilling. Tester kan du lese etter sommerferien. Men i mellomtiden kommer en del tips til kjøp av gaming pc. Det handler hovedsakelig om bærbare spillmaskiner, men de fleste tipsene gjelder også stasjonære pc-er.

Til spil skal du have en af Core-processorerne fra Intel. Foto: Intel.
Til spill anbefales en av Core-prosessorene til Intel. Foto: Intel.

 

Prosessor

Prosessoren driver maskinen, og en hurtig prosessor er nødvendig for å kunne kjøre kompliserte spill i full hastighet. En Core i7-prosessor fra Intel er den nåværende toppmodellen, men de beste i5-prosessorene kan også brukes. Man kan faktisk oppleve at en av de dyreste i5-prosessorene yter bedre enn en økonomisk i7’er. Men du kan bare glemme de mindre dual-core Pentium-variantene.

Legg også merke til prosessor-generasjonen. Den nåværende generasjon av Core-prosessorene er sjette generasjon (kalt Skylake), men du kan ofte møte på maskiner med femte- og til og med fjerdegenerasjons-prosessorer. Selv om en prosessor av den nyeste generasjonen anbefales, teller grafikkortet og mengdem RAM mer enn versjonsnummeret på prosessoren.

 

RAM gir hastighet

Du kan velge den kraftigste prosessoren på markedet, men det gjør ingen nytte hvis du mangler RAM. Det gjelder Windows, som vil bli tregt. Men det er særdeles viktig for spill. 8 GB er i dag absolutt minimum, mens 16 GB egner seg til seriøse gaming pc-er. Derfor må du forsikre deg om å få med tilstrekkelig med RAM om bord på kjøpet. Det koster som regel ikke mer enn et par hundre kroner å oppgradere.

Dyr og dejlig. En SSD-disk kan sætte fut i både Windows og spil. Foto: Samsung
Dyr og deilig. En SSD-disk kan få fart i både Windows og spill. Foto: Samsung

 

Harddisk(er)
Harddisken inneholder alle data og programmer som skal brukes på maskinen. Men, det som skiller en gaming-pc fra mer alminnelige maskiner er størrelsen og antall disker. Først og fremst krever de store spillene mye plass. 50 GB harddiskplass for et enkelt spill er ikke uvanlig. Derfor bør man ha en harddisk på minst 1 TB. Men når hastigheten er alfa og omega innen spill kombineres den fysiske harddisken ofte med en SSD på 128 eller 256 GB, som kan romme operativsystemet og sikre lynrask oppstart. Har du ikke budsjett til en supermaskin med flere harddisker, må du i hvert fall forsikre deg om at den innebygde disken er på minst 500 GB. En 500 GB SSD kan også kjøpes i løsvekt fra ca. 1.300 kroner.

Nvidias GeForce-processorer er i praksis standarden på spillecomputere. Her er de GeForce GTX980M, som er topmodellen til bærbare lige nu. Foto: Nvidia
Nvidias GeForce-prosessorer er i praksis standarden på gaming-pcer. Her er GeForce GTX980M, som er topmodellen til bærbare maskiner. Foto: Nvidia

 

Use the (Ge-) Force!

Grafikkortet er det viktigste komponentet i en spillmaskin, og grafikkprosessoren har ofte mer datakraft enn maskinens egentlige prosessor. Mens alminnelige CPU-er til pc-er har to eller fire prosessorkjerner, er antallet på de største grafikkprosessorene flere tusen.

3D-grafikkprosessorer kommer i dag enten fra Nvidia eller fra AMD-eide Radeon. Og i praksis er Nvidia så dominerende, at denne anmelderen kun har sett ett Radeon-basert grafikkort de siste tre årene. Og det var ikke i en spillmaskin.

Det er to grafikkprosessorer, som er interessante til spilling: GeForce GTX970M og GeForce GTX980M. Sistnevnte er betydelig kraftigere enn lillebror GT970M. Eldre generasjoner som GeForce GTX860M kan også brukes, men da får man også betydelig lavere ytelse. Man kan fint spille spillene, men man blir nødt til å skru detaljnivået og kanskje oppløsningen for å få akseptabel hastighet.

Vil man ha noe heftigere, så kan man koble sammen to identiske grafikkkort i en SLI-kobling, slik at grafikkortene jobber sammen. I prinsippet gir det dobbel ytelse, men prisen er tilsvarende høyere. I tillegg krever det bedre kjøling, noe som er allerede er problematisk nok på bærbare maskiner.

Skjerm
Valget av skjerm på en bærbar spillmaskin er i praksis et valg om hvor stor maskinen skal være. Spillene ser best ut på en litt større skjerm, men da blir maskinen også tyngre. De fleste dedikerte spillmaskiner kommer med en 15″ eller 17″ skjerm. Men det finnes både mindre og større varianter.

På skjermen kan man faktisk tillate seg å spare en slant. Du kan trygt velge bort touchskjermen og satse på en «gammeldags» skjerm. Touchskjerm blir fort overfladisk på en spillmaskin når det er mus og tastatur man naturligvis bruker.

En gaming-laptop i den seriøse ende er stor og tung (her er det MSi GT80). Foto: John Alex Hvidlykke. Lyd & Billede
En ordentlig kraftig gaming-laptop er stor og tung (for eks. denne MSi GT80-en). Foto: John Alex Hvidlykke. Lyd & Bilde

 

Er den bærbare kraftig nok?
Ettersom du krysser av listen blir ikke maskinen bare dyrere men også betydelig tyngre. En stor skjerm, kraftig kjøling av prosessoren og grafikkortet, i tillegg til et batteri i tungvekterklassen, som kan holde pc-en gående. Det blir fort mange kilo tilsammen. Og maskinen er snart bare i symbolsk betydning bærbar. 4-6kg er ikke uvanlig for en fullt utstyrt gaming laptop. Det går kanskje fint å bære med seg i en sekk eller dra med seg i en vogn på LAN-parties. Men skulle man derimot bruke maskinen som et daglig verktøy på skole eller jobb kan det fort bli en byrde å bære på.

Razer kan ha funnet løsningen på problemet i form av et eksternt kabinett, Razer Core. Som kan inkludere et grafikkort i full størrelse og fungere som en grafisk turbolader til en mindre laptop. Systemet ble demonstrert på CES i Las Vegas i januar. Det er beregnet til den 1,25kg lette Razer Blade Stealth-laptopen. Men det kan også brukes med andre bærbare maskiner som støtter USB-C, inkludert Macbooks.

Foto: Razer
Det beste fra begge verdener? En lettvektsmaskin som du kan bære i veska hver, og et eksternt kraftig grafikkort til gaming. Foto: Razer

(Artikkelfoto: 3DMark 15 – Firestrike)

Les også

Google Nest Hub

Google Nest Hub

Google Nest Hub er neste steg i måten vi henter informasjon og styrer det smarte hjemmet.

Legg til som favoritt
Huawei: Ingen rykende pistol!

Huawei: Ingen rykende pistol!

Huawei går rettens vei for å raskest mulig prøve å stoppe blokkeringen som truer selskapets produksjon av smarttelefoner og datamaskinerLegg til som favoritt
Se, en ny iPod

Se, en ny iPod

Apple slipper en ny iPod, det er ikke sikkert det er så dumt.Legg til som favoritt
Google Nest Hub lanseres i Norge

Google Nest Hub lanseres i Norge

I dag blir Googles "smart-skjerm" tilgjengelig i norske butikker! Legg til som favoritt
Nå kommer den raskeste MacBook Pro noen gang

Nå kommer den raskeste MacBook Pro noen gang

MacBook Pro nå med 8 kjerner for første gang. Den nye bærbare maskinen kommer i to versjoner på henholdsvis 13” og 15”.Legg til som favoritt
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Huawei er fortsatt ikke tørre bak ørene, mens Asus lenge har vært dominerende på PC-markedet. Men hvem vinner kampen om å få sine ultralette bærbare med i din bagasje?

Legg til som favoritt
Microsoft Surface Pro 6

Microsoft Surface Pro 6

Microsoft Surface Pro 6 er den beste hybridmaskinen på markedet. Men den trenger fornyelse.

Legg til som favoritt
Smartklokker - Huawei vs. Samsung

Smartklokker – Huawei vs. Samsung

Både Huawei og Samsung er klar med nye smartklokker med fokus på fitness og trening. Vinneruret er også det smarteste.

Legg til som favoritt