Superraskt minnekort for high-end-mobiler

SanDisk åpner flaskehalsken.

I sin forrige toppmodell Galaxy S6 gjorde Samsung som Apple og fjernet minnekortleseren, i håp om å selge dyrere mobiler med større intern lagringsplass. Det likte kundene dårlig, og salget gikk så som så. Derfor har Samsung med Galaxy S7 på nytt introdusert muligheten for å utvide lagringskapasiteten. Dermed kan man kjøpe en telefon med mindre lagringsplass, og i stedet utvide med et microSD-kort på inntil 200 GB. Men det mange glemmer, er hvor mye tregere et minnekort er enn telefonens flashminne. En benchmark-test på undertegnedes iPhone 6S Plus viser at den skriver rundt 300 megabyte pr. sekund, mens lesehastigheten er over 1 GB/s.

Apple 6S Plus skriver rundt 300 MB/s, mens lesehastigheten er over 1 GB/s.
Apple 6S Plus skriver rundt 300 MB/s, mens lesehastigheten er over 1 GB/s.

Det mest populære microSD-minnekortet på prisjakt.no er et 64 GB Samsung Pro microSDXC, som koster rundt 500 kroner i utvalgte nettbutikker. Det kan lese inntil 70 MB/s, mens skrivehastigheten er nede i 20 MB/s. 15 ganger tregere, med andre ord.

Mange Android-telefoner, deriblant nevnte Samsung Galaxy S7 i alle sine versjoner, har en intern lagringskapasitet på 32 GB. Dette blir fort fullt dersom du ikke supplerer med et minnekort. Noe mange gjør. Og nøyer man seg med å lagre film, musikk og foto på minnekortet, går det greit. Problemet oppstår når man også flytter apper over på kortet, for å rydde plass på telefonen. Da går ting fort tregt, og en dyr high-end-mobiltelefon kan fort oppføre seg som en middelmådig billigtelefon.

SanDisk åpner flaskehalsen
Løsningen på flaskehalsen er å kjøpe et raskere minnekort. Noe blant annet SanDisk nå gir mulighet for, med sitt nyeste Extreme Pro microSDXC-kort. Det er spesifisert til å lese inntil 275 MB/s og skriver 100 MB/S. Det er fremdeles ikke like raskt som internt flashminne, men det begynner virkelig å ligne noe. Fotografer vil også sette pris på denne hastigheten, da det teoretisk tillater å filme i 4K Ultra HD-oppløsning i inntil 800 Mbps, og stillbildefotografer kan skyte så raske og så lange bildesekvenser som kameraet tillater, uten å være engstelig for at minnekortet lager elektronisk trafikkork.

Til å begynne med kommer det med 64 eller 128 GB lagringskapasitet. Billig er det ikke, da du må punge ut rundt 1.800 kroner for den minste varianten, mens den med høyest lagringskapasitet koster 3.000 kroner. Noe som plutselig ikke får iPhone 6s til å fremstå som så dyr likevel. Men kortet vil garantert gjøre mobilen raskere, spesielt dersom du har apper lagret på minnekortet. Pass på å påse at kortet er UHS-II sertifisert, da det også finnes en eldre og tregere UHS-I-variant med samme navn.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nå kan du spare mye penger på nytt kamera
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!