TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Se stjernehimmelen i 360 grader på mobilen

Stellarium Mobile Sky lar deg vite nøyaktig hva du ser på stjernehimmelen.

forfatter
Publisert 26.01.16 - 12:04

Er det en planet? En stjerne? En galakse?

Hvis du noen gang tar deg selv i å iaktta stjernehimmelen, og lurer på hva som er hva, så er Stellarium Mobile Sky noe av det kuleste du kan laste ned til mobilen. Det er et komplett og meget nøyaktig stjernekart, som viser stjerner, planeter og galaksers plassering på himmelen i forhold til din person akkurat i øyeblikket. Til og med satellitter kan appen vise.

(Foto: Stellarium)
Hva er det du ser på himmelen akkurat nå? Stellarium viser vei. (Foto: Stellarium)

Fem planeter
Det er kanskje spesielt aktuelt akkurat nå, siden vi i tidsrommet fra 20. januar til 20. februar kan se fem av våre egne planeter på himmelen samtidig, dersom man står opp og speider før solen kommer opp. Merkur har nemlig nå kommet opp på morgenhimmelen, og slår dermed lag med Venus, Saturn, Mars og Jupiter. Her til lands vil man riktignok slite med å se Merkur fordi den står så lavt over horisonten, at den blir maskert av strølyset fra solen. Men Stellarium-appen vil i hvert fall fortelle deg hvor den er.

Akkurat nå er fem planeter synlige samtidig, på morgenhimmelen. (Foto: Stellarium)
Akkurat nå er fem planeter synlige samtidig, på morgenhimmelen. (Foto: Stellarium)

Du kan velge ulike visningsinnstillinger. For eksempel om appen skal vise en virtuell horisont, slik at du kun ser stjernehimmelen som den fremstår over horisonten, eller om du vil se ”gjennom jorden” og dermed få et blikk av stjernehimmelen som er ”under deg” også. Og hvorvidt du ønsker å se markering av galakser og satellitter. Om du vil ha med lysforurensningen fra atmosfæren, slik at det ser mer realistisk ut i forhold til hva du selv ser når du ser opp – eller om du heller vil ha himmelen helt svart, slik at appen viser flere lyspunkter på himmelhvelvingen.

Trykk på himmelobjektet og få opp informasjon. For eksempel at Betelgeuse er en pulserende variabel SRC (supergigant), 497,95 lysår unna.  (Foto: Stellarium)
Trykk på himmelobjektet og få opp informasjon. For eksempel at Betelgeuse er en pulserende variabel SRC (supergigant), 497,95 lysår unna. (Foto: Stellarium)

Trykker på en stjerne eller planet, får du opp informasjon som avstand, tilsynelatende størrelsesklasse.

Du kan også se opptegning av stjernebilder samt bredde- og lengdegrader. En egen nattmodus med rødt lys kan også aktiveres.

Du kan også få frem stjernebildene. (Foto: Stellarium)
Du kan også få frem stjernebildene. (Foto: Stellarium)

Gyroskop for virtuell virkelighet
Appen har til og med innebygd gyroskopfunksjon, slik at du bare trenger å bevege mobiltelefonen i den retningen du vil se stjernehimmelen. Dette gjør det også naturlig å tro at det etter hvert til komme en oppdatering som gjør at appen fungerer med Virtual Reality-hodesett som Oculus Rift, Gear VR m.fl. Da snakker vi!

Stellarium Mobile Sky er tilgjengelig for iOS, Android og Windows Phone, gjennom de offisielle app-butikkene. Prisene varierer noe: 16,99 kroner på Android, 19 kroner på Windows og 29 kroner på iOS.

Les mer

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Teslas 4680-batterier: temmelig ordinære På Battery Day lovet Elon Musk nye batterier med helt ny teknologi og banebrytende kapasitet. Nå er batteriene her ... og de er ganske alminnelige.
Superdatamaskin er Teslas våpen Superdatamaskinen Tesla Dojo er deres våpen i kampen om å ha de sikreste, mest selvkjørende bilene.
Ikonisk studiomikrofon er tilbake Neumanns ikoniske rørmikrofon M 49 er tilbake. Men den er langt fra billig.
Robotklippere feirer Curiositys bursdag Curiosity Rover har i dag vært på Mars i 10 år. Det feires av 100.000 robotgressklippere.
EU vil ha totalovervåkning av alle samtalene dine Et forslag fra EU-kommisjonen vil innføre omfattende granskning av samtaler, med hensikten om å beskytte barn mot overgrep, et inngrep som i praksis betyr totalovervåkning av alle borgere.
Slik lager du din egne fantasy-illustrasjoner Med en enkelt kommando lager maskinen fantastiske bilder basert utelukkende på din fantasi.
Følg Lyd & Bilde