Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Opphev tyngdekraften på skrivebordet

Nytt tidsfordriv til skrivebordet kan få (små) objekter til å levitere ved hjelp av ultralyd.

Skrevet av / 14.08.14 - 12:15
Opphev tyngdekraften på skrivebordet

Det er ikke fullt så kult som hoverboardet, men det smaker da litt av antityngdekraft. Kickstarter-prosjektet Sonic Levitation er et skrivebordsleketøy som kan få papirkuler, blader og til og med insekter til å sveve i luften ved hjelp av lydbølger.

Levitasjonsmaskinen består av en ultralydtransduser, som sender en sterkt retningsbestemt lydstrøm loddrett opp mot en reflekterende plate. Det oppstår dermed stående bølger mellem transduser og reflektor.

sonic_levitation3
Slik virker levitasjonsleketøyet: En tranduser (høyttaler) sender lyd opp mot en reflekterende plate, og det oppstår stående bølger mellom de to.

For å få gjenstander til å bli fanget i lydstrømmen i stedet for å falle ned kreves imidlertid en hel del energi. Transduseren sender ut et lydtrykk på 150 dB! Heldigvis skjer det ved en frekvens på 28 kHz, høyt over det hørbare området, og transduseren er så retningsbestemt at størsteparten av lyden er borte en halv meter fra oppstillingen. Til glede for kjeledyrene. For alle tilfellers og søksmåls skyld anbefaler Sonic Levitations oppfinner, Richar Haberkern, imidlertid at man bruker hørselsvern, hvis man leker med antityngdekraften over lengre tid.

Som vanlig på Kickstarter er det en lang rekke valgmuligheter for interesserte investorer og potensielle kjøpere. For 20$ kan man få en printplate til elektronikkdelen sammen med en komponentliste og diagram. Litt enklere blir det når man går for 85$-pakken. Her får man alt unntatt strømforsyningen. For 119$ (ca. 750 kr) kan man få komplett pakke med elektronikk, transduser, stativ og strømforsyning (også til 240 V). Det medfølger også en pose med flamingokuler, så man kan begynne levitasjonsforsøkene med det samme.

sonic_levitation2
For 119$ får du alt som skal brukes – også flamingokuler.

Kickstarterprosjektet løper inntil 10. oktober, men allerede på nåværende tidspunkt – etter få dager – har Sonic Levitation oppnådd tilstrekkelig med investorer til å bli realisert.

Sonic Levitation

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top