Nå kommer OLED-gamingskjermene

Spillbransjen fnyser av innbrenning, når flere produsenter lanserer 55-tommers OLED-skjerm i 2020.
Annonse
Annonse
forfatter

Selv om det var mange kule produkter å se, var det ikke mange store overraskelser på årets CES-messe. 8K TV-er, 5G og WiFi 6 var årets moteord. Og elbiler.

På gaming-fronten dreide det seg stort sett om nye, raskere PC-er. Men det var én ting som tok oppmerksomheten min: nemlig at flere produsenter av gaming-utstyr lanserte hver sin 55-tommers OLED-skjerm.

Overlegen svart, spektakulære farger

OLED er kjent for sitt overlegne svartnivå. Det er rett og slett knallsvart, og fargene virkelig smeller det av! Grunnen til at ikke alle TV-er bruker slike paneler – foruten at de er dyre og det bare er LG som lager dem i denne størrelsen – er at OLED er beryktet for at bildet etter hvert kan brenne seg inn i skjermen. Dersom man har et statisk bilde lenge nok på. Dette er det samme problemet som plasma-TV-ene hadde, men OLED er vesentlig mer motstandsdyktige mot dette enn plasma.

Faktisk så motstandsdyktige, at gaming-bransjen nå sier: pføy! Og lanserer OLED gaming-skjermer.

LG lager ikke spillskjermer, men hadde stilt ut sin 49-tommers OLED-TV i en gaming-setting. Foto: Geir Gråbein Nordby

Spilling og innbrenning

Er det ett bruksområde hvor man burde være redd for innbrenning, er det når man spiller. De fleste spill har tekst på skjermen, som står der statisk gjennom så å si hele spilletiden. Og er du en skikkelig gamer, så snakker vi fort timevis om gangen. Av den grunnen var det aldri aktuelt å bruke plasma-TV-er til seriøs gaming. Man skulle derfor også tro at gaming-markedet ville sky OLED som pesten.

Annonse

Nedsatt lysstyrke

Da jeg var hos Alienware, gaming-avdelingen til Dell, spurte jeg om dette med OLED og innbrenning. Svaret jeg fikk var at standard lysstyrke for en OLED-TV var over 500 nits. Til gaming blir dette for sterkt lys når man sitter nærme, og skal spille i timesvis. Derfor var det naturlig å justere ned lysstyrken til 400 nits. Da reduserer man samtidig betraktelig faren for innbrenning.

Alienware AW5520QF så heftig ut på CES. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ikke HDR-sertifisert

Det betyr imidlertid at lysstyrken er for lav for å få skjermene HDR-spesifisert. De spiller av HDR10-innhold men reklamerer ikke med det. Når det er sagt, synes jeg ikke skjermene så lyssvake ut i det hele tatt. Jeg justerer selv ofte ned lysstyrken på OLED-TV-en i min egen stue (LG OLED65G7), da jeg synes den blir for lyssterk om kvelden.

Det er svært interessant at gaming-bransjen begynner å omfavne OLED, kanskje vi vil se mindre skjermer etterhvert også. Tross alt er 55 tommer veldig stort når man sitter så tett på. Ikke minst er det dyrt. 30.000-50.000 kroner!

Las Vegas er stedet hvor årets kommende elektronikkprodukter lanseres. Foto: Geir Gråbein Nordby

4K 120 Hz, G-Sync

OLED gaming-skjermene har 4K-oppløsning, og dessuten 120 Hz oppdateringsfrekvens. Og drøyt 98 prosent gjengivelse av det store fargerommet DCI-P3. G-Sync-sertifisering og forsinkelse (input lag) på rundt 0,5 ms kimser vi heller ikke av. Dette blir heftig!

På CES kunne man se 55-tommers OLED-skjermer fra både Alienware, Acer og ViewSonic. Men det er nærmest garantert at det kommer flere.

Annonse

Priser

Prisene på de skjermene vi vet om er 28.000 kroner for Acer Predator CG552K, og hele 43.000 kroner for Alienware AW5520QF. Skjønt, den skjermen kom i fjor og er smått på vei nedover i pris. ViewSonic har ennå ikke offentliggjort noen pris på sin Elite XG550.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde