itemprop

Nå kommer OLED-gamingskjermene

Spillbransjen fnyser av innbrenning, når flere produsenter lanserer 55-tommers OLED-skjerm i 2020.

Selv om det var mange kule produkter å se, var det ikke mange store overraskelser på årets CES-messe. 8K TV-er, 5G og WiFi 6 var årets moteord. Og elbiler.

På gaming-fronten dreide det seg stort sett om nye, raskere PC-er. Men det var én ting som tok oppmerksomheten min: nemlig at flere produsenter av gaming-utstyr lanserte hver sin 55-tommers OLED-skjerm.

Overlegen svart, spektakulære farger

OLED er kjent for sitt overlegne svartnivå. Det er rett og slett knallsvart, og fargene virkelig smeller det av! Grunnen til at ikke alle TV-er bruker slike paneler – foruten at de er dyre og det bare er LG som lager dem i denne størrelsen – er at OLED er beryktet for at bildet etter hvert kan brenne seg inn i skjermen. Dersom man har et statisk bilde lenge nok på. Dette er det samme problemet som plasma-TV-ene hadde, men OLED er vesentlig mer motstandsdyktige mot dette enn plasma.

Faktisk så motstandsdyktige, at gaming-bransjen nå sier: pføy! Og lanserer OLED gaming-skjermer.

LG lager ikke spillskjermer, men hadde stilt ut sin 49-tommers OLED-TV i en gaming-setting. Foto: Geir Gråbein Nordby

Spilling og innbrenning

Er det ett bruksområde hvor man burde være redd for innbrenning, er det når man spiller. De fleste spill har tekst på skjermen, som står der statisk gjennom så å si hele spilletiden. Og er du en skikkelig gamer, så snakker vi fort timevis om gangen. Av den grunnen var det aldri aktuelt å bruke plasma-TV-er til seriøs gaming. Man skulle derfor også tro at gaming-markedet ville sky OLED som pesten.

Nedsatt lysstyrke

Da jeg var hos Alienware, gaming-avdelingen til Dell, spurte jeg om dette med OLED og innbrenning. Svaret jeg fikk var at standard lysstyrke for en OLED-TV var over 500 nits. Til gaming blir dette for sterkt lys når man sitter nærme, og skal spille i timesvis. Derfor var det naturlig å justere ned lysstyrken til 400 nits. Da reduserer man samtidig betraktelig faren for innbrenning.

Alienware AW5520QF så heftig ut på CES. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ikke HDR-sertifisert

Det betyr imidlertid at lysstyrken er for lav for å få skjermene HDR-spesifisert. De spiller av HDR10-innhold men reklamerer ikke med det. Når det er sagt, synes jeg ikke skjermene så lyssvake ut i det hele tatt. Jeg justerer selv ofte ned lysstyrken på OLED-TV-en i min egen stue (LG OLED65G7), da jeg synes den blir for lyssterk om kvelden.

annonse

Det er svært interessant at gaming-bransjen begynner å omfavne OLED, kanskje vi vil se mindre skjermer etterhvert også. Tross alt er 55 tommer veldig stort når man sitter så tett på. Ikke minst er det dyrt. 30.000-50.000 kroner!

annonse
Las Vegas er stedet hvor årets kommende elektronikkprodukter lanseres. Foto: Geir Gråbein Nordby

4K 120 Hz, G-Sync

OLED gaming-skjermene har 4K-oppløsning, og dessuten 120 Hz oppdateringsfrekvens. Og drøyt 98 prosent gjengivelse av det store fargerommet DCI-P3. G-Sync-sertifisering og forsinkelse (input lag) på rundt 0,5 ms kimser vi heller ikke av. Dette blir heftig!

På CES kunne man se 55-tommers OLED-skjermer fra både Alienware, Acer og ViewSonic. Men det er nærmest garantert at det kommer flere.

Priser

Prisene på de skjermene vi vet om er 28.000 kroner for Acer Predator CG552K, og hele 43.000 kroner for Alienware AW5520QF. Skjønt, den skjermen kom i fjor og er smått på vei nedover i pris. ViewSonic har ennå ikke offentliggjort noen pris på sin Elite XG550.

annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
1 kr for 1 måned
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsler  
Varlse meg om

Les også

Rull til toppen