Microsoft er tilbake!

Plutselig ser 2015 ut til å kunne bli et meget spennende gadget-år.

Skrevet av / 28.01.15 - 10:07
Microsoft er tilbake!

Det kommer neppe som et sjokk på mange at vi her i Lyd & Bilde-redaksjonen er veldig glade i Apple og deres produkter. Det er det flere grunner til, hvorav den viktigste nok er at Apple lager brukervennlige produkter av høy kvalitet – «som bare virker»!

Men det har ikke unngått vår oppmerksomhet, at det nå er lenge siden at Apple kom med noe som virkelig var helt nytt og ga oss hakeslepp. Det var jo en del av Apples DNA frem til grunnleggeren Steve Jobs’ død, at firmaet igjen og igjen vendte opp ned på bransjen. Først ved å lansere iPod-en og iTunes, som forandret spillereglene for musikkbransjen. Så kom iPhone og App Store, som i løpet av få år betød et endelig farvel til den mobilbransjen som hadde dominert markedet inntil da. Og i 2010 lanserte Apple den første iPad, som gjorde nettbrettet til et reelt alternativ til den tradisjonelle PC-en. Men siden da har det vært smått med reelle innovasjoner. Ikke bare fra Apple, men faktisk fra hele IT- og elektronikkbransjen. Våre smartmobiler blir raskere, slankere og lettere, og våre TV-er blir større og får høyere oppløsning, men helt nye ideer – teknologiske paradigmeskift om man vil – har vi ikke sett noe til på mange år.

Windows Holographics bringer augmented reality til et helt nyt niveau.
Windows Holographics tar utvidet virkelighet til et helt nytt nivå.

Inntil den 21. januar, hvor Microsoft – som ellers har sovet tornerose-søvn i nærmere et tiår og ikke har oppnådd annet enn å komme for sent til teknologi-toget (som f.eks. med Windows Phone, som aldri har kunnet innhente Android og iOS) – på et pressemøte om funksjonene i det kommende Windows 10 plutselig trakk en kanin opp av hatten, som med ett slag gjorde den tidligere så dominerende software-gigant fra Seattle til den raskeste gutten i elektronikk-klassen.

Som om selveste Steve Jobs var steget ned fra himmelen for å inspirere og spre innovativ karma, sa Microsoft: “Vi har bare en ting til vi gjerne vil vise dere,” og så presenterte Alex Kipman, som tidligere har jobbet med Kinect til Xbox, både Windows Holographic og Microsoft HoloLens. Og vi mistet munn og mæle.

Microsoft HoloLens
Microsoft HoloLens

For det Microsoft har gjort er å gjøre den holografiske brukerflaten, som vi har drømt om med filmer som Star Wars og Minority Report, til en realitet. Det er ikke snakk om virtual reality, hvor man som bruker ved hjelp av et par VR-briller dykker ned i den digitale fiksjonen, men derimot om en altomsluttende formen for utvidet virkelighet, eller «augmented reality» (AR), hvor det digitale ved hjelp av nevnte HoloLens-briller blir integrert i virkeligheten. Flere detaljer om Windows Holographic og Microsoft HoloLens kan du lese her.

Holografisk brugerflade fra filmen Minority Report.
Holografisk brukerflate fra filmen Minority Report.

Vi har ikke ennå selv prøvd den nye holografiske brukerflaten, og kanskje ender hologrammene som et teknologisk fatamorgana, men vi tror ikke det. Det kan nok være en lang vei igjen til kommersiell lansering for Windows Holographics og Microsoft HoloLens, men i første omgang skaper det seismiske rystelser i hele elektronikkbransjen, at Microsoft igjen har ikledd seg den teknologiske ledertrøyen. Firmaet er ferdig med å sove i timen, og å nøye seg med å oppdatere og oppgradere eksisterende produkter har de nå overlatt til Apple, som virkelig skal passe på at de ikke blir like kjedelige som Microsoft var i rundt tusenårsskiftet under Steve Ballmer.

Microsoft er tilbage i den teknologiske førertrøje med Windows Holographics.
Microsoft er tilbake i den teknologiske ledertrøyen med Windows Holographics.

Velkommen tilbake, Microsoft, vi har savnet dere!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Luna 25 krasjet på månen

Nå kan Google oppsummere for deg

Russlands første romrakett på 50 år

De første turistene i verdensrommet

Google Assistant får AI-motor

Har ChatGPT blitt dummere?

Scroll to Top