Search
Generic filters

Fremtidens dingser går på flybensin!

Flytt deg, hydrogen. En ny brenselcelle er på vei.

I en tid når verden stadig blir mer miljøorientert og bilindustrien eksperimenterer med batteri og brenselceller av hydrogen, kan det synes baklengs å tenke i retning flydrivstoff når man nå skal utvikle brenselceller for elektronikk.

Det er likevel det forskere ved Universitetet i Utah har gjort, når de nå har utviklet en celle som får sin energi av F-34 (i USA kjent som JP-8), som er det samme som brukes som drivstoff i militære jetfly og andre fartøy med jetmotor.

Kjemisk prosess
Den nye brenselcellen bruker enzymer som kjemisk forvandler drivstoffet til elektrisitet, uten å behøve å tenne på drivstoffet. Hvilket gjør det langt mer miljøvennlig enn dagens bruk av bensin, parafin og andre brenselstoffer, da det ikke etterlater seg karbonoksider i store mengder. Tidligere forsøk med F-34 som utgangspunkt for brenselceller har krevd at man fjernet svovel som opprinnelig er i drivstoffet. De nye cellene trenger ikke dette, og er derfor mye enklere, billigere og mer miljøvennlig å fremstille, da fremstillingen krever mindre energi. For første gang er cellene dessuten stabile ned i romtemperatur, hvor tidligere forsøk har krevd en temperatur på over 510 grader celsius.

Shelley_Minteer
Shelley Minteer, professor innen materialvitenskap kjemi hos University of Utah College of Engineering, har utviklet brenselcellen som konverterer flybensin til elektrisitet i romtemperatur uten å tenne på bensinen. Bilde: Dan Hixson

Neppe til bil
Ettersom bilindustrien for tiden forsøker å komme seg bort fra bensin som drivstoff, er det nok lite trolig at den nye brenselcellen basert på flybensin blir adoptert der i gården. Men i følge pressemeldingen til Universitetet i Utah skal slike brenselceller ”generere elektrisitet både rent og billig.”

Fremtidens dingser
Dermed er det kanskje ikke en fjern tanke at både bærbar elektronikk og andre elektriske apparater som ikke er tilkoblet strømnettet, kan benytte seg av brenselcellene. De nye cellene kan for eksempel lett bli det foretrukne valget til bruk i bærbare datamaskiner og nettbrett som skal overleve i ekstrem varme. For mens batterier ikke er glade i direkte sollys, er det i ørkenmiljøer F-34-cellene trives best!

Kilder:
engadget.com
utah.edu

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.

Nå kan du laste ned Disney+

Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den! 
Les mer her >>
close-link