Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Fremtidens dingser går på flybensin!

Flytt deg, hydrogen. En ny brenselcelle er på vei.

Skrevet av / 06.11.14 - 13:04
Fremtidens dingser går på flybensin!

I en tid når verden stadig blir mer miljøorientert og bilindustrien eksperimenterer med batteri og brenselceller av hydrogen, kan det synes baklengs å tenke i retning flydrivstoff når man nå skal utvikle brenselceller for elektronikk.

Det er likevel det forskere ved Universitetet i Utah har gjort, når de nå har utviklet en celle som får sin energi av F-34 (i USA kjent som JP-8), som er det samme som brukes som drivstoff i militære jetfly og andre fartøy med jetmotor.

Kjemisk prosess
Den nye brenselcellen bruker enzymer som kjemisk forvandler drivstoffet til elektrisitet, uten å behøve å tenne på drivstoffet. Hvilket gjør det langt mer miljøvennlig enn dagens bruk av bensin, parafin og andre brenselstoffer, da det ikke etterlater seg karbonoksider i store mengder. Tidligere forsøk med F-34 som utgangspunkt for brenselceller har krevd at man fjernet svovel som opprinnelig er i drivstoffet. De nye cellene trenger ikke dette, og er derfor mye enklere, billigere og mer miljøvennlig å fremstille, da fremstillingen krever mindre energi. For første gang er cellene dessuten stabile ned i romtemperatur, hvor tidligere forsøk har krevd en temperatur på over 510 grader celsius.

Shelley_Minteer
Shelley Minteer, professor innen materialvitenskap kjemi hos University of Utah College of Engineering, har utviklet brenselcellen som konverterer flybensin til elektrisitet i romtemperatur uten å tenne på bensinen. Bilde: Dan Hixson

Neppe til bil
Ettersom bilindustrien for tiden forsøker å komme seg bort fra bensin som drivstoff, er det nok lite trolig at den nye brenselcellen basert på flybensin blir adoptert der i gården. Men i følge pressemeldingen til Universitetet i Utah skal slike brenselceller ”generere elektrisitet både rent og billig.”

Fremtidens dingser
Dermed er det kanskje ikke en fjern tanke at både bærbar elektronikk og andre elektriske apparater som ikke er tilkoblet strømnettet, kan benytte seg av brenselcellene. De nye cellene kan for eksempel lett bli det foretrukne valget til bruk i bærbare datamaskiner og nettbrett som skal overleve i ekstrem varme. For mens batterier ikke er glade i direkte sollys, er det i ørkenmiljøer F-34-cellene trives best!

Kilder:
engadget.com
utah.edu

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top