Fremtidens dingser går på flybensin!

Flytt deg, hydrogen. En ny brenselcelle er på vei.

I en tid når verden stadig blir mer miljøorientert og bilindustrien eksperimenterer med batteri og brenselceller av hydrogen, kan det synes baklengs å tenke i retning flydrivstoff når man nå skal utvikle brenselceller for elektronikk.

Det er likevel det forskere ved Universitetet i Utah har gjort, når de nå har utviklet en celle som får sin energi av F-34 (i USA kjent som JP-8), som er det samme som brukes som drivstoff i militære jetfly og andre fartøy med jetmotor.

Kjemisk prosess
Den nye brenselcellen bruker enzymer som kjemisk forvandler drivstoffet til elektrisitet, uten å behøve å tenne på drivstoffet. Hvilket gjør det langt mer miljøvennlig enn dagens bruk av bensin, parafin og andre brenselstoffer, da det ikke etterlater seg karbonoksider i store mengder. Tidligere forsøk med F-34 som utgangspunkt for brenselceller har krevd at man fjernet svovel som opprinnelig er i drivstoffet. De nye cellene trenger ikke dette, og er derfor mye enklere, billigere og mer miljøvennlig å fremstille, da fremstillingen krever mindre energi. For første gang er cellene dessuten stabile ned i romtemperatur, hvor tidligere forsøk har krevd en temperatur på over 510 grader celsius.

Shelley_Minteer
Shelley Minteer, professor innen materialvitenskap kjemi hos University of Utah College of Engineering, har utviklet brenselcellen som konverterer flybensin til elektrisitet i romtemperatur uten å tenne på bensinen. Bilde: Dan Hixson

Neppe til bil
Ettersom bilindustrien for tiden forsøker å komme seg bort fra bensin som drivstoff, er det nok lite trolig at den nye brenselcellen basert på flybensin blir adoptert der i gården. Men i følge pressemeldingen til Universitetet i Utah skal slike brenselceller ”generere elektrisitet både rent og billig.”

Fremtidens dingser
Dermed er det kanskje ikke en fjern tanke at både bærbar elektronikk og andre elektriske apparater som ikke er tilkoblet strømnettet, kan benytte seg av brenselcellene. De nye cellene kan for eksempel lett bli det foretrukne valget til bruk i bærbare datamaskiner og nettbrett som skal overleve i ekstrem varme. For mens batterier ikke er glade i direkte sollys, er det i ørkenmiljøer F-34-cellene trives best!

Kilder:
engadget.com
utah.edu

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.