Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

En Roskildefestival for gjør-det-selv-nerder

Skaperkultur. Folkene bak Roskildefestivalen inviterte gjør-det-selv-folk og hjemmeoppfinnere til å vise hva de kunne.

Skrevet av / 03.09.14 - 11:02
En Roskildefestival for gjør-det-selv-nerder

Gjør-det-selv-folkene har rykket ut av kjellerrommene og hageskurene, og de beste av dem er godt på vei til å ha rockestjernestatus. Når det holdes Maker Faires i USA, kommer tilskuere i hundretusentall. Fullt så mange er det ikke på de nordiske breddegradene, men også her blomstrer selvbyggerånden.

Med det i bakhodet er det ikke merkelig at netopp den organisasjonen som setter Roskildefestivalen i scene, nå også kaster seg over selvbyggerkulturen.

I den foregående uken gikk den første MADE Festival av stabelen i Roskilde. Her kunne man se hva som rører seg hos hjemmeoppfinnerne.

Omkring 500 la veien forbi Musicon i Roskilde, hvor arrangementet fant sted. Det resultatet er prosjektleder Julie Hjort godt tilfreds med:

«Vi føler, at vi har truffet riktig med MADE. Det har vært spennende for oss å samle maker-folkene, og vi har blitt positivt overrasket over det store engasjementet som alle har gått til saken med.»

Julie Hjort forventer derfor bestemt at festivalen ikke kun blir en enkeltstående begivenhet, men et årlig tilbakevendende arrangement.

3D-print-stak
Det var – bokstavelig talt – 3D-printere i bunkevis.

Utvalget av tilbud var like bredt som det var stort. De modigste gjestene kunne prøve krefter med laserskjæring til 3D-design, mens de mindre fingernemme kunne lære å skru i en skrue på standen «Don’t fear tools».

Noen stands var rene demonstrasjoner av for eksempel 3D-print og laserskjæring/gravering. Men det var også masser av workshops, hvor de besøkende enten kunne få lov til å leke med eller kunne få profesjonell hjelp. Man kunne i så måte få reparert både den hullet t-skjorten eller den defekte hjemmestereoen. Og et mobilt sykkelverksted kunne få den defekte jernhesten i gang igjen.

vaerktoejskassen
Hjelp til selvhjelp. Man kunne få assistanse til å reparere sin sykkel, sitt tøy og sitt stereoanlegg.

Underveis i arrangementet var det opplegg av oppfinnere, idefolk og nerder, som forklarte om sin lidenskap for å gjøre tingene selv – og om hvorfor grasrotsoppfinnerne er i gang med å endre verden. Og om kvelden var det fest med band som When Saints go Machine, Rumpistol (som også underviste i bygging av instrumenter) og Den Sorte Skole.

Billigt at komme i gang
Hvis man har en god idé, som skriker etter å bli virkeliggjort, behøver det ikke være dyrt å komme i gang. De såkalte FabLabs skyter nå opp som paddehatter i en regnvåt skog. Her kan man få billig adgang til avansert 3D-utstyr. Det eksisterer i dag over 350 offisielle FabLabs i verden. Blant disse er drøyt 200 oppført i løpet av de siste årene. Flere av de danske FabLabs var representert på MADE.

Men man kan også komme langt med egen fingerferdighet. Maker-fellesskapet Illutron viste frem en gigantisk CNC-freser på 2,5 x 1,8 meter. Som hadde kostet bare 4.500 kroner i materialer å bygge.

Spillende filt og misbrukt leketøy
En hel hall var avsatt til «music hack zone». Her kunne man leke med DIY-musikk på forskjellig vis. Man kunne slippe sin indre musikkprogrammerer løs eller kaste seg over ombygging av musikkleketøy. Eller bygge en synthesizer av filt, tilsatt elektronikk!

filtsynth

2D-printet mat
En dag i fremtiden vil vi kanskje kunne printe vår egen pizza med en 3D-matprinter. Og kanskje vil den være bedre enn papputgaven fra frysedisken i supermarkedet. Men 2D-printet mad er allerede en realitet i form av pannekaker.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top