Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Disse dronene forfølger deg

Mange droner har en såkalt Follow Me-innstilling, hvor de flyr rundt deg og automatisk lager flotte «helikopterselfies».

Skrevet av / 22.08.16 - 07:00
Disse dronene forfølger deg

Droner er et artig leketøy, og bare det å fly dem kan gi mange timers underholdning (og enda flere timers pauser underveis, mens du venter på at batteriene lades mellom flyturene). Men riktig morsomt blir det først når man monterer et actionkamera på dronen, og bruker den som flyvende filmkamera.

 

Med et kamera om bord blir dronen perfekt til å filme all slags actionsport, og den kan i kyndige hender utføre flyvninger rundt motivet, av samme type som tidligere krevde enten et helikopter eller en monsterkran.

 

Dessverre er det vanskelig å styre en drone samtidig med at man filmer det motivet som de fleste foretrekker å forevige: nemlig seg selv!

 

Det er her de såkalte Follow Me-droner – eller følgedroner – kommer flyvende inn i bildet. Dronene har evnen til å fly selvstendig og holde seg i nærheten av den personen som kontrollerer dem, men uten å bli styrt direkte. Teknikken finnes på en rekke av de mest avanserte nye dronene. Det betyr imidlertid også at det ikke er noen billig fornøyelse å bli sentrum for begivenhetene. Og så må du i de fleste tilfeller legge til prisen for et actionkamera.

 

To måter å styre dronen

De fleste droner med Follow Me-innstilling bruker en håndholdt enhet med GPS som ledetråd. Det kan enten være mobilen eller nettbrettet eller en medfølgende sender. Dronen er programmert til å følge senderen og holde motivet i bildet til enhver tid.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Follow Me-innstillingen skaper et virtuelt bånd mellom drone og styreenhet, som gjør det mulig for dronen å spore deg eller en person eller gjenstand i bevegelse. De fleste Follow Me-droner kan også innstilles til å sveve på stedet og bare følge motivet med kameraet, eller følge etter motivet.

 

En annen og mindre utbredt måte å spore målet på er via bildegjenkjennelse. Det ser man i DJI Phantom 4. Når man har utpekt motivet på skjermen og lar dronen fly et par ganger rundt det for å filme det fra alle vinkler, kan Phantom 4 gjenkjenne motivet, og selv følge etter det.

 

Integrert programvare

Programvaren til programmering av Follow Me-droner er vanligvis innebygget i den generelle styre-appen til dronen. DJI har sin OG-app. 3DRobotics bruker sin egen SOLO-app og DIY Arducopter DIY-drone bruker Mission Planner programvare. Andre produsenter bygger Follow Me-programvaren inn i styreenheten.

 

Programvaren er ganske sofistikert bruk av algoritmer og beregninger for å spore og holde en gjenstand hele tiden. I de fleste Follow Me-programmer kan du programmere kardangopphenget og kamera med forutbestemt flyvningsavstand, høyde og vinkler, noe som gir meget unike filmede perspektiver.

 

Små skritt i begynnelsen

Selv om den grunnleggende teknologien er den samme, er det forskjell på de enkelte droneprodusenters versjon av den. Det gjelder for eksempel avstanden mellom drone og styreenhet. Derfor er det sikrest å gå forsiktig frem i begynnelsen, slik at man ikke risikerer at forbindelsen mellom drone og deg selv forsvinner. 20 meter som maksimum avstand og en flyhøyde på maks 30 meter er et godt sted å starte.

 

Hold avstand

Mens dronen selvstendig kan utføre avansert kameraføring og fly i sirkler omkring deg, er den mindre intelligent når det gjelder å ta høyde for hindringer den kan møte på veien. Den holder simpelthen ikke øye med det. Så sørg for at det er plass omkring deg på hele ruten. Off-piste-skikjøring i nysnø er fint – terrengsykling gjennom tett skogsterreng er det ikke! Hvis du er i tvil, holder du dronen i en flyhøyde hvor det ikke er noe å kollidere med.

 

Retur til basen, blå leder

Droneflyvning er artig, men hold øye med batterinivået. Det dyre leketøyet kan fortsatt bare være i luften over kortere tid. Det er også en god idé å benytte seg av dronens «Home-funksjon», som får den til å vende tilbake til et på forhånd definert punkt.

Lily

Pris: 899 dollar

Web: lily.camera

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kjempesuksess til flyvende kamera

Den søte Lily-dronen var den første følgedronen. Ved å insistere på at Lily ikke er en drone, men et flyvende kamera, fikk Lily-folkene fatt i et helt nytt publikum. Et publikum som ikke ønsket å agere helikopterpiloter, men bare ville ha gode videoer av seg selv. Lily-dronen må bare kastes opp i luften (eller i vannet, da den er vanntett), så starter den av seg selv, og følger deg så trofast mens den tar video i Full HD-kvalitet. Det er ikke nødvendig med styring eller programmering av en kurs. Et armbånd på armen din gir styresignalet. Før lanseringen i januar 2016 var det allerede solgt over 60 000 eksemplarer. Flytiden er 20 minutter, og maks hastighet 40 km/t (så den er ikke egnet til raske sportsgrener).

 

AirDog

Pris: 15.995 kr

Web: airdog.com

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Følger deg som en hund i bånd

En av de mest dedikerte Follow Me-droner er AirDog fra Helico Aerospace Industries, og som navnet antyder, følger den sin herre som en hund i bånd. «Båndet», kalt AirLeash, er i dette tilfellet en Bluetooth-forbindelse mellom selve dronen og «håndtaket». Ved hjelp av en smartmobil-app kan man programmere dronen til å følge etter på en forutbestemt avstand, eller utføre rundflyvninger på en gitt avstand og høyde.

 

 

3DR Solo

Pris: 8.995 kr

Web: 3dr.com

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kan strømme GoPro-video direkte

Solo-dronen fra amerikanske 3D Robotics er blant de mest avanserte på markedet. Et tre-aksers-kardangledd gjør det mulig å filme i alle retninger, uansett hvordan selve dronen snur.

 

Det virkelig interessante er imidlertid at man kan strømme video direkte fra dronens monterte kamera (GoPro Hero3+ eller over) til smartmobil eller nettbrett.

 

Flytiden på Solo-dronen, lastet med kamera og kardangledd, er ca. 20 minutter. Fjernstyringen er et kapittel for seg, og den har faktisk like mye regnekraft som datamaskinen i selve dronen (1 GHz Cortex A9-prosessor).

 

 

Hexo+

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Pris 990 dollar

Web: nexoplus.com

 

Problemfri kinoteknikk

Dersom du synes at drone-fjernkontroll ser komplisert ut (det er komplisert!), kan Hexo+ være løsningen. Som navnet antyder, har den seks propeller. Men det følger til gjengjeld ikke med noen fjernkontroll. Hexo+ styres fra en smartmobil-app.

 

Ved siden en trygg styring, har den programmert inn en rekke kamerafunksjoner (80 i alt), som panorering, dolly-opptak og omkring flyvninger. Det skulle gjøre det lett å oppnå resultater som ligner profesjonelle filmopptak. Noe som høres lovende ut, da den beste grunnen til å skaffe seg en kameradrone vel nettopp er drømmen om å lage helikoptersekvenser a la kampscenene i Highlander. Til gjengjeld må man jobbe raskt, da flytiden på en Hexo+ bare er 10–15 minutter.

 

 

DJI Phantom 4

Pris: 16.189 kr

Web: dji.com

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Forstår sine omgivelser

Phantom 4 fra DJI bruker som nevnt en annerledes teknikk enn konkurrentene. Der de andre følger sine motiver som hunder i bånd, kan Phantom 4s teknikk bedre sammenlignes med leken «hent pinnen». Ved hjelp av bildegjenkjennelse kan dronen skille målet sitt fra omgivelsene. Det betyr også at den ikke har samme begrensing på hvor langt den kan fjerne seg fra motivet, da det ikke er noen radioforbindelse som kan bli brutt. Et innebygget sensorsystem holder øye med omgivelsene, og den unngår derfor mulige hindringer på ruten. DJI lover en flytid på opp til 28 minutter på en lading.

 

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Sluttet i jobben for å fly droner

Amerikanske 3D Robotics er en av de eldste og mest veletablerte droneprodusenter, og selskapet har flere droner på programmet med Follow Me-funksjon. 3D Robotics ble stiftet i 2009 av den tidligere sjefredaktøren for teknologimagasinet Wired, Chris Anderson. Etter å ha sett de første dronene, besluttet Anderson seg for at dette var fremtiden, og stiftet 3D Robotics sammen med en 20-årig meksikansk immigrant, Jordi Muños. Chris Anderson sa senere farvel til Wired for å bli fulltids dronefabrikant. Selskapet har i dag over 100 ansatte.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top