Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

CES 2019: Hey Google

Med Google Assistant Connect vil søkemotorgiganten styre hele ditt smarte hjem.

Skrevet av / 11.01.19 - 16:23
CES 2019: Hey Google

Årets CES-messe i Las Vegas er snart over. Men for mange av deltakerene som nå er på tur hjem, vil nok ordene “Hey Google” – kommandoen man bruker til å “vekke” den stemmestyrte digitale assistenten Google Assistant på sin smarte høyttaler eller smarttelefon – være klart i minne en god stund til.

Søkemotorgiganten var nemlig her og der og overalt på CES 2019.

“Hey Google” var overalt på CES 2019. Foto: 9to5Google

“Hey Google” sto det med kjempestore bokstaver over hovedinngangen til Las Vegas Convention Center. Den lille monorailen som kjører gjester fra noen av byens mange hoteller til messeområdet, som ble omdannet til et stort bevegelig “Hey Google”-reklameskilt, og på selve messen kunne man nesten ikke være i fred fra de mange hvitkledde “Google Assistants” som med “Hey Google”- budskapet strategisk plassert på hatter og jakker viste messedeltakerene hvordan Google Assistant fungerer sammen med andre produkter.

Tar opp kampen mot Amazon Alexa

På det amerikanske markedet har stemmestyrte, digitale assistenter lang mer vind i seilene enn hjemme i Norge, hvor produkter med disse funksjonene først nå begynner å bli tilgjengelige på norsk. Som f.eks høyttalerne Google Home og Google Home Mini

Men hvor Google Assistant har fått et fortrinn i Norge, er Amazon Alexa fortsatt den største spilleren i USA, hvor de digitale assistenter er innebygd i høyttalere og en lang rekke andre produkter som nevnt er langt mer utbredte – og brukes i dagliglivet hos et stort antall amerikanske forbrukere.

Google Home og Google Home Mini. Foto: Google

Det er noe av forklaringen bak Googles massive tilstedeværelse på CES 2019, hvor selskapets messestand med 1.672 kvm. var hele tre ganger større enn på CES 2019.

En annen del av forklaringen er det massive antall nye produkter og tjenester som Google lanserte på årets første store elektronikkmesse.

En komplett oversikt presenterer Google selv på bloggen sin, men som de viktigste eksemplene kan vi bl.a nevne:

Google Assistant Connect

Nå skal det være enkelt for andre selskaper å bygge inn Google Assistant i sine produkter. Ved hjelp av Google Assistant Connect kan tredjepartsleverandører tilby full eller begrenset Google Assistant-funksjonalitet uten å bygge inn spesiell hardware som mikrofoner, prosessorkraft etc.

I stedet kobles produktet opp på en annen enhet, f.eks en Google Home-høyttaler som allerede har full Google Assistant-integrasjon, herav all nødvendig hardware og forbindelse til skyen.

På sin blogg nevner Google som eksempel et e-ink display, som viser været, kalenderen din eller annet Google-innhold. Skjermen er koblet til en smart-høyttaler som kjører det hele. Et annet eksempel på dette er Lenovos nye Smart Clock, som vi omtaler her

På denne måten vil Google åpne opp for å få Google Assistant ut til et langt større antall enheter, mens sentrale, intelligente produkter med full Google Assistant-funksjonalitet blir til selve kjernen i det smarte hjemmet.

Amazon lanserte en tilsvarende løsning, Alexa Connect Kit, i september i fjor.

Lenovo Smart Clock med Google Assistant. Foto: Lenovo

Google Assistant til Sonos

Sonos er kanskje det meste populære multiroms-lydsystemet på markedet, og på CES 2019 annonserte Google at Google Assistant vil komme til Sonos’ økosystem. I første omgang i form av nye Sonos One og Sonos Beam-høyttalere, mens tidligere høyttalermodeller også blir oppdatert til å fungere med Assistant på et senere tidspunkt.

Med Google Assistant vil du kunne styre avspillingen av musikk med stemmen – uten bruk av app’en på telefonen.

I løpet av 2019 kommer produsenter av smart-tv’er slik som Hisense, JVC, Philips, Samsung og Sony også med modeller med innebygd Google Assistant.

Google Assistant til Google Maps

Google I/O i 2018 lovte søkemotorgiganten at Google Assistant snart vil bli integrert med Google Maps, og dette løftet blir nå innfridd.

Nå er løsningen endelig klar, fortalte Google på CES. Og den kommer til å virke på både iOS og Android. Men med klart flere funksjoner i Android-versjonen.

Framover vil man kunne navigere ved hjelp av Google Maps med stemmestyring, og man vil også kunne svare på tekstmeldinger, spille av musikk og redigere ruten ved hjelp av stemmen.

I Android-versjonen er Google Maps integrert med forskjellige meldingstjenester (herav SMS, WhatsApp, Facebook Messenger, Hangouts, Viber og Telegram), slik at man f.eks kan sende sin forventede ankomsttid til venner og familie direkte fra Google Maps via stemmestyring.

Vi forventer å teste mange av de nye Google-løsningene i de kommende månedene. Stay tuned!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Her er artiklene du leste mest i 2023

Her er testene du leste mest i 2023

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

Scroll to Top